galéria megtekintése

„Cserélhetővé kellene tenni a Makovecz-szobor fejét”

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 24. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Makó városképét száz évre meghatározza az a 12 épület, amelyet Makovecz Imre tervei alapján emeltek az elmúlt húsz évben. A deklaráltan jobboldali építész a Prima Primissima díjas Novák István egykori makói (és szegedi) főépítész közvetítésével került a hagymavárosba – ahol 1994 és 2014 között a szocialista Buzás Péter volt a polgármester.

Buzás és Makovecz között nemhogy korrekt munkakapcsolat, hanem egyenesen barátság szövődött, aminek az alapja az volt, hogy eltekintettek egymás politikai nézeteitől. A Hagymaház és a Hagymatikum gyógyfürdő Makó újabb kori jelképévé vált. Makovecz nem érhette meg a gyógyfürdő átadását –halála után a fürdő előtti szép közterületet elnevezték Makovecz Imre térnek.

A Makovecz Imre tervezte Hagymatikum névre keresztelt makói fürdő
A Makovecz Imre tervezte Hagymatikum névre keresztelt makói fürdő
Rosta Tibor / MTI

Buzás szeretett volna valamilyen emlékjelet állítani az építésznek. Kiírtak egy országos szoborpályázatot, amelyre csaknem 30 pályamű érkezett, ám egyik sem tetszett igazán a döntéshozóknak. Volt szakmai zsűri meg ügydöntő zsűri – utóbbi a Makovecz család, az akkor még szocialista városvezetés és a szponzorok képviselőiből állt. Az emlékjel létesítésére 30 millió forintot szántak – ennek felét megajánlotta egy magánvállalkozás, a Bonex Kft., amely Makovecz Imrével együtt kezdett Makón dolgozni. A másik fele maradt volna a városra, de annak is a felét magára vállalta a szeged–csanádi egyházmegye Kiss-Rigó László püspökkel az élen.

 

A pályázaton első díjat nem adtak ki. A legjobb pályamű egy világító betonból épült kápolna lett volna, amely az organikus építészet stílusában Makovecz-fejet formázott. Ezt azonban a döntéshozók nem akarták megvalósítani, így inkább az építész örökségében kezdtek méltó formai megoldás után kutatni. Találtak egy rajzot, amelyet Makovecz Imre 15 évvel a halála előtt készített. Egy mesterszéket ábrázol, amelyben egy felismerhető emberi alak ül. A kompozíció két angyalszárnyban végződik, de nincs feje. A művészhez közeli értelmezés szerint azt ábrázolja, amint a hús-vér ember átlényegül szellemmé – ám az egyszerű makói nép ajkán csak „a fej nélküli szobor” a neve.

Miután a pénz megvolt rá, Buzás Péter szerette volna még a helyhatósági választás előtt felállítani a szobrot. Ez azonban nem jött össze, a helyi jobboldal pedig támadást intézett a terv ellen. A Fidesztől függetlenül makói értelmiségiek is felléptek a felállítása ellen. Közvélemény-kutatást rendeztek a Facebookon, ahol a többségnek – 96 személynek – nem tetszett a nyilvánosságra hozott szoborterv. Bozsogi Attila nyugdíjas úgy ítéli meg, Makovecz a saját fejét képzelte a szoborra, csak azért nem rajzolta oda,mert nem akart szerénytelennek látszani. Szerinte ezért a fejetlen torzót egyszerűen úgy kellene süttői mészkőbe vésni, hogy legyen feje,mégpedig Makovecz Imréé.

A helyhatósági választáson húsz év után legyőzték Buzás Pétert. Farkas Éva tankerületi igazgató lett az új polgármester Lázár János hathatós támogatásával. Mivel a szobor még nincs kész, ellenzői mindenáron állásfoglalásra akarták bírni Farkas Évát. Azt szerették volna, hogy egyáltalán ne valósuljon meg a mű, amely Bozsogi Attila szerint „közutálatnak örvend”.

Csakhogy az új polgármester asszony nincs egyszerű helyzetben. Egyrészt Buzás Péter és csapata eldöntötte a kérdést, hogy a fej nélküli szobor lesz Makovecz emlékműve. Letette mellé a garast a szponzoráló magáncég és Kiss- Rigó püspök is, akinek az egyházmegye pénzéből erre is telt 7,5 millió forintja. Lázártól talán kérhetne tanácsot Farkas Éva, hogy mit tegyen, de ebben a helyzetben a kancelláriaminiszter sem tudna jót mondani. Lázár egyébként nem volt jóban Makoveczcel, kezdő hódmezővásárhelyi polgármester korában visszamondta az építész soktornyos, drága uszodáját, amelyet elődje, Rapcsák András rendelt meg a halála előtt. Emiatt Makovecz be is panaszolta az ifjú Lázárt Orbán Viktornál, de eredménytelenül.

Mindez persze régen volt, és úgy tűnik, Farkas Éva megtalálta az áthidaló megoldást. A december 17-i közgyűlésen kijelentette: a facebookos szavazás nem mérvadó, nem biztos, hogy a makóiak többségének is ez a véleménye. A felelősséget részben az elődjére hárította azzal, hogy az előző testület már döntött a szobor felállításáról. Azt a megoldást támogatta, hogy a Makovecz-emlékbizottsággal egyeztetve „promóciós anyag” készüljön az emlékhelyről és a szoborról, amelyet eljuttatnak minden a makói háztartásba.

A fej nélküli szobor ellenzői csalódottak. Bozsogi Attila úgy fogalmazott: köztudott Orbán Viktor és Makovecz Imre egykori kapcsolata, amelyet Buzás Péter kampányfogásként használt fel, abban bízva, hogy fideszes szavazókat is szerez. Nem így történt, de a fideszes városvezetés tehetetlen a torzóval szemben. Kérdésünkre Bozsogi idézte a szobrot szintén ellenző társa, dr. Vári Csaba ironikus megjegyzését: cserélhetővé kellene tenni a szobor fejét. Mindig annak a feje legyen rajta, akit a városházi többség éppen érdemesnek tart „angyali szárnyakkal szárnyaltatni”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.