Felelősségre vonják a Milla aktivistáival szemben fellépő országgyűlési őrt

Az Országgyűlési Őrség parancsnoka belső vizsgálatot rendelt el, és az őrség egyik tagjának fegyelmi felelősségre vonását kezdeményezte, amiért a testülethez méltatlan stílusban szólította fel a Milla aktivistáit szerdai akciójuk befejezésére - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport szerdán egy molinót helyezett el a Parlament előtt, miután hétfőn, az éhségmenettel érkezőket a Civil Összefogás Fórum engedély nélkül kirakott, "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!" feliratú transzparense fogadta.

Az országgyűlési sajtóiroda azt közölte: az Országgyűlési Őrség egyik, civil ruhás tagja - elöljárói tudta nélkül - a testülethez méltatlan stílusban szólította fel akciójuk befejezésére a Milla aktivistáit. Az őr a közterület-használati engedély felmutatására kérte a demonstrálókat, felszólította őket személyazonosságuk igazolására, valamint a molinó eltávolítására, ám mindezt az Országgyűlési Őrség által ellenőrzött biztonsági területen kívül, felhatalmazás nélkül, szakszerűtlenül tette. Ezért a parancsnok belső vizsgálatot és a szolgálati szabályzat megsértése miatt az őrség tagjának fegyelmi felelősségre vonását kezdeményezte - tudatta a sajtóiroda.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az Országgyűlés Hivatala és az Országgyűlési Őrség egyenruhás állománya nem lépett fel a szabálysértőkkel szemben, és nem távolította el a transzparenseket, azokat végül - több óra elteltével - a szervezők szedték le.

Egyúttal közölték, hogy az Országgyűlés Hivatala mind a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt (CÖKA), mind az Egymillióan a magyar sajtószabadságért mozgalmat bírság megfizetésére szólította fel, amiért hétfőn, illetve szerdán engedély nélkül helyezték ki transzparensüket a Kossuth téren. A CÖKA időközben befizette a bírságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.