galéria megtekintése

Migránskrízis: verekedés a Keletinél, könnygáz Röszkén, halál Bicskén, gyalogmenet az autópályán

Nem vártak tovább a Keleti pályaudvaron táborozó menekültek: gyalogosan indultak Németországba. 9 óra gyaloglás alatt 25 kilométerre jutottak, a kormány az éjjel buszokkal szállítaná őket a határig. Röszkén is megelégelték a várakozást és kitörtek a menekülttáborból. Bicskén 64 menekült megszökött a befogadóállomásról, egyikük életét vesztette. A Keletiben pedig verekedés tört ki az ultrák és a migránsok között. Tudósítás percről percre.

Drótkerítést húztak a határra, nehogy bejöjjenek a menekültek. Ki akarták őket rakni őket a pályaudvarokról és a közparkokból, nehogy szem előtt legyenek. Leállították a vonatokat, nehogy elmehessenek. Átverték őket, majd hagyták, hogy 70 fokos vagonokban ájuldozzanak. Hajtóvadászatot indítottak ellenük, tragikus végkifejlettel (bár a bicskei haláleset pontos körülményeit egyelőre nem ismerjük). Majd hagyták, hogy 9 órán át kutyagoljanak 25 kilométert (a menetben féllábú és kerekesszékes is volt). Majd mindezek után nagy kegyesen felajánlották nekik, hogy buszokkal elviszik őket a határhoz. Röviden így foglalható össze az elmúlt napok menekültkrízise. A záróakkordot (ha az), Lázár János adta meg péntek esti bejelentésével.

PÉNTEK - A LÁZADÁS NAPJA, PERCRŐL PERCRE:

 

22:00 Evakuálják az ultrák elől a menekülteket

De nem a kormány, nem is az „operatív törzs”, hanem a civil segítők. A Déli pályaudvarról éjszakára biztonságos helyre vitték az összes ott várakozó menekültet, nehogy a román-magyar meccs után az ultrák rájuk támadjanak. Elvileg holnap busszal visszahozzák őket a pályaudvarra – jelentette tudósítónk a helyszínről.

21:30 Lázár: busszal viszik a menekülteket a határra

A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán buszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Parlamentben, miután a bevándorlási helyzet miatt ülésezett a központi operatív törzs. (MTI)

21:20 Még a vonatpótlókat is megbüntetnék

Az osztrák belügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy büntethető az a személy, aki részt vesz a menekültek Budapestről Ausztriába történő átszállítását célzó kezdeményezésben. A Budapest Bécs konvoj – vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest Wien – Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akciót a Facebookon hirdették meg, hogy a migránsokat magánautókkal és buszokkal Budapestről Ausztriába, majd Németországba szállítsák. A szervezők szerint ezzel az akcióval akarják az embereket biztonságba helyezni. A tervek szerint az első autók a bécsi Prater stadion parkolójából indulnak vasárnap délelőtt tizenegykor. (MTI)

21:05 Feladták a bicskei ellenállók

Tatabányára ért az a 200-300 menekült, aki péntek délután tört ki a bicskei vasútállomás területéről és a közeli bozótos felé futott, majd Győr felé indult. A migránsokat néhány rendőr kíséri, a bevándorlók a vasútállomás felé tartanak. (MTI)

21:00 Képgaléria a menetről

Reviczky Zsolt végig fotózta a menekültek gyalogtúráját a Keletitől Biatorbágyig.

Fotó:Reviczky Zsolt / Népszabadság

A teljes képgalériát itt nézhetik meg.

20:45 Tizenöttel hasít a hegyeshalmi gyors

Rendőri intézkedés miatt péntek este fél héttől átmenetileg mindkét vágányon állt a vasúti forgalom Tatabánya és Szárliget között – közölte a Mávinform az MTI-vel péntek este. A vonatok ezen a szakaszon csak lassan, 15 km/órás sebességgel haladhatnak, ezért 30-150 percre nőttek a késések a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon – olvasható a közleményben. Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese péntek délután az MTI érdeklődésére korábban azt közölte, hogy rendőri intézkedés miatt fél négykor mintegy háromnegyed óráig állt a vonatforgalom Bicske és Szárliget között. Négy órakor indulhattak újra a vonatok az érintett szakaszon óránkénti 40 kilométeres sebességkorlátozással.(MTI)

20:25 Már a fekvőhelyet keresik

A Keleti pályaudvarról Németországba igyekvő, már 8 órája gyalogló menekültek éjjeli fekhelyet keresgélnek az M1-es autópálya mentén. A 23-as kilométerkőnél járnak, először a leállósáv melletti füves területen akartak letáborozni. Sokan már le is rakták a földre polifoamjaikat, takaróikat, amikor váratlanul ismét fölkerekedtek és tovább indultak a koromsötétben. Úgy volt, hogy itt töltik az éjszakát, és csak reggel indulnak tovább, de most úgy látszik, találhattak a közelben egy jobb helyet.  

21:14 A nap leggyászosabb pillanata

Az MTI fotósa azt a pillanatot kapta el, amikor még társai próbálnak segíteni annak az 51 éves pakisztáni férfinak, aki a bicskei kitörés után esett össze a sínek közelében. A mentők aztán még 50 percig próbálták újraéleszteni, sikertelenül. Hírek szerint a férfi menekülés közben elesett, és beverte a fejét, az MTI csak annyit írt, hogy „rosszul lett”.

