Felfegyverzett terepjárókkal riasztják el a menekülteket

A honvédség csúcseszközei, a Humvee terepjárók is feltűntek lövegtornyukban gépfegyverrel a szerb határnál. Korábban ezeket legfeljebb az Afganisztánban szolgáló magyar katonákról készült képeken láthattuk. A páncélozott járműveket az amerikai hadseregtől kaptuk a tálibok elleni küzdelem jegyében.
Legutóbb 2011-ben kapott tizennégy Humveet a magyar hadsereg elitegysége, a Bercsényi László Zászlóalj. Ez arra utal, hogy a kormány a legjobban képzett, háborút is megjárt katonákat is kirendelte. A kommandósok Afganisztánban együttműködtek az amerikai hadsereg harcoló alakulataival, többször kerültek tűzharcba.

Szeptember elején egy ellenzéki képviselőnek válaszolva Hende Csaba azóta lemondott honvédelmi miniszter elismerte, hogy a bercsényisek is feltűntek a határzár építésénél, de azt nem részletezte, milyen céllal. Kerestük a Honvédelmi Minisztériumot (HM), hogy miért vetették be a kommandósokat, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Katonák a magyar–szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett
Katonák a magyar–szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett
Mohai Balázs / MTI

Honvédségi forrásunk szerint a Humveek inkább „látványelemként” jelentek meg a határon: a kormányban arra számítottak, a képeket átveszi a nemzetközi sajtó, ez pedig segít elriasztani a menekülteket. Tudósítónk a kerítésépítők mellett este járőröző honvédeket is látott. Az új miniszter, Simicskó István szerint hétfőig 4300 katonát mozgósítottak. A kormány egyébként nem ismer pardont, forrásunk szerint a honvédeknek tilos ősszel szabadságra menni, hogy elegen legyenek a határ védelmére. Erre azért van szükség, mert kevés bevethető katona van.

Továbbra sem világos viszont, hogy milyen felhatalmazás alapján járőröznek a katonák a határnál – fogalmazta meg kételyeit Lattmann Tamás nemzetközi jogász, akinek szakterülete a hadijog. Kedden ugyan válsághelyzetet hirdetett két megyében a kormány, ami lehetővé teszi a honvédek „közreműködését”, de hogy pontosan mit tehetnek – mikor használhatnak lőfegyvert, gumilövedéket, elfogóhálót, őrkutyákat –, egy másik jogszabály határozná meg. A törvényt viszont még nem fogadta el a parlament, a kivételes eljáráshoz nem volt meg a négyötödös többség.

A hiányzó felhatalmazást ezért Pintér Sándor és Simicskó úgy hidalta át kedden reggel – vagyis a katonák határra érkezése után –, hogy miniszteri utasítást adott a honvédeknek: segítsék a határra vezényelt rendőröket. Csakhogy törvényeket nem lehet felülírni miniszteri utasításokkal.

Tordai Csaba alkotmányjogász szerint nem csak a katonák mostani bevetése, a honvédségről szóló törvény tervezett módosítása is alaptörvény-ellenes. Szerinte az alkotmány alapján a katonaság bevetésére az ország határain belül csakis különleges jogrend idején – például külföldi támadás, puccs, fegyveres zavargások esetén – van mód. De a válsághelyzet nem az, nem is illesztette be a parlamenti többség az alaptörvény szövegébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.