galéria megtekintése

Farkas Flórián körül semmi sem biztos, csak a fizetése

30 komment


Czene Gábor

Nem tudni biztosan, van-e érettségije, diplomája. Rejtély, hogy tulajdonképpen mit is csinál miniszterelnöki biztosként. Annyi azért tudható, hogy Farkas Flórián közel egymillió forintot keres havonta. Irodájában kerestük, ám az épület bejáratánál arról tájékoztattak: ott „ritkán vannak”, akkor is csak „pár órára”.

Farkas Flórián
Farkas Flórián
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Nyomába eredtünk a nyilvánosságot az utóbbi időben kerülő Farkas Flóriánnak, mert szerettük volna megtudni, miniszterelnöki biztosként milyen munkát végez. A Miniszterelnökség központjában próbálkoztunk: némi keresgélés után meg is találták Farkas irodájának mellékét, de a kap­csolás után senki nem jelentkezett. A közvetlen számot a Miniszterelnökségen nem adták ki, annyit viszont elárultak, hogy a romaügyi miniszterelnöki biztos a Hold utcában székel.

A megadott címen az Emberi Erőforrások Minisztériuma telephelyét találtuk. A bejáratnál nem kis zavart okoztunk kérésünkkel, hogy újságíróként látogatást tennénk Farkas Flórián hivatalában. Kora délután volt, a portán közölték, hogy az irodában jelenleg nem tartózkodik senki. Reggel pár órára ketten bejöttek, de már elmentek. „Ritkán vannak itt” – magyarázta egy éppen arra járó, belépőkártyával rendelkező segítőkész alkalmazott.

 

Telefonon és e-mailben többször is kerestük Farkas Flóriánt, de ezúttal sem sikerült elérnünk. ­Vagyonnyilatkozata beszél helyette: miniszterelnöki biztosként bruttó 997 220 forintot keres havonta.

Farkas karrierje és jelenlegi munkája jól bizonyítja, Magyarország tényleg a lehetőségek hazája. Elvégre nincs képesítéshez kötve, hogy valakiből miniszterelnöki biztos váljon, és ilyen minőségében anélkül is kereshet az illető majdnem havi egymillió forintot, hogy tudnánk, milyen munkát végez.

Farkas, a Fidesz parlamenti képviselője az összeférhetetlenségi szabályok miatt köszönt le az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki posztjáról. Kárpótlásul Orbán Viktor kormányfő 2014 decemberében kinevezte miniszterelnöki biztossá. Feladatai közé tartozik, hogy értékelje a kormány és az ORÖ közötti megállapodás tapasztalatait, előkészítse a szerződés meghosszabbítását – olvasható a Magyar Közlöny mellékletében, a Hivatalos Értesítőben megjelent kinevezési dokumentumban, amit Orbán Viktor jegyez. Farkasnak figyelemmel kell kísérnie a „roma társadalmi integráció fejlesztését szolgáló hazai és európai uniós támogatási programokat" és „azok felhasználását" is.

Ami az uniós pénzek elköltését illeti: tucatnyi adóhatósági és kormányzati eljárás folyik, méghozzá arra az időszakra kiterjedően, amikor Farkas volt az ORÖ vezetője. A vizsgálatok még nem zárultak le.

Orbán Viktor áll Farkas Flórián mögött
Orbán Viktor áll Farkas Flórián mögött
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Látszólag egyszerűbb ügyekben is nagy a homály. Máig nem tudjuk például, hogy hol érettségizett a politikus: hiába kérték tőle, nem mutatta be bizonyítványát. A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem reagált megkeresésünkre, de a Miniszterelnökség sem túlságosan izgatta magát Farkas érettségije miatt. Elvégre a törvény „a miniszterelnöki biz­tosi megbízást nem köti sem képesí­tési feltételekhez, sem az ­alkalmazotti jogviszonyokban előírt személyi nyilvántartási kötelezettségekhez”.

Nincs információ arról sem, hogy Farkas tulajdonképpen mit csinál miniszterelnöki biztosként. Pedig nyilván dolgozik valamit, hisz a kinevezésében külön pontként szerepel: „A miniszterelnöki biztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja”. Munkáját elméletileg ötfős titkárság segíti. Miniszterelnöki biztosi kinevezése után Farkas nem csupán arra kapott felhatalmazást az ORÖ-től, hogy tetszése szerint bármikor levezető elnöke legyen a közgyűlésnek, hanem – kormányzati posztja ellenére – rezidenciát is kijelöltek számára az elvileg független roma szervezet Dohány utcai székházában.

A viszonyok aztán megváltoztak. Bár Hegedüs Istvánt, az ORÖ új – azóta lemondott – elnökét Farkas szemelte ki, a balhés pénzügyek ­miatt Hegedüs szembefordult korábbi pártfogójával. Farkas ­Flórián közgyűlési jogosítványát visszavonták, titkárságának – még mielőtt igazán berendezkedhetett volna a Dohány utcában – költöznie kellett.

Azt legalább már tudjuk, hová tette át székhelyét.

Bőkezű kártérítések

Fenyegetéssel és zsarolással utaltatott át magának közel tízmillió forintot az ORÖ számlájáról Farkas Flórián két bizalmi embere „kártérítés” jogcímen – állítja a RomNet egy hangfelvételre hivatkozva. A portál szerint egyikük 5,9 millió, másikuk 3,7 millió forintot kapott. Többen is feljelentést tettek az ügyben, köztük Balogh János, az ORÖ elnöke, aki közleményében azt írta: utasította az önkormányzat hivatalvezetőjét, hogy a két személyt azonnali hatállyal mentse fel munkaköréből, továbbá szólítsa fel őket a pénz visszafizetésére. A közlemény szerint „az átutalt összegek részleges visszautalása folyamatban van”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.