Társai próbálnak segíteni egy férfinak, aki rosszul lett, és később meghalt a bicskei vasútállomásnál
Társai próbálnak segíteni egy férfinak, aki összeesett, és később meghalt a bicskei vasútállomásnál
Mohai Balázs / MTI

20:10 Rendkívüli helyzet, rendkívüli megoldások

Ahol a menet halad az M1-esen, ott nincs közúti forgalom, a rendőrség a szakaszosan lezárja a sztrádát – mondta az MTI kérdésére Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője.

A rendőrség követi korábbi elhatározását, hogy békésen kezelje a helyzetet,

folyamatosan kapcsolatot tart a megközelítőleg 800, együtt haladó migránssal. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: rendkívüli helyzetről van szó, amelynek kezelése rendkívüli megoldásokat igényel. A menetről azt mondta: a rendőrség folyamatosan próbálta letessékelni az autópályáról a bevándorlókat, de ezt ők folyamatosan megtagadták.

20:05 Még pár óráig bírják

Újabb rövid pihenő után felkerekedtek a Németországba tartó menekültek, akik most már elhagyták Biatorbágyot és a Sasfészek pihenőnél tartanak, 25 kilométert tettek meg eddig. Többen azt mondták, hogy még két órát gyalogolnak és utána térnek pihenőre, de az indulásnál egyre többen maradtak a földön, már nehezen veszik rá magukat a továbbindulásra. Bicskéig ma már biztosan nem jutnak el.

20:03 Lassan már csak mi üldözzük a szír menekülteket

Morális kötelesség a szír menekültek befogadása – jelentette ki Mariano Rajoy spanyol és David Cameron brit kormányfő közös sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytattak Madridban pénteken. 

„Része az európai örökségünknek az emberi jogok védelme, a szabadság védelme, az üldözöttek befogadása. Minden európainak morális kötelessége ezt megtenni”

– fogalmazott a spanyol miniszterelnök, aki hangsúlyozta: mindenkit befogadnak, akit megillet a nemzetközi menedékjog, és meggyőződése, hogy a többi tagállamban is így tesznek majd, hiszen Európa nem utasíthatja el semmilyen módon ezeket az embereket. (MTII)

20:00 Beszólt Orbánnak az osztrák kancellár

Magyarországnak ki kellene állnia az uniós kvóta és a közös határvédelem mellett – olvasható az osztrák kancellári hivatal közleményében, amelyet azután adtak ki pénteken, hogy Werner Faymann kancellár találkozott a bécsi magyar nagykövettel. Perényi Jánost a menekülthelyzet miatti diplomáciai feszültségek miatt kérette be az osztrák kormányfő.

„A menekültjog olyan emberséges bánásmódot ír elő, amelyet minden európai országnak be kell tartania.

Magyarország köteles regisztrálnia a migránsokat, egyúttal ki kellene állnia a közös kötelező kvótáért, hiszen ez lenne az alapja egy ellenőrzött menekülteljárásnak és egy európai szintű igazságos elosztásnak.” Perényi János a találkozón azt bizonygatta, hogy Magyarország minden területen az uniós jogszabályokat betartva jár el; s hogy Magyarország számára is kiemelten fontos az unió külső határainak védelme, a határzár is ezt a célt szolgálja. A nagykövet szerint ez az elsődleges feladat, vagyis amennyiben sikerül megállítani a menekültáradatot, akkor lehet minden további szempontról és részletről beszélni.

19:55 A kormánypárt elnöke is kinézett a Keletibe

Nem, nem a magyar kormánypárté. A románé. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke a magyar-román Eb-selejtezőre érkezett Budapestre, ahol személyesen akart tájékozódni a migránsok helyzetéről. „Látni akartam a bevándorlókat, mert a román állam nagyon derűsen ajánlkozik, hogy mi is befogadjuk őket, holott azt sem tudjuk, fel vagyunk-e erre készülve vagy sem” – idézte Dragneát a Hotnews.ro. Az MTI által átvett tudósítás szerint a politikus azt mondta, vannak a bevándorlók között szánalomra méltó, elesett emberek, ugyanakkor furcsának tartotta, hogy a többség fiatal férfiakból áll, akik nagyon jól szervezetteknek tűnnek, elrejtik arcukat, amikor filmezik őket.

19:40 Rendőrök flashmoboznak Bicskén

Nem ért véget még a bicskei „túszdráma”. A vasútállomáson még több százan vannak, őket rohamrendőrök próbálják buszokba tuszkolni és elszállítani a menekülttáborba. Hajba Ferenc helyszíni tudósítását itt olvashatják.

Befogadóállomásra kísérik a menekülteket a bicskei vasútállomásról
Befogadóállomásra kísérik a menekülteket a bicskei vasútállomásról
Mohai Balázs / MTI

19:30 Ez a nagylelkűség menete

Az M1-es autópályán töretlenül menetelnek tovább a Keleti pályaudvarból Németországba tartó migránsok. Az egyik pihenőhelynél meghökkentő jelenetek követik egymást: helyszíni tudósítónk szerint több tucat segítő jelent meg az út szélén, akik gyümölcsöt, kekszet, csokit, vizet osztogatnak. A menet elején haladó, elképesztő tempót diktáló fiatal férfiak azonban nem fogadják el a csomagokat. Mindannyian azt mondják a segítőknek:

a hátul lemaradt családoknak, gyerekeknek adják a pakkokat!

