Feldmájer bocsánatot kért Merkeltől

Levélben kért bocsánatot Feldmájer Péter, a Mazsihisz volt vezetője Angela Merkel kancellártól Heisler András jelenlegi Mazsihisz-elnök nyilatkozata miatt.
Heisler András a Heteknek azt mondta: „Történelmi epizód volt a magyar zsidóság éle­tében Angela Merkel Dohány utcai zsinagógában tett látogatása. Német részről utoljára Adolf Eichmann volt ilyen magas rangú vendégünk."

A Mazsihisz Kommunikációs Irodája közleményben tiltakozott az ellen, hogy a kijelentést úgy állítsák be, mintha a Mazsihisz elnöke „bármilyen formában Adolf Eichmannhoz hasonlította volna" a kancellár látogatását. Heisler András nyilatkozata arról szólt, Németország milyen nagy történelmi utat járt be a soától napjainkig.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz volt elnöke viszont Angela Merkelnek írt mai – lapunkhoz is eljuttatott – levelében megdöbbenését fejezte ki, amiért Heisler sajtónyilatkozata „Önt összefüggésbe hozta azzal az Adolf Eichmann-nal, aki személyesen tervezte meg az európai zsidóság kiirtását, és irányította Budapesten az itt élők összegyűjtését és vagonírozását, és egyaránt a magyar zsidóság vendégének nevezte ezt az ördögien gonosz embert és Önt is".

Feldmájer arról biztosította a német kancellárt, hogy a magyar zsidóság túlnyomó többsége nem ért egyet ezzel, nem lát semmiféle összefüggést a náci Németország tömeggyilkos vezetői és a jelenlegi Német Szövetségi Köztársaság politikusai között.

„Engedje meg, hogy saját nevemben megkövessem, bocsánatát kérjem. Hiszek abban, hogy bocsánatkérésemet osztja nem csak a magyarországi zsidóság, hanem a magyar emberek túlnyomó többsége is" – írta Feldmájer Péter, majd így folytatta: „Kérem, tekintse Heisler András nyilatkozatát olyannak, mint amelyet egy olyan személy tett, akinek ez a véleménye nem tükrözte senki másnak az álláspontját, senki nem hiszi rajta kívül azt, hogy 1944-ben ez a hóhér magas rangú vendég lett volna Budapesten".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.