galéria megtekintése

Reméljük, Szerbia nem fogja félreérteni, ha a magyar katonák lőnek

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 12. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Csak baj lehet belőle, ha felfegyverzett katonákat küldenek a határra, akiknek ráadásul olyan feladatokat kell ellátniuk, amire nem készítették fel őket – állítja Lattmann Tamás nemzetközi jogász, akinek szakterülete a hadijog.

A magyar parlament várhatóan szeptember végén járul hozzá azokhoz a törvénymódosításokhoz, amelyek nyomán a kormány a magyar–szerb határra vezényelheti a honvédséget. Lattman Tamás szerint igen nagy baj lehet abból, ha menekültügyi válsághelyzet kezelésére katonákat felfegyverkezve akarnak bevetni, mert ők erre nincsenek kiképezve.

Külföldi misszióba készülő magyar békefenntartók gyakorlatozása
Külföldi misszióba készülő magyar békefenntartók gyakorlatozása
Oláh Tibor / MTI

Szerinte hiába hangoztatják kormányzati körök, hogy nem lesz tűzparancs, s hogy a honvédség igen korlátozott jogosítványokkal, csak a rendőröket segíti, mert a honvédelemről szóló törvény szerint a katonák például a testi épségük ellen irányuló támadás esetén lőhetnének.

 

De a jogszabály más esetekben is lehetővé,

sőt, kötelezővé teszi a fegyveres fellépést többek között akkor, ha az őrzött létesítmények biztonságát veszélyeztető támadás más módon nem hárítható el.

A létesítmény a határon például egy gyűjtőpont is lehet, egy kitörési kísérlet pedig annak biztonságát veszélyeztetné, s ha kevés a testi kényszer, a könnygáz vagy a vízágyú, elvileg ultima ratióként lőni is lehetne – véli Lattmann.

Ha igaz, amit a politikusok állítanak, és nem használhat katona fegyvert, szerinte a legjobb az lenne, ha nem is lenne senkinél. Ha azonban mégis ragaszkodnak hozzá, jogszabályban kellene rendezni a lőfegyver alkalmazásának a határon ellátott szolgálatra vonatkozó különös feltételeit.

A jogász ugyanakkor leszögezte: valamennyi állam magánügye, hogy a hadseregre az országon belül milyen feladatokat bíz. Tehát Szerbia legfeljebb barátságtalan lépésként értékelheti, hogy katonákat vonultatunk a közös határra, de azt gondolja, ezt az intézkedést bizonyosan nem értik félre, és nem tartják fenyegetőnek. A nemzetközi jog jelenthet persze bizonyos korlátot – tette hozzá –, így

a civil személyek elleni támadás emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet.

Lattmann úgy látja, egy menekültekkel szembeni esetleges fegyverhasználatot aligha lehetne ilyennek tekinteni, tehát azt a hatályos belső jog alapján kellene megítélni.

Az állam magánügye
Az állam magánügye
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mindazonáltal szerinte a hadsereg határra vezénylésének efféle kockázata csekély – bár nem zárható ki, hogy valaki egy számára szokatlan helyzetben hibásan dönt –, mert

az egész csak kommunikációs fogás: a kormány mutatni akarja, olyan nagy a baj, hogy a honvédséget is be kell vetni. Csakhogy Lattmann információja szerint a katonák sem tudják, hogy igazából mit várnak tőlük.

Már csak azért is bizonytalanok, mert többségüket tömegmegmozdulások kezelésére nem készítették fel, és ehhez eszközökkel sem rendelkeznek. A jogász bizonyos benne, hogy bármekkora erőt vonultatnak fel, Magyarország egyedül képtelen lesz úrrá lenni a helyzeten. Meggyőződése, hogy a menekülthullámra csak széles körű összefogással adható helyes válasz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.