19:15 Röszke, végállomás

Folyamatosan vezetik le a Röszkén egy vonaton rekedt menekülteket a rendőrök, buszokra terelik őket, majd viszik a menekülttáborba – jelentette tudósítónk a helyszínről. Nagyjából félezren lehettek a környéken, közülük 350-en törtek ki a vonatról. Akik fent maradtak, azokat a rendőrök békésen, de határozottan kísérik le a szerelvényekről.

Mindeközben Röszkén
Mindeközben Röszkén
Hajba Ferenc / Népszabadság

19:05 Pakisztáni volt a Bicskén elhunyt menekült

A rendőrség megerősítette: egy 51 éves pakisztáni férfi hunyt el pénteken Bicskén. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a férfit – aki a menekülttáborból történt kitörést követően esett össze – 50 percig próbálták újraéleszteni, sikertelenül. A halál pontos okát szakértői vizsgálat állapítja meg. A rendőrség közleménye szerint a bicskei állomáson a vasúti szerelvényen tartózkodóknak számos alkalommal felajánlottak élelmiszert, vizet, egészségügyi ellátást, de ezeket minden alkalommal elutasították. Azt már „elfelejtették” hozzátenni, hogy szemtanúk szerint az állomásra önkéntes segítők próbáltak élelmiszert bejuttatni, de a rendőrök útjukat állták. A menekültek pedig nem voltak hajlandóak semmit elfogadni a rendőröktől, csak civilektől – akiket viszont a rendőrség kitiltott csütörtökön a pályaudvarról.

19:00 Feladják a bicskei menekültek

Már kétszáznál is többen mentek péntek délután önként a bicskei vasútállomásról a város menekülttáborába – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Délután fél hat körül 51 ember, köztük sok nő és kisgyerek szállt fel az őket a táborba szállító buszra. A csoportnak rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök álltak sorfalat. Egy órával korábban egy másik, körülbelül harminctagú csoport indult a táborba a pályaudvarról. Később több csoportban legalább 130-an tettek ugyanígy. (MTI)

19:55 Ötvenezer menekültet vállal át az EU

Az Európai Bizottsághoz közelálló forrásaink megerősítették: az Európai Bizottság a jövő héten azt fogja javasolni, hogy a menekülthullám által sújtott Magyarország területéről helyezzenek át körülbelül 50 ezer regisztrált menedékkérőt a többi tagállamba. Brüsszeli tudósítónk jelentését itt olvashatják.

18:45 Szlovénia meggondolta magát

Szlovénia már nem ellenzi a menekültek elosztását szabályozó kötelező kvóta bevezetését az Európai Unióban, és hajlandó 2000 migránst befogadni. Részletek itt: >>> 

18:40 Kórház helyett menetel

Szirénázó mentőautó érkezett a menetoszlophoz. Mint kiderült, nem most hívták ki őket, ellenkezőleg: visszahoztak valakit a menekültek közül, aki korábban lett rosszul, de nem akart a kórházban maradni, tovább szeretne menni a menettel Németországba. Több menekült is kihasználja az alkalmat, és kisebb sérüléseikre kérnek ellátást a mentősöktől.

18:30 Még legalább egy hét a határig

A menekültek eddig több mint 20 kilométert tettek meg a budapesti Keleti pályaudvartól Biatorbágyig, nagyjából négy óra alatt, több rövidebb pihenő közbeiktatásával. Hegyeshalomig még körülbelül 150 kilométerre vannak, tehát – 5 km/óra sebességgel számolva – még akkor is heti járásra vannak az osztrák határtól, ha közben nem alszanak...

18:25 Az autópálya mellett töltik az éjszakát

Egyre fáradtabbak a Németországba gyalog elindult menekültek. Sokan már mezítláb mennek, a menet egyre szétszakadozottabb, a családok, idősek egyre jobban lemaradnak. Megkérdeztük a vonulás egyik hangadóját, aki hangosbeszélővel irányítgatja a menetet, hogy hol tervezik tölteni az éjszakát. Kérdésünkre azt mondta, az autópálya mellett alszanak majd,

„vannak fák, van föld”.

18:20 „Nem maradhattam otthon

Egyre többen segítenek a menet résztvevőinek. Most érkezett az M1-esre egy biatorbágyi férfi, aki telepakolta az autóját vízzel. Azt mondta lapunknak:

a ma délelőtti képek láttán úgy döntött, nem maradhat már otthon. Követi a menetet, amíg tudja és amíg van nála víz.

Pihenő az autópályán. Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

18:15 Már 3 áldozata van a migránskrízisnek

A bicskei menekült férfi volt a hazai migránsválság harmadik áldozata (legalábbis Magyarország területén). Tegnap az M5-ös-ön karambolozott egy menekülteket szállító autó. A magyar sofőr – miután a kocsival szalagkorlátnak ütközött – elmenekült a helyszínről, három migráns utasa közül egy életét vesztette, ketten kórházba kerültek. június végén Röszkénél egy személyautó gázolt halálra a határátkelőnél a rendőrök elől menekülő migránst szintén az M5-ösön.

18:00 Mi lesz Bicskén?

