galéria megtekintése

„Felelősen az dönt, aki távol marad vagy érvénytelenül szavaz”

49 komment


Lencsés Károly

A kvótanépszavazásra bocsátott kérdés nem felel meg a jogszabályi és alkotmányossági követelményeknek, ezért azt nem lehetett volna hitelesíteni – állítja az Eötvös Károly Intézet.

Egy keddi háttérbeszélgetésen arra hívták fel a figyelmet, hogy az Országgyűlés semmire nem kötelezheti az uniós menekültpolitika alakítása kapcsán a kormányt, mert a kabinet maga határozza meg, hogy milyen álláspontot képvisel az Európai Unió testületeiben, ráadásul az sem derül ki, pontosan mire vonatkozik a kezdeményezés. 

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” – erről kell dönteniük az embereknek. Október 2-áig a választópolgároknak végig kell gondolniuk, hogy a magyar állampolgárok közösségének milyen humanitárius és nemzetközi jogi kötelezettségei vannak a menekültválság áldozataival szemben – hangsúlyozzák a jogvédők. Tehát mérlegelniük kell, hogy mit jelent a döntés Magyarország szabadon vállalt, és a polgárok nagy többsége által ma is támogatott közös európai eszme és annak intézményes letéteményese, az Európai Unió jövője szempontjából.

Az intézet álláspontja: aki erkölcsi kötelességének érzi humanitárius okokból igennel szavazni, részvételével maga is az illiberális állam hatalomgyakorlásának eszközévé válhat, mert miközben az igenek minden bizonnyal kisebbségben lesznek, hozzájárulnak a népszavazás érvényességéhez. Aki viszont nemmel szavaz – figyelmeztetnek –, a kormány gyűlöletkampányát fogja igazolni. Ráadásul nem is tudható pontosan, ezzel mire ad felhatalmazást a választó, mert jogilag meghatározhatatlan, hogy az Országgyűlésnek mit kell tennie, ha a referendum eredményes lesz.

 

A felelős választópolgári döntésnek tehát azt tartják, ha valaki távol marad, illetve érvénytelenül szavaz. Így nem járulnak hozzá a népszavazás sikeréhez, és a hamis kérdés megválaszolása helyett nemet mondhatnak a menekülők megbélyegzésére, elutasíthatják az Európa-ellenességet és kifejezhetik azt az óhajukat, hogy a menekültkrízisről félelemkeltés helyett valódi vitát kellene folytatni. Minderre az intézet honlapján megtekinthető videoüzenetben is felhívják a figyelmet.

A jogvédők egyébként úgy látják, hogy az illiberális állam egész működésmódja ellentétes a liberális demokráciáéval, ami a népszavazás intézményének szerepét is meghatározza. Demonstrálni kell – fogalmaznak –, hogy a többség a hatalom mögött áll, s a kritikusok marginális kisebbséget alkotnak, ráadásul a nemzettel szemben és külső erők megbízásából ügyködnek. Ezért a permanens kampány: olyan manipulált kérdéssorokról tartanak nemzeti konzultációt vagy népszavazást, amelyekben garantálható a többség, miközben a független kezdeményezéseket megakadályozzák.

A kormánykampány különben az emberek félelmeire és előítéleteire apellál, amikor összemossa a bevándorlást és a terrorizmust, kriminalizálja a menedékkérőket, akiket következetesen illegális bevándorlókként emlegetnek – így látja az Eötvös Károly Intézet. A társadalmi célú hirdetésnek álcázott kormányzati üzenetek ismétlik a bevándorlással és a menekültekkel kapcsolatos sztereotípiákat és előítéleteket – emelik ki a jogvédők –, ezzel morális pánikot keltenek, és táplálják az egyébként is aggasztó méreteket öltő idegengyűlöletet, hiszterizálva a potenciális szavazókat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.