Miskolci ovisokat vonultat kampányában a Fidesz

Farsangi menetet szervez óvodásoknak és iskolásoknak Miskolcon Csöbör Katalin fideszes képviselő. A szülők gyomorforgatónak tartják a "politikai farsangot".

Miskolcon 2014. február 7-én több óvoda, általános és középiskola bevonásával farsangi menetet szervez Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő – jelezték miskolci óvodások és iskolások felháborodott szülei az eszon.hu-nak. Felháborodásuk oka az, hogy a "politikai farsangon" való részvétel – amelynek útvonalát a rendőrség biztosítja – ugyan nem kötelező, de az intézményvezetők az ott dolgozók elmondása szerint kötelezőként kezelik. Az intézmények ráadásul szülői kísérethez kötik a részvételt, mondván: csak így biztosítható a gyermekek biztonsága, holott más kirándulások esetében egyáltalán nem teszik kötelezővé a szülői jelenlétet.

A szülők arra is felhívták a figyelmet, hogy a menetre hívott intézmények többsége nem Csöbör Katalin egyéni választókerületében található, hanem azon a területen fekszik, ahol az új választási rend szerinti kerületben a képviselő asszony indulni fog. Ugyanez igaz a rendezvény helyszínére is. A szülők problémásnak látják azt is, hogy a rendezvény 15–17 óra között, vagyis óvoda- és iskolaidőben zajlik, így az óvónők nagy része is kötelezően megjelenik majd a felvonuláson.

Rámutattak: a 2014-es országgyűlési választási kampány a választás napját megelőző 60. napon kezdődik, vagyis ez a rendezvény már beleesik a választási kampányba. A köznevelési törvény szerint ugyanakkor a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.

Szülőként egyébként azt tartják a leggyomorforgatóbbnak, hogy az óvoda csoportfoglalkozások keretén belül készíti fel a gyerekeket az eseményre, vagyis, ha egy szülő nem szeretne részt venni egy nyilvánvalóan párt- vagy kampánycélú rendezvényen, akkor a gyermeknek okoz csalódást, hiszen az erre készült egész héten a társaival együtt. Ha viszont a szülő azt akarja, hogy a gyereke részt vehessen társaival ezen a rendezvényen, nincs más választása, mint hogy maga is asszisztál a képviselő asszony rendezvényéhez. "Egyszóval a gyerekünknél fogva húznak minket a képviselő asszony mögé díszletnek" – fogalmaznak a szülők, akik azt tervezik, hogy a helyben illetékes választási bizottsághoz fordulnak a problémával. 

Csöbör Katalin minderre úgy reagált Facebook oldalán: "Olvasom a mai Népszabadság hazudozását a miskolci gyerekek farsangjáról. Azt állítják, hogy a Fidesz óvodásokat vonultat a kampányában. Ez a cikk nem a Fidesz kampányáról szól, hanem a baloldal aljas kampányáról, amiben képesek lennének egy óvodás farsangot is tönkretenni." Szerinte sajnálatos, hogy a Népszabadság HVG-s hamisítási magasságokba jutott. Mert mint fogalmaz: "a tény az, hogy a farsangot a Szabó Lőrinc Iskoláért Oktatási Alapítvány szervezi, engem fővédnöknek kértek fel, amelyet szeretettel elfogadtam." 

Csakhogy erről az óvodai plakátokon egy szó sem esik. Az eszon.hu-n közzétett óvodai plakáton az olvasható: a farsangi mulatságot Csöbör Katalin országgyűlési képviselő szervezi. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.