A Biatorbágynál pihenő menekültek következő állomása Bicske lehet. Ez azért is lehet problémás, mert a bicskei menekülttáborból pár órával korábban több száz menekült kitört, egyikük életét vesztette.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

17:57 Könnygázzal oszlatnak Röszkénél

A röszkei menekülttáborban egy csoport megdobálta a rendőröket, akik könnygázzal fékezték meg az indulatokat. (police.hu)

17:55 Tényleg meghalt egy menekült Bicskén

A mentőszolgálat megerősítette, hogy nem sikerült újraéleszteni a férfit. Részletek itt: >>>

17:49 Letáboroztak

Már Biatorbágynál jár a kora délután a Keleti pályaudvarról gyalogosan Németországba indult több száz fős menekültoszlop. Most leültek pihenni a leállósávon, aztán indulnak tovább. Eddig már több mint 10 kilométert tettek meg:

17:45 Szezon, fazon

A francia miniszterelnök szerint szét kell választani a menekülteket a többi migránstól. Azt is megmondja, miért.

17:37 Nem áll meg a metró a Keletinél

Köszönjük az aluljáróban petárdázó ultráknak, akik – amellett, hogy halálra rémisztették a járókelőket és az ottrekedt menekülteket – sikeresen elérték, hogy ne lehessen metróval eljutni az ország egyik legforgalmasabb pályaudvarára. Nem mintha indulnának vonatok (Nyugat-Európába legalábbis nem lehet eljutni vasúton, de Győrbe se egyhamar). A BKK tájékoztatóját itt olvashatják

Entschuldigen uns für unseren ministerpräsident

A német kormányszóvivő nagyon csúnyán beszólt a migránskrízis hazai kezelése miatt. Volt is rá oka bőven.

17:35 Ettől majd észhez térnek?

Húsz év börtön embercsempészésért, de még az előkészületéért is lesittelhetnek. A pénteken elfogadott btk-módosításokról itt írtunk bővebben.

17:30 Pintér nyaral

Na mit csinál az ország belügyminisztere az elmúlt 25 év legnagyobb BELÜGYI válsága alatt? Nyaral. De azért fél szeme a menekülteken.

17:20 Migránsok estek egymásnak?

Eléggé zavaros hírek érkeznek a Keleti pályaudvaron történtekről. A korábbi hírek szerint ultrák támadtak a menekültekre, akik aztán szintén felbőszültek, és alig lehetett szétválasztani őket. Most viszont az MTI azt írja, hogy „mintegy száz bevándorló a pályaudvar főbejárata előtt jelszavakat skandált arabul és tapsolt. Ezután összetűzés alakult ki a migránsok különböző csoportjai között, mire a rohamrendőrök közbeavatkoztak és megfékezték a randalírozókat”. A távirati iroda szerint eközben a pályaudvar épülete mellett időről időre a magyar-román futballmérkőzésre tartó szurkolók nagyobb csoportjai vonulnak el, „Ria-ria, Hungária!” kiáltásokkal, fütyülve, tapsolva. „A kisebb összetűzést nem számítva a rohamrendőrök sikeresen távol tartják őket a tér középső részétől, a pályaudvar épületétől. A téren sok rendőr és a korábbi napoknál kevesebb bevándorló van, akik időnként kisebb-nagyobb csoportok verődnek össze, de a többségük – főként nők és gyerekek – az aluljáróban vannak. Jelenleg a forgalom zavartalan a Baross téren”. Az incidensről itt olvashatnak többet.

17:20 Datolya az égből

Az újabb pihenő után a menet tovább indult az M1-esen Biatorbágy felé. A legváratlanabb pillanatban bukkannak fel segítők: három férfi jelent meg a „semmiből”, négy hatalmas doboz datolyával.

17:15 Meghalt egy menekült Bicskén?

A Blikk szerint összeesett egy menekült Bicskén - nem sokkal a menekültek kitörését követően –, a mentők fél órán át próbálták újraéleszteni, de sikertelenül. A Blikk fotóján az látszik, hogy mentők állnak körbe egy földön fekvő férfit a sínek mellett, és infundálják. A Magyar Nemzet ugyanakkor délután 5-kor azt írta, hogy a férfit – akire ők hívtak mentőt – „újra kellett éleszteni”. Próbáljuk tisztázni a történteket.

17:05 Apokalipszis most

Apokaliptikus látvány, ahogy az M1-es és az M7-es elágazásánál a füves területen pihennek a menekültek, mindezt az üres autópálya mellett.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

17:00 Lezárták az M1-est

A rendőrség lezárta az autópálya Budapestről kifelé vezető oldalát a menet miatt.

16:55 Menekültekre támadtak az ultrák a Keletinél

Verekedés tört ki a feltehetően radikális magyar futballszurkolók és illegális bevándorlók között a Keleti pályaudvarnál péntek délután. A rendőrök közbeavatkoztak, és a két csoportot szétválasztották. Az MTI tudósítója petárdarobbanásokat is hallott. (MTI)

16:47 Hogyan fogjunk embercsempészt?

Péntek hajnalban a Bécs felé vezető autópályán két kisteherautót tartóztattak fel a rendőrök. Hatvanhét menekült került elő a csomagterekből, köztük kisgyermekek:

16:45 Majdnem úgy jártak, mint a halálkamion áldozatai

Az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó tragédia napján ugyanaz az elkövetői csoport további 81 embert csempészett át Ausztriában. Részletek itt.

16:40 Figyelmeztetik az autósokat

Az M1-es autópályához ért a menet. Az autópálya felett kihelyezett információs táblán most először jelent meg a felirat: „Figyelem! Zárt menetoszlop!”

