FB: jogsértően pályáztatta az ORTT a kereskedelmi rádiókat

Jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, melynek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében.

A Danubius Rádió által az ORTT, illetve a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen indított polgári perben a felperes a médiatörvény megsértésére hivatkozva a pályázat jogellenességének, illetve az az alapján kötött szerződés semmisségének megállapítását, és az eredeti állapot helyreállítását kérte a bíróságtól, amelynek következtében a Class FM-nek azonnal el kellene hallgatnia.

A Danubius jogi képviselője a tárgyaláson többek között azzal érvelt, hogy az Advenio tulajdonosi szerkezete nem felel meg a médiatörvény előírásainak, a cégben ugyanis befolyásoló részesedése volt a pályázat idején, és van jelenleg is a Lánchíd Rádiónak, ez pedig összeférhetetlenséget idéz elő, és ellentmond a véleménybefolyásoló médiamonopólium tilalmának.

A felperes szerint az Adveniónak jelenleg is olyan tulajdonosi struktúrája van, amely a médiatörvénybe ütközik, és ezért érvényesen nem szerezhetett frekvenciát.

A felperes ügyvédje kifogásolta továbbá azt is, hogy az Advenio a pályázat során úgy nyerte meg a díjversenyt, hogy üzleti tervének megalapozottságát, életszerűségét érdemben nem vizsgálták, nem vitatták meg.

A Danubius Rádió a kereset kártérítésre vonatkozó részét jogfenntartással ugyan, de egyelőre visszavonta.

Az elsőrendű alperes ORTT jogi képviselője a tárgyaláson a kereset elutasítását kérte, és azzal érvelt, hogy a testület jogszerűen járt el a pályáztatás során. Az Advenio tulajdonosi szerkezete tudomásuk szerint nem sérti a médiatörvényt, a szerződés semmisségének és az eredeti állapot helyreállításának következménye pedig szerintük az lenne, hogy az inkriminált frekvencia elhallgatna, az állam pedig olyan bevételektől esne el, melyekkel a közszolgálati médiát finanszírozza.

Az ORTT jogi képviselője szerint a szerződés semmisségének kimondása esetére semmilyen szabály nincs, azt jogszerűen nem lehet kivitelezni.

A tárgyaláson a másodrendű alperes Advenio jogi képviselője is a Danubius keresetének elutasítását kérte, mert az álláspontja szerint nyilvánvalóan megalapozatlan.

Az FB szóbeli indoklása annyiban helyt adott a felperes érvelésének, hogy a pályázat alaki érvénytelensége - a pályázó tulajdonosi szerkezete - miatt jogsértő volt, hogy az ORTT nem zárta ki az Advenio pályázatát, hanem elbírálta, nyertesnek hirdette ki és szerződést kötött vele.

A bíróság szerint jogsértő volt, hogy az ORTT a médiatörvény kötelező rendelkezései alól felmentést adott az Adveniónak, amely tulajdonosi szerkezete miatt nem felelt meg a médiatörvénynek.

Ugyanakkor a bíróság megjegyezte azt is, hogy az ORTT mint közigazgatási szerv ebben az eljárásban nem kötelezhető az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási szerződés felmondására, továbbá az elsőfokú ítélet szóbeli indoklása szerint a bíróság érdemben nem vizsgálhatta felül a pályázatban szereplő üzleti terveket.

Az ítélethirdetést követően a felek jogi képviselői nem kívántak nyilatkozni, de jelezték, hogy a fellebbezés kérdéséről majd akkor döntenek, ha megismerték az írásba foglalt ítéletet.

Az Advenio Zrt. egyelőre nem kommentál

Az Advenio Zrt. egyelőre nem kommentálja az FB döntését. Pakots Zsolt, a Class FM rádiót üzemeltető Advenio Zrt. vezérigazgatója az MTI kérdésére annyit mondott, hogy miután első fokú, nem jogerős ítéletről van szó, ezért azt egyelőre nem akarják kommentálni.

Szalai Annamária: érvényes a szerződés

Az ORTT fideszes delegáltja szerint az FB ítélete alapján érvényes a testület és a Class FM rádiót működtető cég szerződése. "Örömmel vettem tudomásul a Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletét, mely szerint az ORTT a Class rádiót működtető Advenio Zrt-vel kötött műsorszolgátatási szerződése érvényes" - írta Szalai közleményében.

A Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. kereseti kérelmeit egyetlen kivétellel elutasították - hívta fel a figyelmet. Szalai Annamária szerint a Danubius pervesztességét támasztja alá az a tény, hogy mintegy ötmillió forint perköltséget kell kifizetnie az alperesek, azaz az ORTT és az Advenio Zrt. részére. Közölte, hogy a bíróság a kereset egyetlen elemében adott részben igazat a felperesnek, amivel szemben az ORTT az ítélet írásba foglalása után fellebbezést nyújt be.

Gyuricza Péter: meg kell várni az írásba foglalt döntést

Meg kell várni amíg a Fővárosi Bíróság írásba foglalja keddi döntését, azt követően lehet eldönteni, hogy mi legyen a következő lépés - mondta az MTI érdeklődésére Gyuricza Péter, az ORTT szocialista delegáltja.

MDF: kutyaszorítóba került az ORTT

Kutyaszorítóba került az ORTT, mert a Fővárosi Bíróság kihirdette, hogy "jogsértő volt a frekvenciapályázat, melynek eredményeként pártrádiók alakultak" - közölte az MDF elnöke.

Dávid Ibolya közleményében annak a véleményének ad hangot, hogy a jogerős ítélet kimondását követően az ORTT-nek kártérítést kell fizetnie, és azonnali hatállyal fel kell mondania a műsorszolgáltatási szerződést. Az MDF szerint "az ítélet alátámasztja, hogy a Fidesz és az MSZP fittyet hányt a törvényekre, amikor megszavazták egymás pártrádióját". A politikus szerint az ORTT korábban be sem fogadhatta volna a Class FM-et működtető Advenio pályázatát a tulajdonosi összeférhetetlenség, az alaki érvénytelenség miatt.

 

 

 

 

 

Nem szól már a rádió
Budapest, 2009. november 18. Garami Gábor műsorvezető (b), Gálffy Laura és Ruszthy Zsolt szerkesztő megöleli egymást az éjfélkor elhallgató Danubius Rádió stúdiójában. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) október 28-án kihirdette a két országos kereskedelmi rádiós jogosultságra kiírt pályázat új győzteseit. A november 18-án éjfélig a Sláger Rádió által használt jogosultságot az FM1 Konzorcium, a Danubius hullámhosszát az Advenio Zrt. nyerte el. MTI Fotó: Kovács Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.