Bayer és félezer békemenetes utazik Krakkóba

Félezer magyar indult a hétvégén Krakkóba, hogy rész vegyen a lengyel függetlenségi nap eseményein - jelentette be az egyik csoport indulása előtt Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke vasárnap reggel, Budapesten.

Mint elmondta, céljuk a lengyel-magyar barátság folyamatos erősítése, ezért Zalaegerszegről, Miskolcról, illetve Budapestről 9 busz indult Krakkóba a lengyel függetlenségi nap tiszteletére. Mint fogalmazott: a két nép közös tulajdonsága, hogy állandóan a „honszerzés és a honvesztés” állapotában van.

A keresztényi gyökerek Európában leginkább a magyarok és a lengyelek szívében, lelkében van meg, ezt fontos megőrizni és a jövő Európai Uniója felé közösen közvetíteni - tette hozzá. Hangsúlyozta a közös Európa fontosságát, hozzátéve, hogy az egyenrangú nemzetek Európáját szeretnék megvalósítani.

Csizmadia László elmondta: 350 civil lengyel szervezet hívta meg őket Krakkóba. A függetlenség napi eseményeken immár harmadik éve vesznek részt. Reményei szerint 2014. március 15-én ismét Magyarországra jönnek lengyel barátaik.

Mint elmondta: vasárnap délután érkeznek Krakkóba, ahol a székesegyházban misén vesznek részt, majd megkoszorúzzák a több mint 20 ezer halottat követelő második világháborús katyni mészárlás emlékművét és megemlékeznek a néhány évvel ezelőtti szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség áldozatairól, ahol a lengyel állami vezetés jelentős része életét vesztette.

Vasárnap este magyar és lengyel irodalmi és műveket hallgatnak meg. Hétfőn közösen felvonulnak lengyel meghívóikkal, majd egy újabb misén vesznek részt. A főünnepség Krakkó főterén lesz, ahová több 10 ezer résztvevőt várnak. A rendezvényen felszólal Csizmadia László is.

Konrad Sutarsky, a Budapesti Lengyelség Múzeumának igazgatója a vasárnapi indulás előtt elmondta, hogy több magyarországi lengyel is elutazik Krakkóba, hiszen fontos, hogy a két nép barátságát újra és újra megerősítsék az újabb nemzedékek is.

Oláh János, a FOKUSZ Egyesület elnöke arra emlékeztetett, hogy a magyar-lengyel kulturális, irodalmi kapcsolatoknak is nagy múltja van. A magyar és lengyel lélek rokon, amely a történelemből gyökerező "érzület" - tette hozzá.

Bayer meggyőződésről és szeretetről beszélt

Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap főmunkatársa felidézte, hogy 1918. november 11-én nyerték vissza a lengyelek állami létüket és függetlenségüket. Beszélt a Szovjet-Oroszország elleni lengyel háború és a II. világháború során tapasztalt lengyel-magyar együttműködésről is. Mint elmondta: azokért az évszázadokért mennek oda, amelyeket együtt vittek véghez.

Megfogalmazása szerint: ha a közép- és kelet európai népek össze tudnak fogni, akkor képesek lesznek ellenállni a nyugatról érkező gazdasági gyarmatosításnak - így vonva analógiát a régió országainak XX. századi szabadságküzdelme és a jelenlegi célok között. Pusztán meggyőződésből és szeretetből mennek oda - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.