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

16:20 Már várták őket

Újraindult a menet a budaörsi benzinkúttól, ahol 30-40 segítő várta az egyre fáradtabb menekülteket. Ásványvizet, banánt, kekszet, konzervet és törlőkendőt osztottak ki a menetelőknek.

16:10 Menekülteket vettek őrizetbe Csehországban

Hatvanhat szíriai menekültet vett őrizetbe a cseh rendőrség egy Szlovákiából érkezett nemzetközi vonaton. Részleteket itt olvashatnak.

15:58 Tanárnő két kisgyerekkel

A budaörsi benzinkút közelébe ért a menet, előtte azonban az emberek az autópálya melletti füves területen leültek pihenni. Itt találkoztunk egy Damaszkuszból érkezett asszonnyal, Samakhkal, aki elmesélte, hogy tanár volt, férje is magas beosztásban dolgozott Szíriában. A férfit öt hónapja megölték, ő pedig a két lányával kénytelen volt menekülni. A fáradt, ám annál eltökéltebb asszony felelevenítette, hogy mintegy 50 nappal ezelőtt indultak el otthonukból, és számtalan megpróbáltatás után jutottak el Magyarországra. A legszörnyűbb része az volt az utazásuknak, amikor Görögországba próbáltak eljutni. Eközben ugyanis négyszer is elsüllyedt a csónakjuk, csak ötödik próbálkozásra tudtak átkelni a tengeren. Az asszony azt mondta, Németországban él két testvére. Szerinte hamar megtanulnák a német nyelvet, könnyen beilleszkednének, csak oda kellene jutniuk. Azt is mondta, mindenüket pénzzé tette, így tudna fizetni az embercsempészeknek is, de azt túl kockázatosnak tartja. Menekülttáborban sem akar vesztegelni, ezért csatlakozott azokhoz, akik gyalog próbálnak eljutni Németországba. Amikor tíz- és ötéves kislányára mutatva kérdeztük: képesek lennének-e legyalogolni odáig, azt mondta, nem tehetnek mást, meg kell próbálniuk, ez az egyetlen esélyük.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

15:51 Kitörtek Bicskén

Mintegy két-háromszáz illegális bevándorló kitört a bicskei vasútállomás területéről, és a közeli bozótos felé futott. A rendőrök nem tudták feltartóztatni a tömeget. A migránsok a vasúti sínek mentén haladnak tovább, Győr irányába. Mintegy 50-en a másik irányba is kitörtek, Budapest felé. (MTI)

15:50 Istenkáromlók

„Aki azt állítja, hogy a háborús övezetekből ideáramló embertömeg elsősorban azért indult útnak, mert a jobb élet reményével csábítja ide őt néhány politikus, hazudik. Akik embertelen körülmények között tartják és megalázzák a menedékkérőket, magát Krisztust, az ő képét is magukon viselőket köpik szembe.” Kerék-Bárczy Szabolcs menekültkrízisről szóló publicisztikáját itt olvashatják.

15:45 Kinyílt Tarlós szája

„Ha hatósági jogköröket kapnék, akkor nem sokan lennének a Keleti pályaudvar kerengőjében” – jelentette ki Tarlós István főpolgármester a Budapestinfo mai első tájékoztatóján. Mondott még szebbeket is, itt elolvashatják.

15:35 Közös lesz a határvédelem

Közös határvédelemről állapodott meg Macedónia, Szerbia, Magyarország és Ausztria. A megállapodásról itt írtunk bővebben.

Figyelik az ultrák gyülekezési pontjait

Nem szervezetten érkeznek Budapestre az esti magyar-román labdarúgó-mérkőzésre a vendégszurkolók, ami némiképp megnehezíti a rendőrség dolgát. Tudni lehet, hogy érkeznek szélsőségesek is a drukkerekkel, végül is a két ország rendőrsége már jó ideje együttműködik a meccs előkészítésében. Kérdés, hogy a rendőrök engedik-e őket a menekültek, illetve egymás közelébe. Részleteket itt olvashatnak.

15:30 'Taxi' droszt

A menet az előtt a budaörsi benzinkút előtt halad el, ahol múlt éjjel két furgonban összesen 70 gyereket és felnőttet találtak összezsúfolódva. Őket embercsempészek próbálták átvinni a határon, de lebuktak.

15:25 Újraindult a forgalom az M1/M7-esen

A menetet visszaterelték az autópálya külső, illetve leállósávjára, a belső sávban újra elindult a forgalom.

15:18 Tesznek a rendőrökre

Úgy tudjuk, a rendőrök megpróbálták leterelni a vonulókat az 1-es főútra, ők azonban erről tudomásul sem vettek, kikerülték a rendőrautókat, és az autópályán haladnak tovább.

15:10 No Budapest!

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Németországba menetelő migránsok közül többen üdvrivalgással fogadták a Budapest végét jelző közlekedési táblát. Voltak, akik tapsoltak és azt kiabálták: No Budapest, No Budapest!

Kapcsolódó: „Ez már Németország, már biztonságban vagyok”

Önkéntesek és rendőrök fogadják a Kelet-Európa felől érkező menekülteket Németországban. A migránsokat vízzel, pékáruval, gyümölccsel és csokival kínálják, München polgármestere pedig árnyékot adó ernyőket is kihelyeztetett a menekülteket fogadó pályaudvar környékére. Részleteket itt olvashatnak.

