Újra meg kell küzdeni Orbán jelöltjével Felcsútért

Újra megmérkőzik Orbán Viktor támogatottjával Felcsút expolgármestere, akit egy jogszabály-módosításra hivatkozva a fideszes többségű képviselő-testület februárban állított fel a székéből. A független Varga György a júniusi időközi választáson a "kormányfő falujában" ismét le akarja győzni a Fidesz jelöltjét.

- Az egyetlen bűnöm az volt, hogy nem vagyok tagja a Fidesznek - nyilakozta a Nol-nak Varga György, Felcsút korábbi független polgármestere, aki a június 19-én esedékes időközi választásokon újra harcba száll a Fejér megyei település polgármesteri székéért. Varga már le is adta a szükséges mennyiségű kopogtatócédulát.

Az Orbán Viktor kormányfőhöz ezer szállal kötődő Felcsúton tavaly ősszel harmadik alkalommal választották faluvezetővé a független Varga Györgyöt, aki akkor tíz szavazattal előzte meg a Fidesz aspiránsát. Az önkormányzatban kétharmados többséget szerző fideszes képviselők és a polgármester között az első perctől kezdve feszült volt a viszony, így sejthető volt, hogy rövid időn belül kenyértörésre kerül sor.

Mint ismert, erre nem is kellett sokat várni, mivel az önkormányzati törvény tavaly decemberben életbe lépett egyik módosítása szerint összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akinek valamilyen köztartozása van, és azt 60 napon belül nem rendezi. A jogszabály-változást követően az adóhatóság arról értesítette a felcsúti jegyzőt, hogy Varga Györgynek 2009 óta adótartozása áll fenn.

Miután a faluvezető 60 napon belül nem rendezte a tartozását, a felcsúti képviselő-testület február 28-án megszüntette a megbízatását. A határozatot Varga György bíróságon támadta meg, keresetét azonban a Fejér Megyei Bíróság elutasította. Az úgynevezett polgári nem peres eljárásban született jogerős döntés szerint Varga Györgynek már 2009 júniusában tudomása volt az adótartozásáról, így a törvénymódosítás hatályba lépésének napjától - 2010. december 24-étől - fennállt az összeférhetetlenségi ok.

A bíróság szerint a faluvezetőnek külön felszólítás nélkül 60 napon belül törlesztenie kellett volna az összeget. A történet érdekessége, hogy a polgármester néhány nappal a határidő után, 2011. március 7-én egy összegben befizette az adótartozását, ám ezzel már elkésett: csak akkor menthette volna meg a pozícióját, ha ezt még a testületi határozat meghozatala előtt megtette volna.

Varga Györgytől megtudtuk, 2,9 millió forintos adótartozásról volt szó, amelynek törlesztését követően az összeférhetetlenség megszűnt, így az időközi választáson újra harcba szállhat a polgármesteri székért. Információink szerint most három jelölt aspirál a faluvezetői posztra: az expolgármesteren kívül Mészáros Lőrinc, a Fidesz helyi elnöke, valamint Vörös Kálmán független jelölt.

Mészáros mellett kampányol Orbán Viktor, akinek az üzenete a fideszes jelölt szórólapján olvasható. A kormányfő szerint "tavaly ősszel a Fidesz soha nem látott mértékű győzelmet aratott a faluban, a testület a változások élére állt, s most itt a lehetőség, hogy Mészáros Lőrinc személyében megfelelő polgármestert válasszanak a falumbeliek. Magától értetődő, hogy megválasztása után minden tőlem telhető segítséget megadok majd a munkájához és Felcsút felvirágoztatásához."

A szórólappal kapcsolatban Varga György megjegyezte: bízik benne, hogy a kormányfő akkor is segít majd a falujának, ha netán mégsem a fideszes jelöltet választják meg a felcsútiak. Varga szerint Felcsút nem válhat "Kis-Esztergommá", azaz bízik benne, hogy megválasztása esetén rendeződhet a viszonya a fideszes többségű testülettel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.