Szanyit leváltják az EP-delegáció éléről

Jövő héten tárgyal Szanyi Tibor ügyéről az MSZP etikai és fegyelmi tanácsa, miután a szocialista párt elnöksége eljárást kezdeményezett az európai parlamenti képviselő ellen, aki egy elvesztett fogadás után gój motorosokat látott vendégül Brüsszelben. Emellett az is biztosra vehető, hogy Szanyit megfosztják a baloldali EP-delegáció vezetésétől.

Várhatóan már a jövő héten távoznia kell Szanyi Tibornak az MSZP és a DK közös, négytagú brüsszeli delegációjának éléről – értesült a Népszabadság. Utódja Ujhelyi István lesz, mivel a megállapodás alapján az ötéves ciklus első felében a szocialisták, a másodikban a Gyurcsány-párt adhatja a küldöttségvezetőt. (Ujhelyi tegnap Molnár Csabával, a DK alelnökével közösen kampányolt az ellenzék polgármesterjelöltje mellett Veszprémben, ahol EP-képviselői irodát is nyitott.)

Magára maradt
Magára maradt
Beliczay László / MTI

Az Index pénteken írta meg, hogy a DK elnöksége egyhangúlag úgy döntött: elfogadhatatlan megnyilvánulásai miatt kezdeményezi Szanyi leváltását. Az előzmény, hogy a szocialista politikus – miután elveszítette az egyesület vezetőjével az országgyűlési választás eredményére kötött fogadását – vendégül látta a Gój Motoros Egyesület tagjait Brüsszelben egy hivatalos látogatói csoport részeként. Az utat az Európai Parlament fizette.

Lapunk úgy tudja, amióta az eset napvilágot látott, a DK-s Molnár Csaba és Niedermüller Péter bojkottálta a delegáció üléseit. És bár jelezték, hogy a helyzetet rendezni kell, abban maradtak, hogy megvárják az önkormányzati választást. (Az MSZP és a DK azért alakított közös küldöttséget, mert ehhez legalább három képviselő kell.)

A helyzet azután változott meg, hogy a Népszabadság internetes oldalán, a Nol.hu-n megjelent egy videofelvétel Szanyi brüsszeli sajtóbeszélgetéséről. Ezen a politikus kiosztja az újságírókat, amiért szerinte nem korrekten dolgozták fel a történteket. Azt mondta, a motorosokat és családtagjaikat civilként, nem egyesületi tagként látta vendégül. Szanyi patkányújságírásnak minősítette a megjelent cikkeket, és perrel fenyegetőzött.

Információnk szerint Gyurcsány Ferenc DK-elnök ezután, csütörtökön jelezte az MSZP vezetőinek, hogy többet nem kérnek Szanyiból. Igaz, a szocialisták nem számítottak arra, hogy a DK még az önkormányzati választás előtt megpróbál tőkét kovácsolni ebből, és kiszivárog a delegációvezető lecseréléséről szóló hír.

Bár a brüsszeli küldöttség maga választ vezetőt, a változás ellen az MSZP biztosan nem emel majd kifogást, a párt vezetése is aggályosnak tartja Szanyi viselkedését.

Úgy tudjuk, a szocialista párt elnöksége eljárást is kezdeményezett ellene a párt etikai és fegyelmi tanácsánál a gój motorosok vendégül látása miatt. A testület jövő kedden ül össze.

Szanyi korábban azt mondta, nem ismer olyan rendelkezést az MSZP alapszabályában, amely előírná, kit és hová hívhat meg. Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese viszont azt mondta, nem maradhat következmény nélkül, ha igazak a jobboldali motoros egyesület utaztatásáról szóló sajtóhírek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.