15:05 Leterelhetik a menetet

Voltak veszélyes pillanatok, amikor az M1/M7 autópályára ért a menet, hiszen az emberek a leállósávban és a külső sáv egy részén gyalogoltak, miközben a belső sávokban folyamatosan haladtak az autók. Később azonban lezárták az M1/M7 közös szakaszának Bécs/Balaton felé vezető oldalát. Időközben a budaörsi kijáratnál is lezárták a forgalmat, több rendőrautó sorakozott fel, így vélhetően az 1-es főútra terelik a menetet.

15:00  Elfogták a röszkei szökevényeket

Háromszázan kitörtek péntek délelőtt a röszkei gyűjtőpontból, mert túl lassúnak ítélték kérelmük elbírálását. Nem sokkal három óra előtt a rendőrség azt közölte, hogy mindenkit elfogtak. Tovább a teljes cikkre: >>>

Kitörtek a menekültek a röszkei táborból

 A rendőrség hajtóvadászatot indított a röszkei táborból megszökött menekültek ellen. A migránsok az autópálya és Röszke irányába tartanak. Néhányukat már sikerült elfogni. Részleteket itt olvashatnak.

14:58 A menet az autópálya leállósávjában halad, ami nem tűnik túl biztonságos megoldásnak.

14:55 Az alábbi térképen jól látható, milyen rohamtempóban halad – vagy legalábbis haladt eddig – a menet. A menekültek alig két óra alatt értek a Keleti pályaudvarról az M1-M7-es kivezető szakaszához. A Google térkép útvonaltervezője másfél órára saccolja a 7 kilométeres távolságot gyalogosan, ehhez képest nem kis teljesítmény a 2 óra ekkora tömegnek, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a menekültek többsége több száz kilométert tett meg gyalogosan az elmúlt hetekben-hónapokban. Többségük szinte szó szerint rongyosra gyalogolta már a lábát; sokak hólyagokkal, feldagadt bokával, sántikálva, elnyűtt cipőkben menetelnek.

14:50 A gyerekek és az idősebbek is próbálják tartani a gyors tempót, de a menetben egyre többen kezdenek elfáradni. A menet hosszában is megnyúlt, többen le-leülnek pihenni a járdákra. Közben újabb sztereotípia cáfolódott meg a menekültek megítélésével, illetve segítőivel kapcsolatban: egy szlovák rendszámú kabrió BMW-ből oszt ásványvizet egy fiatal férfi.

14:40 Egyre több a segítő, Budaörs egyik buszmegállójában egy középkorú nő nagy kosár almát és joghurtot oszt a menekült gyerekeknek. A névtelenséget kérő nő azt mondta munkatársunknak: a hírekben látta, hogy elindult a menet Németországba, és gondolta, itt bevárja őket.

„Úgy éreztem, valamiképpen segítenem kell ezeket a szerencsétlen embereket.”

14:38

Osztrák civilek arra készülnek, hogy autókonvojjal vigyék Nyugat-Európába a magyarországi menekülteket. Az akció legalitása meglehetősen kétes, az APA osztrák hírügynökség szerint 4 osztrák aktivistát embercsempészet gyanújával vittek el a rendőrök a Déli pályaudvar környékéről. Az ügy részleteiről itt olvashatnak.

14:35

A rövid pihenő után újra megindult a menet, de olyan iramban haladnak, hogy a tudósítók is alig bírják tartani a tempót.  A Budaörsi útnál egy fiatal nő várta a menetet, ő csak azért jött ki, hogy kekszet és két rekesz ásványvizet osszon ki a menekülteknek.

14:29

Rövid pihenőt tartottak a menekültek a Petőfi laktanya környékén.

14:18

A menet elérte a forgalom elől teljesen lezárt Budaörsi úton a Petőfi laktanyát. Feltűnően jó tempóban haladnak. Ahogyan egyre többen szereznek tudomást a menetről, úgy akadnak az út szélén segítők, akik ásványvízzel, keksszel vagy gyümölccsel ajándékozzák meg a menetelőket.

14:11
Röszkénél továbbra is farkasszemet néznek egymással a menekültek és a rohamrendőrök. A Délmagyar szerint a tisztek attól félnek, hogy bevándorlók kidöntik a tábort körülvevő kerítést.

Rendőrsorfal Röszkén
Rendőrsorfal Röszkén
Stringer / Reuters

14:03 Jön az utánpótlás?

Négyezer migráns érkezett az éjszaka Macedóniába,  akik Szerbián keresztül Magyarország felé veszik az irányt. A menekültek valószínűleg a szerb–magyar határhoz közeli Szabadkára és Magyarkanizsára utaznak, hogy onnan útra kelve kíséreljenek meg átjutni a zöldhatáron. (MTI)

13:59 Legalizálták a menekültek üldözését

Hónap közepétől bűncselekmény az illegális határátlépés: az épülő műszaki határzár mellé szeptember 15-én hatályba lép a jogi határzár is – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, miután a parlament elfogadta a tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvényjavaslatot.

14:03 Fogyatékkal élők is menetelnek

A menet legelején haladó fiatalember – aki a Merkel-fotót tartja a kezében – mellett sokáig egy féllábú, mankóval járó férfi haladt, ám a helyét most egy kerekesszékes, középkorú férfi vette át. Az oszlop elején egy fiatalember, aki elmondása szerint Szíriából, Aleppóból érkezett, azt mondta: pontosan tudják, merre kell menni, az okostelefonjának térképén mindent elterveztek. Hogy felkészültségüket demonstrálja, megböki a mellette haladó srácot, aki egy papírtérképet mutat nekünk. A tömeg most éri el a BAH csomópontot.

