galéria megtekintése

Brüsszel: Fel kell függeszteni a paksi bővítést!

Lázár János szerint a magyar kormánynak nincs oka aggodalomra amiatt sem, hogy Brüsszel a paksi bővítés beszerzéseinek felfüggesztését kérte a nemzetközi tender elmaradása miatt. A miniszter a konstruktív egyeztetésekben bízik.

Az Európai Bizottság hivatalos felszólító levelet küld a magyar kormánynak, és a paksi bővítés folyamatban lévő beszerzéseinek a felfüggesztését kérik – tudta meg a Népszabadság brüsszeli forrásból.

A felfüggesztés oka: a magyar ​hatóságok nem követték a közbeszerzésre vonatkozó uniós előírásokat​, ​​a​mikor ​​pályáztatás nélkül választották ki a paksi bővítésre a Roszatomot.

 

​Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője – aki a vizsgálatot kezdeményezte az Európai Bizottságnál – megerősítette lapunknak a hírt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a paksi projekt felelőse lapunk érdeklődésére szintén megerősítette a felfüggesztésről szóló döntést, de hozzátette, erről hivatalos értesítést még nem kapott.

A Greenpeace tiltakozó akciója tavaly januárban
A Greenpeace tiltakozó akciója tavaly januárban
Móricz-Sabján Simon

„Nem aggódunk, nincs okunk aggodalomra. A birtokunkban van egy papiros, melyet José Manuel Barroso volt Európai Bizottsági elnök írta alá 2014 január 14-én. Enélkül nem tudtuk volna megkötni a szerződést”

– ​nyilatkozta munkatársunknak Lázár János.

A miniszter egyszersmind azt is közölte, állnak a kötelezettségszegési eljárás elébe, és mint ahogyan az üzemanyag-szerződés, illetve a műszaki felelősség ügyében, úgy ebben az ügyben is készek a konstruktív egyeztetésre, és bíznak abban, hogy végül megoldásra ​​jutnak. ​

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.