Felfüggesztett börtönre ítélték Murányi Marcellt

Halálos kimenetelű közlekedési baleset gondatlan okozásának vétsége miatt hétfőn egy év nyolc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabott ki az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság Murányi Marcellre, a Népszabadság volt főszerkesztőjére, emellett két évre eltiltották a járművezetéstől. Felmentették ugyanakkor a segítségnyújtás elmulasztásának vádja alól.

Murányi Marcell tavaly márciusban szabálytalan kanyarodás, illetve előzés közben elsodort egy kerékpárost, aki elesett és súlyos koponyasérüléseket szenvedett. A baleset áldozata hetekkel később a kórházban meghalt. (Amikor ez kiderült, Murányi lemondott a főszerkesztői posztról.)

A történteket a sofőr nem észlelte. Hallott valamilyen szokatlan hangot, de nem tulajdonított neki jelentőséget, ezért továbbhajtott. Amikor hazaérkezve felfedezett az autóján egy karcolást, gyanakodni kezdett. Visszatért a helyszínre, ahol a különös hangot hallotta, s ahol folyt még a baleseti helyszínelés. Murányi már ott elismerte a felelősségét.

Az ügyészség a baleset okozása mellett segítségnyújtás elmulasztása miatt is vádat emelt, mert úgy gondolták, Murányinak észlelnie kellett volna, mi történt, ráadásul egy trolivezető hosszan dudált is az elsodrás előtt. A közlekedési szakértő szerint viszont előfordulhatott, hogy a járművezető egyáltalán nem vette észre a kerékpárost, és a dudát sem feltétlenül kellett hallania. Mindezek alapján a bíróság bizonyíték hiányában ezt a vádpontot ejtette.

Az ügyész a büntetés súlyosbításáért fellebbezett. A vádlott elfogadta a bíróság döntését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.