Menekültek a BAH-csomópont felüljáróján
Menekültek a BAH-csomópont felüljáróján
Balogh Zoltán / MTI

13:56 Szökés Bicskén

Eközben Bicskén is fokozódik a helyzet! 64 illegális bevándorló átugrott a bicskei befogadóállomás kerítésén és elszaladt – jelentette be Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.

13:49 Szijjártó egyszerűsége

„De a pályaudvar nem menekültállomás. El kell hagyniuk a közterületet. A táborokban minden segítséget megkapnak. Ez ilyen egyszerű” – magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban. Úgy tűnik, a Keletiben részben megfogadták a külügyér szavait a menekültek, mert elhagyták a pályaudvart, és a német nagykövetség felé tartanak. Szijjártó drámainak nevezte a Magyarországon és Budapesten kialakult menekülthelyzetet.

13:48 Sokan kifulladtak

Kisebb zavart okozott, hogy a Hegyalja úti emelkedő felénél sokan kifulladtak, és leültek az útra, illetve az út melletti, füves-fás területre. Mások viszont úgy gondolták, még nincs itt az ideje a pihenésnek, és társaikat biztatva továbbmentek. 

13:45 Enyhült a feszültség Röszkén

A SZEGEDma azt írja, hogy buszokkal kezdték elszállítani a migránsokat a röszkei hangárból, ahonnan továbbra is hangoskodás hallatszik. A feszültség enyhült az elmúlt órákhoz képest.

13:42 Egyenesen Németországba

Több hír is megjelent arról, hogy a német nagykövetséghez tartana a tömeg, a menetben megszólítottak azonban kivétel nélkül azt mondták, hogy egyenesen Németországba mennek. Ami biztos, hogy az Erzsébet hídon átérve nem a Várban lévő követség felé indultak, hanem a Hegyalja úton, az M1-es autópálya irányába. Az viszont kétséges, hogy meddig jutnak, ugyanis a napsütéses nyári melegben is jobbára vastag ruhában lévő emberek, akiknek többsége ráadásul jókora zsákot vagy szatyrot cipel, már most lassítottak a tempón és többen is megállnak egy-egy percre pihenni. Ami a közlekedést illeti, a belváros alighanem perceken belül megbénul, ugyanis a budai hídfőt elhagyva a Hegyalja úton megálltak. Az autókat a rendőrök a Döbrentei tér környékén visszafordítják.

Fotó: MTI

13:37 Veszélyes újságírók

Röszkén az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója is arról számolt be, hogy kívülről több tucat rendőr veszi körül a hangárt, belülről pedig a kerítés mellett migránsok csoportjai állnak, nők és gyerekek is vannak közöttük. Időnként a „freedom” (szabadság) szót kiabálják. A rendőrök elküldték a média képviselőit a hangár közeléből, arra híva fel a figyelmüket, hogy a jelenlétük veszélyt jelent a rendőrökre. Tapasztalataik szerint a migránsok igyekeznek kihasználni a sajtó közelségét, hogy felhívják a figyelmet a helyzetükre.

13:36

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a napokban 2 millió forint értékű gyógyszerszállítmányt juttat el a budapesti pályaudvarok közelében napok óta veszteglő, immár több ezer főt számláló menekültcsoportok részére. A szervezet szerint az egyházak kötelessége, hogy a jelenleg kialakult helyzetben, saját lehetőségeiknek, erőforrásaiknak és méretüknek megfelelően részt vállaljanak a menekültek helyzetének javításában, csakúgy, mint minden rászoruló megsegítésében.

13:34 Budára fel

A menet az Erzsébet hídon halad át, a tömeg nagyságára jellemző, hogy a járdán haladó sor a híd feléig-háromnegyedéig ér.

13:28 Káosz a belvárosban

Teljes káosz és döbbenet Budapest belvárosában: a menet túljutott az Astorián, ahol a járókelők jó része lefagyott a menekültek látványától, különösen, amikor a hangosbeszélős férfi hol arabul, hol angolul ad utasításokat, és buzdítja társait. Egy kávézó teraszán egy lány döbbenten kérdezte a vele levő fiút: – Bakker, ezek hova mennek? – Asszem Bécsbe – hangzott a válasz. Bár a dugó miatt akad egy-két ingerült és hevesen dudáló autós is, leginkább csodálkozás övezi a menetet. Az Astorián pedig két fiatal lány a béke jelét mutatta ujjaival a hátizsákos, szatyrokkal felszerelkezett menekülteknek.

MTI

13:28 Ultimátum Röszkén

A rendőrség a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő irányú forgalmát a balesetek megelőzése érdekében ideiglenesen leállította, a forgalmat a régi 5-ös útra tereli. Az M1 információi szerint a táborból kitörők szószólója azt mondta: kétórás határidőt adnak arra, hogy elbírálják menekültügyi kérelmüket. Ha annak elmúltával sem gyorsul fel az ügyintézés, arra fogják biztatni táborban maradt társaikat, hogy ők is törjenek ki a táborból.

