galéria megtekintése

Fegyverkezhet a szélsőjobb?

33 komment


Fekete Gy. Attila

Félszáznál is többen jelezték részvételüket az Önkéntes Határvadász Egységbe, amely vasárnap reggelre Kiskundorozsmára hirdette meg a gyülekezőt azoknak, akik készek „megállásra késztetni a határon épülő kerítést megrongálni készülő törvénytelen bevándorlót".

„Íme egy kiváló eszköz, amellyel meghátrálásra késztethetjük majd az éppen a kerítést megrongálni készülő törvénytelen bevándorlót. Kiváló objektumvédelmi eszköz, természetesen nem nők és gyermekek ellen, de csoportokban érkező katonakorú férfiak esetében kiválóan alkalmazható" – ezekkel a szavakkal népszerűsíti a Facebookon Toroczkai László jobbikos ásotthalmi polgármester a Keserű Művek gumilövedékes önvédelmi fegyverét, amely a gyártó tájékoztatása szerint rendeltetésszerű használat esetén emberi élet kioltására nem alkalmas, de igen nagy fájdalmat lehet vele okozni. Vásárlásához engedély nem szükséges, törvényesen azonban csak a saját portáján, házán, udvarán belül használhatja a tulajdonosa „személy elleni támadások elhárítására". Közterületen nem.

Razzia egy menekültetkkel teli vonaton - megtört az erőszakmonopólium?
Razzia egy menekültetkkel teli vonaton - megtört az erőszakmonopólium?
Kovács Klára / Népszabadság

Toroczkai rutinos politikus. Nem szólítja fel híveit, hogy efféle fegyvereket vásároljanak, csak annyit mond, hogy „ez egy kiváló eszköz" a bevándorlók ellen. Kéretlen reklámjának kommentelői azonban ennyiből is értettek. Sokan csak az ára felől érdeklődtek, mások vitatták, hogy miért ne lehetne nőkre és gyerekekre is tüzelni vele. (Meg kell jegyezni: a többség azért a gyermekeket és az asszonyokat megkímélné a gumilövedékek okozta sérülésektől – a szerk.) Ellenben akadtak olyanok is, akik az ölésre alkalmatlan fegyver helyett AK-k (Kalasnyikovok) beszerzését tartanák célszerűnek.

 

Vasárnap könnyen kétfrontos harcra kényszerülhet a rendőrség Kiskundorozsma térségében. Már, ha valóban megjelenik ott az eseményre Facebookon jelentkező, és a központi javaslatnak megfelelően gázspray-vel, nyolc centis pengehosszúságú késekkel, gyalogsági ásókkal felfegyverkezett félszáz önkéntes határvadász.

Ha akarnák se fogadhatnák el a rendőrök a segítségüket. Sőt, fel kellene lépniük ellenük. Senki más nem végezhet szervezett bűnmegelőzési feladatokat, nem tarthat még csak bűnmegelőzési céllal sem felvonulásokat, csak a települési önkormányzatok e célra létrehozott szervezetei és az elmúlt években félig meddig államosított, erős állami felügyelet alá helyezett polgárőrség.

Így próbálta a kormány annak idején megakadályozni az úgynevezett gárdavonulásokat. Most azonban az önkéntesek várhatóan az ásotthalmi (vagy a térségben működő más) mezőőrség égisze alatt vonulnak majd a határra. Nem tudni, mit reagál erre a rendőrség. Még pénteken délelőtt írásban feltett kérdéseinkre lapzártánkkor szóban azt a választ kaptuk a rendőrség sajtóügyeletétől, hogy „türelmet kérnek".

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Annak ellenére sem kaptunk választ, hogy vasárnap is jó eséllyel újabb másfél ezer illegális határsértővel szemben kell fellépnie a hatóságoknak a frissen hatályba lépett határrendészeti szabályok alapján. Ez akkor is komoly kihívás lenne, ha nem kellene – „akár csak fél szemmel is" – félszáz felfűtött és félig-meddig talán fel is fegyverkezett szélsőségest is szemmel tartaniuk. Kérdés persze, hogy az egy hete szerveződő csoportba sikerült-e időközben beépülnie a rendőrségnek vagy a titkosszolgálatnak, hogy elejét vegyék egy esetleges rendőrség-önkéntes határvadászok konfliktusnak?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.