galéria megtekintése

Felcsút és környéke: valóságos aranybánya

Fejlesztések, föld, cégek – Mészáros Lőrinc cégbirodalma az autómotorokkal hajtott Győr és Kecskemét tempójában épül.

Budapesten kívül Magyarországnak három igazán prosperáló térsége van. Győrnek és környékének lendületes fejlődését nagyban meghatározza az Audi autógyár és a ráépülő vállalkozások sikere, a másik iparági multi, a nemsokára több mint százmilliárd forintos beruházással újabb üzem építésébe kezdő Mercedes pedig Kecskemét életét lódította meg. A harmadik látványosan prosperáló térségben megfigyelhető változások kevésbé gazdasági, mint inkább politikai eredetűek.

Mészáros Lőrinc egy Mercedesben. A tempó már-már azonos
Mészáros Lőrinc egy Mercedesben. A tempó már-már azonos
Kovács Klára / Népszabadság

Stadiont és – javarészt ­uniós pénzből – alacsony kihasználtságú kisvasutat már kapott, kerékpárutat csak majd kap Felcsút, ahol a legkomolyabb természeti erőforrás az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök gyerekkorának egy részét ott töltötte és most is van ott háza, de nem messze onnan, Etyekre gasztrosétányt is terveznek. Ez azonban csak csepp a tengerben. Az elmúlt évek árverésein összességében kétezer hektárnál is több földet kanyarintott ki magának az a kör, amelyet sokan Orbánhoz kötnek. Ebbe tartozik apján, Orbán Győzőn és feleségén, Lévai Anikón kívül Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, immár milliárdos vállalkozó, Flier János felcsúti vállalkozó, akit az Orbán család bizalmasának tartanak, és a Tiborcz család is.

 

A cégek rendületlenül szaporodnak a környéken, amiben Mészáros Lőrinc viszi a prímet. Közel két tucat vállalkozást találtunk, amelyeknek a székhelye itt van a térségben, és vagy közvetlenül, vagy valamelyik cégén keresztül a felcsúti polgármester tulajdonában vannak, de korántsem csak helyi érdekeltsé­gűek. Építőipartól kezdve vasúti pályák villamosításán és ásványvíztöltő üzemen át klímaszerelésig bezárólag sok mindenben utaznak a Mészáros-érdekeltségek. Két vállalkozás is akad, amely Mészáros Lőrinc gyerekeié. Az egyikről nemrég derítettük ki, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-től olyan tanúsítványt szerzett, amelynek révén atomerőművel kapcsolatos létesítményeket építhet, javíthat, átalakíthat, karbantartásukat végezheti.

A Népszabadság térképre vitte a felcsúti üzleti kör érdekeltségeit és a környék fejlesztéseit, ahol a színes pontok beborítják Felcsutat és a közeli településeket. Ráadásul a térképre nem is fértek rá a horvátországi leágazások – például az eszéki futballklub vagy egy villa, amely miatt nemrég magyarázkodnia kellett a milliárdos vállalkozónak.

A horvátországi terjeszkedésnek mi sem egyértelműbb jele, mint az eddigi utolsó olyan cégnek a neve, amelyet Mészáros Lőrinc egyik központi cége, a Mészáros és Mészáros Kft. alapított. A Marlera-Istria Ingatlanfejlesztő Kft. egyebek mellett lakó- és nem lakó épületeket, sztrádát, hidat építhet, szállodai szolgáltatást nyújthat, a Marlera-félsziget pedig a horvátországi Isztria délkeleti részén található.

Ez a legújabb cég lendületet adhat az amúgy is iszonyatos tempóban hízó, Mészároshoz közvetve vagy közvetlenül köthető cégbirodalomnak. Az elmúlt három év dinamikája önmagáért beszél: ­2013–2015 között a vállalkozó érdekeltségeinek összforgalma közel megduplázódva 40 milliárd forint fölé hízott, az adózott eredmény pedig csaknem megnégyszereződve elérte az ötmilliárd forintot. Ez elég is volt arra, hogy pénz álljon Mészárosék házához: összesen 4,25 milliárd forintnyi osztalékot ki is vesz a vállalkozó és tulajdonostárs felesége a cégekből. Nem kell izgulnia a közeljövő miatt sem, a napokban derült ki, hogy éppen az egyik osztalékkifizető hely, a vasúti projektekben aktivizálódó R-Kord Kft. kis híján kétmilliárdos megbízást kapott a MÁV-tól.

Mészáros Lőrinc – mint lapunk megírta – július végén pert indított az Együtt ellen, kifogásolva, hogy az ellenzéki párt rendre Orbán Viktor strómanjának nevezi őt, vagyis azt állítja, hogy nem a saját vagyonát kezeli, hanem a miniszterelnökét. A felcsúti polgármestert korábban nem zavarták a hasonló kijelentések, most viszont elégtételt követel. A felcsúti futball azonban kétségkívül közös pont: a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt Orbán Viktor alapította, a kuratóriumnak pedig Mészáros Lőrinc az elnöke. Ez az alapítvány működteti a szintén Orbán által létrehozott Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, de azé már az Alcsúton levő Habsburg-kastélynak egy része, a mosóház, aztán az alcsúti arborétum és egy kalandparkja is megnyílt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.