Orbán nehéz beszélgetésre készül fővárosi polgármestereivel

Kormányra kerülése után drasztikusan csökkentené az önkormányzati képviselők számát a Fidesz.

A párt több átalakítást tervez az önkormányzati rendszerben, a helyi közgyűlések nagyságát felező javaslat azonban már készen várja a beterjesztést. A kétharmados támogatást igénylő törvénymódosítással átszabnák a helyhatósági választások alapját jelentő választókerületek rendszerét - adta hírül az Index.

A pártelnök eddig nem árult el részleteket a tervezett átalakításokról. Számos jel utal azonban arra, hogy a budapesti önkormányzati rendszer reformjának előkészítése már folyamatban van. Az Index forrásai szerint ezt bizonyítja Orbán Viktornak a Fidesz legutóbbi országos választmányi ülésén elejtett megjegyzése is, amelyben jelezte, hamarosan „nehéz beszélgetéseket" kell lefolytatnia a párt fővárosi polgármestereivel.

Gyakorlatilag parlamenti vitára kész viszont az a törvénymódosítás, amely a kiadáscsökkentés jegyében országos szinten csökkentené az önkormányzati képviselők számát. A leépítés lehet az egyik ellentételezés a nemzetközi pénzügyi szervezeteknél a beígért adócsökkentésekből eredő bevételkiesésekkel szemben.

Magyarországon az 1990-ben kialakított rendszer alapján mind a 3200 településen létrehoztak önkormányzatokat. A 2006-os választáson összesen 31-32 ezer önkormányzati képviselő kapott mandátumot, ebből könnyen kiszámítható, hogy országos átlagban nagyjából 10 fővel működnek a helyhatóságok.

A szabályozás a települések lélekszáma alapján határozta meg, hogy az adott helyen mekkora önkormányzatnak kell működni. A legapróbbakban, a száz lakosúnál kisebb falvakban háromfős, a 70 ezres nagyvárosokban pedig 27 tagú képviselő-testület létrehozását írta elő, az ennél nagyobb városokban még több a képviselők száma. A legnagyobb önkormányzatok a megyéket irányító testületek és a 66 képviselővel működő budapesti.

Információik szerint a fideszes javaslat összességében megfelezné a képviselői létszámot, azaz az őszi önkormányzati választás után csak 15-16 ezer képviselő maradna a testületekben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.