galéria megtekintése

Felforgatná az MSZP-t a 21 kis Deák

17 komment


Bita Dániel

Deák Ferenc Kör néven hozott létre társaságot huszonegy szocialista politikus, köztük korábbi pártvezetők és fiatal, a hétvégi tisztújításon induló politikusok. Felhívásukban – amely a Népszabadság birtokába is eljutott – azt összegzik, mit kellene tennie az MSZP szombati kongresszusának.

Szekeres Imrétől (középen) jön az ötlet, hogy a párt irányítását szavatolják a frakció fölött
Szekeres Imrétől (középen) jön az ötlet, hogy a párt irányítását szavatolják a frakció fölött
Teknős Miklós / Népszabadság

A kör tagja az egykori pártvezetők közül Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Juhász Ferenc, a Békésben, illetve Szabolcsban jelenleg is megyei elnökként dolgozó Varga Zoltán és Veres János, valamit Tóth József XIII. kerületi polgármester. De több fiatal politikus is: Tüttő Kata és Lendvai Anna fővárosi képviselők, a székesfehérvári Márton Roland, aki indul az MSZP alelnöki tisztségéért, valamint Braun Róbert marketingstratéga (ő Mesterházy Attila tanácsadójaként került a szocialista párthoz, de később szembefordult vele, és szintén elnökségi tagságra pályázik).

Szorgalmazzák, hogy erős és tekintélyes elnökség alakuljon, ne különböző csoportok alkuja nyomán válasszanak vezetőket

 

Szekeres Imre, a kör egyik kezdeményezője lapunknak azt mondta: fontosnak tartották, hogy a műhelyben egyaránt legyen volt miniszter és pártaktivista, fiatal és idősebb, fővárosi és vidéki politikus, ezzel is jelezve, hogy véget akarnak vetni az MSZP-n belül mesterségesen is gerjesztett ellentéteknek.

Dokumentumuk kiindulópontja, hogy Magyarország bajban van, meghamisítják múltját és eljátsszák jövőjét, százezrek menekülnek Nyugatra, miközben vezetői keleti diktatúrák kegyeit keresik, nőnek a társadalmi különbségek, elsorvad a jogállam.

„Soha nagyobb szükség nem volt erős szocialista pártra. De hogy azzá legyünk, komoly változásokra van szükség. A választók 2010-ben kormányzati politikánk hibáit, 2014-ben ellenzéki politizálásunk elégtelenségét utasították el. Nem folytathatjuk úgy, mint eddig” – állapítják meg, hozzátéve: a baloldal, és benne a szocialista párt teljes újjászervezésére, politikai és szervezeti reformjára van szükség, beleértve a demokratikus ellenzéki pártok viszonyának rendezését, akár alkalmi választási együttműködés, akár pártszövetség lesz később közöttük.

A párt dönthessen a parlamenti képviselőcsoport munkájáról!

Az aláírók szorgalmazzák, hogy a kongresszus hozzon határozatot egy új program, szervezeti felépítés és alapszabály előkészítésére, foglalja össze, milyen változásokat akar az országban, és ehhez miben kell változnia az MSZP-nek.

Lendvai Ildikó és Botka László Szárszón
Lendvai Ildikó és Botka László Szárszón
Teknős Miklós / Népszabadság

Szorgalmazzák, hogy erős és tekintélyes elnökség alakuljon, ne különböző csoportok alkuja nyomán válasszanak vezetőket. Egyúttal javasolják, hogy mindenki, aki a tisztújításon indul, tegye nyilvánossá pályázatát.

A dokumentumban visszaköszön Szekeres Imre korábbi ajánlása, hogy az elnökség kétharmada ne legyen – a még Mesterházy Attilához által összeállított – frakció tagja. Ezt azzal indokolják, hogy a párt dönthessen a parlamenti képviselőcsoport munkájáról.

A Deák Kört alkotó szocialista politikusok szerint az MSZP a jelenlegi politikai rendszer totális ellenzéke kell, hogy legyen, amely semmiféle háttéralku gyanújába nem keveredik a rezsimmel, és baloldali rendszerkritikát kell képviselnie. Azt írják: önkritikára képes pártra van szükség, mert a szocialisták nemcsak elszenvedői, hanem okai is voltak a politika iránti bizalom foszladozásának, volt felelősségük a kétharmad létrejöttében, majd érzelem- és gondolatszegény ellenzéki politizálásuk miatt a Fidesz-kormányzás stabilizálódásában is.

A dokumentum az eddiginél bátrabb programot javasol, de megtartva például a nettó 100 ezer forintos minimálbér ígéretét.

Ugyanakkor vitát szorgalmaz a garantált, feltétel nélküli alapjövedelemről, és sürgeti, hogy az MSZP vállalja fel a mélyszegénységben élők, köztük a cigányság integrációjának ügyét, amit aligha lehet a Pásztor Albert miskolci polgármesterjelölt mögötti sorakozóként értelmezni.              

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.