galéria megtekintése

Felcsúton űrállomás épül

9 komment


Rab László

Űrállomás lesz nálunk? Nem hallottam még róla. De ha stadiont lehetett építeni, az se tűnik lehetetlennek. Így reagált Orbán Viktor falujának legújabb tervbe vett jótéteményére az egyik büfé pultosa, egy kedves hölgy, aki ugyan még a Kétfarkú Kutya Párt frissen kihelyezett plakátját nem látta, de megfogalmazta, hogy errefelé semmi sem elképzelhetetlen.

A szöveg - Itt hamarosan űrállomás épül - a Fő utca 54. szám alatt lévő óriásplakát-traverz egyik oldalát ékíti, a hátoldalon egy Orbánnak szóló üzenet virít: Ha Magyaország miniszterelnöke vagy, be kell tartanod a törvényeket. Megcsodálja boldog-boldogtalan, az autósok szája mosolyra húzódik.

- Azért vigyázzanak, nehogy figyelje magukat valaki

- lát el bennünket személyes jótanáccsal a beszédét halkra fogva egy motoros, aki azért vette erre az irányt, mert meg akarta nézni Orbánia stadionját.

 

- Működik ám a figyelőszolgálat, viszik a drótot rögtön Mészárosnak, jelentik neki, ki mit csinál, merre jár, mit akar Felcsúton.

A trollkodás művészete
A trollkodás művészete
Teknős Miklós / Népszabadság

Lehet, hogy így van, mi nem éreztük, hogy titkos szemek szegeződnének ránk. Jöttünk-mentünk, sok újságíróval találkoztunk, akik szintén azért jöttek, hogy a kormány bumfordi bevándorlásellenes kampányát ellensúlyozó kutyapártos szövegeket megbámulják.

A környékben többfelé kihelyeztek kék egyenszínnel ellátott szövegeket, Bicske mellett például a büntetőtörvénykönyvből idézik az idegenellenességre vonatkozó passzusokat, Alcsútdobozon pedig a Felcsút, we have a problem angol nyelvű változatával kedveskedtek a bevándorlók hajkurászását felvállaló magyar kormánynak.

Egy középkorú férfi itt mesélte, hogy a napokban Bécsből tartott hazafelé, és Hegyeshalom után, immáron magyar területen pillantotta meg a kék plakátot, rajta az örökbecsű dumával: Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját.

- Fölnyerítettem - mondta a fuvarozó -, mert a fél Dunántúl Ausztriában dolgozik. És kételkedni kezdtem annak az épelméjűségében, aki a nemzeti konzultációs dumákat megrendelte.

Felcsúton annyira azért nem izgatja a helyieket a falu közepére kitett ellenszöveg, noha az űrállomás-létesítés humorát itt is érti mindenki.

Van képük hozzá
Van képük hozzá
Teknős Miklós / Népszabadság

- Nem érdekel - jelentette ki a plakát közelében élő és munkálkodó Schneider János, akivel kedélyesen elbeszélgettünk mindenféle másról, gyümölcsérésről, fóliázásról, piacozásról, boldogulásról.

 - A politikából nem tudnánk megélni - mondta a gazda, és hozzátette, a kitüntetett figyelem nem nekik szól, tudják, hanem a falu híres lakójának és annak a pár embernek, akit érint a dolog. Arról, hogy az űrállomás beharangozott helyétől légvonalban talán száz méterre, fönn a hegygerincen működik valami energiacella (melyről Széles Gábor úgy gondolja, alapjaiban rengeti meg a jövő fizikáját), még csak nem is hallottak. - A temető a másik oldalunkon van - intett a gazda a Fő út ellenkező irányába, és elnevette magát.

- Az a kérdés, tűrik-e ezt a Lőrincék - jegyezte meg a közelben az autóját takarító vállalkozó. És így folytatta: - Kíváncsi vagyok rá, hogy letépetik-e. De hát miért is tépetnék le? Attól, hogy kinn van a plakát, nem lesz kevesebb a pénzük.

Kapcsolódó: Így járt az első gyűlöletplakát

Valaki elcsúfította a kormány menekültellenes propagandaplakátját, a rendőrség kisollóval felfegyverkezve szállt ki a tett helyszínére.Beszámolónkat itt olvashatják.

Utána már csak arról volt szó, hogy amikor Mészáros Lőrinc gázt vezetett a faluban, és mindenhová ő építette ki a vezetéket, összevesztek az emberei a pénzen. Ott gyalázkodtak az udvaron a csövek között. De ez akkoriban volt, amikor a későbbi milliárdos még egy húszéves öreg Wartburggal járt. Nem mostanában volt, az biztos. De azért nem is oly régen, hogy a helyiek ne emlékeznének rá. - Sokan kezdték nálunk meztelen fenékkel - mondja a kocsmában egy koros atyafi. - Csak aztán megérezték az idők szavát. Mint látható, nem tartozom közéjük. Ez oka annak, hogy lassan de biztosan felkopik az állam. Egyszer úgyis vége lesz. Kíváncsi vagyok rá, hogy a stadionnak az lesz-e a sorsa, mint az akasztóinak. Arról tudjuk, hogy fölverte a gaz.

A stadion, mely Felcsút legismertebb idegenforgalmi látványossága (a szomszédban a hófehér, óriás nemzeti lobogóval díszített Orbán-házzal) jelenleg zöld gyep nélkül, feltúrt állapotban tekinthető meg. Az átutazók nem hagyják ki, megállnak pár percre, hogy életükben egyszer lássák. Egy öreg építész a betonra ültetett, hajlított fagerendás tetőszerkezeten ütközött meg (a borovifenyőt Ausztriából hozták), szerinte a puszta karbantartás is iszonyúan sokba kerülhet. - Itt most nem számít a pénz - mondta a futball-akadémia épületét körüljáró fiatalabb társa, aki kérdésünkre elmondta, látni, hogy az ezernyolcszáz lelkes falu épül-szépül, de azért a házakon nem látszik a határtalan gazdagság. Alcsútdobozt törekvőbbnek érzi, szebbek az épületek, rendezettebbek a porták.

Elmentek végül megnézni az űrállomás leendő helyét, mely nem esik messze a szintén tervbe vett (Orbán-féle) kisvonat megállójától.

- Ha egyszer megépül, nem is Felcsútnak kéne hívni a megállót, hanem Kánaánnak - ezzel búcsúztak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.