13:18 Mindenki kamerázik

Megérkezett a menet az Astoriához. A járókelők többségének fogalma sincs, mi történik, de mind többen kameráznak, lényegében mindenki rögzíti az eseményeket. Nagyon sok gyerek is van a tömegben, többségük jókedvűnek látszik.

13:12 Jön az erősítés

Egyre több rendőr érkezik a helyszínre, motoros rendőrök biztosítják a forgalmat. Hamarosan az Astoriához érkezik a tömeg, amelynek eleje az Urániánál halad.

13:11 Kitörtek Röszkéről

Eközben Röszkén mintegy háromszázan törtek ki a röszkei befogadóállomásról, mert túl lassúnak ítélték kérelmük elbírálását. Lapunk szegedi tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a drótkerítéssel körülvett táborból az autópálya felé törtek ki a bokros, bozótos terület felé a menekültek. A rendőrök a kitörők egy részét elfogták, s visszaterelték a táborba. A rendőrség nagy erőkkel van a helyszínen. Rendőrsorfal állt fel a megrongált kerítés elé, hogy többen ne tudják elhagyni a tábor területét.

13:07 „Nem hiszem el!

Néhány rendőr leállította a forgalmat a Blaha Lujza téren, amelyen most halad át a tömeg. A piros lámpánál várakozó autó sofőrje kérdésünkre azt mondta: „Nem hiszem el, amit látok!”

13:04 Dermedt arcok

Rendőrök kísérik a sort. A járókelők hitetlenkedve, néhány dermedt arccal nézik, mi történik. Egyre többen rögzítik telefonjukkal az eseményeket.

13:02 Egyeztetnek a menetrendről

Néhány rendőr szembe állt a tüntetőkkel, és most egyeztet a sor elején haladókkal. Ez csak pillanatokra akasztotta meg a menetet, a többiek haladtak tovább.

13:01 Felvezetés

Megérkezett egy rendőrautó az oszlop élére, a beláthatatlan, alighanem több ezres tömeg pillanatokon belül a Blaha Lujza térre ér.

12:56 Ledudálva

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Több hangadó próbálja a buszsávba terelni a tömeget, miközben mellettük megy a forgalom. Az autósok dudálásokkal próbálják figyelmeztetni a veszélyes helyre tévedő menekülteket, akik óriási menetoszlopban vonulnak tovább.

12:52 Megbénult a Rákóczi

Szürreális jelentek alakultak ki, a Rákóczi úton megbénult a forgalom, hatalmas menekülttömeg vonul a Blaha Lujza tér felé.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság


12:48 Forgalommal szemben

Rendőrök egyelőre nem érkeztek, ám a Rákóczi úton a forgalommal szemben indult meg a tömeg.

12:40 Karöltve menetelnek

Egy csoport menekült elindult. Kart karba öltve menetelnek, azt mondják, gyalog mennek Németországba. Kaotikus a helyzet, több százan lehetnek a menetben, ameddig ellátni, emberek vonulnak. Egyelőre nincs biztosítva az út, az autósok dudálással figyelmeztetik őket. Közben segítséget kérnek a menet élén sétálók, azt mondják, akinek van GPS-e, segítsen vele, merre kell menni.

12:35 Náci közjáték

Mindeközben bent a pályaudvaron Magyarország feliratú fekete pólóban másfél tucatnyi futballdrukker tűnt fel. „Fehér Magyarország” rigmust skandálva hagyják el az épületet, miközben tucatnyi rendőr követi őket. Az esti, Románia elleni meccsre hangoló ultrák csupán villámakciót szerveztek, mert máris elhagyták a pályaudvart.


12:32 Úton Angelához

Pető Péter / Népszabadság

Közben a pályaudvar előtti téren tovább tart a győzködés: a hangosbemondós férfi és követői szinte egyenként igyekeznek meggyőzni a többieket, hogy tartsanak velük. Egy másik csoportosulásnál apukájuk nyakában ülő gyerekek Angela Merkel fotóját tartják a magasba. Egyébként meglepően kevés rendőr látható most a környéken.

12:23 Startra várnak

A többtucatnyi férfiból álló csoport élén haladó férfi hangosbemondóba beszél, a többieket győzködik: tartsanak velük. Mind határozottabban hívják a társakat, ám egyelőre kevesen csatlakoznak azokhoz az eltökéltekhez, akik hajlandók lennének gyalog nekivágni az útnak Ausztria felé. Közben a társaság visszajött az aluljáróból a Keleti pályaudvar főbejárata elé, ahol addigra már több százan gyűltek össze olyanok, akik indulásra készek. Többen hátizsákkal, sátorral a vállukon várják a startot.


12:19 Go, Vienna!

„Go, go, Vienna!” – ennyit mond a fiatal szíriai férfi, amikor arról kérdezem, hová indul. Ő az egyike annak a csoportnak, amely a Keleti pályaudvarnál táborozó menekültek között toboroz társakat.

12:00 Becsapva, elcsigázva

A Magyarországon feltartóztatott menekülteknek talán a csütörtöki nap volt a legkeményebb. Nem elég, hogy a Keleti pályaudvaron közelharcot kellett vívniuk a vonatjegyekért, majd a kocsikba való bejutásért, ha sikerült is nekik elindulni Budapestről, jobb esetben is 70 fokos vagonokban kellett vesztegelniük – Bicskén. A csütörtöki nap legfontosabb eseményeiről alábbi cikkeinkben olvashatnak:

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.