galéria megtekintése

„Farkas Flórián nem méltó a cigányság képviseletére”

5 komment


Czene Gábor

A roma képviselőkből alakult vizsgálóbizottság most már csaknem kétmilliárd forint sorsát kutatja. A bizottság tagjait nem engedték az Országos Roma Önkormányzatba (ORÖ). Aztán még két helyen ugyanígy jártak.

A botrányt az LMP-s Hadházy Ákos robbantotta ki. A „kirívóan korrupciógyanúsnak" minősített pénzköltések az ORÖ által életre hívott Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezethez kötődnek. Hadházy szerint egy uniós projektből 300 millió forint már elment a „semmire".

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Miközben az ORÖ visszautasította a vádakat, a testület ellenzéki képviselői rendkívüli közgyűlés összehívását követelték. A közgyűlés határozatképtelennek bizonyult, az ellenzéki roma politikusok vizsgálóbizottságot alakítottak.

 

A bizottság iratbetekintéssel egybekötött sajtótájékoztatót hirdetett, majd – mivel az ORÖ Dohány utcai székházának kapui zárva maradtak – Makai István (Roma Polgári Tömörülés), Lakatos Oszkár és Vajda László (Lungo Drom) az utcán tájékoztatta az újságírókat. A roma képviselők megismételték korábbi állításaikat, hogy

semmilyen rálátásuk nem volt a Hadházy által jelzett ügyekre, a pénz felhasználásáról nem születtek közgyűlési határozatok.

Lakatos Oszkár szerint amúgy már majdnem kétmilliárd forintnál tartanak. A Híd a munka világába szövetkezet ennyiről állított ki számlát.

Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, az ORÖ volt elnöke nem méltó arra, hogy a cigányságot képviselje – jelentette ki Vajda László. Többen is kifogásolták, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztosként a saját pénzköltéseit lenne hivatott vizsgálni.

A roma képviselők a Dohány utcából átmentek a XVI. kerületbe, a Rentpont Kft. székhelyére: tudomásuk szerint a Híd a munka világába program keretében ettől a cégtől béreltek fél évre tíz gépkocsit majdnem nettó 23 millió forintért. Ide sem sikerült bejutniuk (a cégnél egy idő után már a kaputelefont sem vették fel), így arra sem kaptak választ, hogy a vitatott autókölcsönzések egyáltalán megtörténtek-e.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Innen az I. kerületi Gellérthegy utcába vezetett az útjuk, a Híd a munka világába szövetkezet központi irodájához, amit több mint 200 millió forintért vásároltak meg és tízmilliókért újítottak fel. Bár a közelmúltban az LMP-s politikusokat beengedték az épületbe, az ellenzéki roma képviselők arra gyanakodtak, hogy ez csak színjáték volt, a központi irodában valójában nem folyik munka.

Kétségtelen, hogy ezúttal csak egy biztonsági őrt lehetett látni odabent, még a villanyok se égtek. Ugyanolyan sötétség van, mint az ORÖ-ben és a Híd a munka világába szövetkezetnél – mondta Makai István, aki szerint a gyanú, hogy a „háttérben komoly pénzlenyúlások" történtek. A vizsgálóbizottság újabb feljelentésekre készül, és Balog Zoltán miniszterhez fordul. Bár ebben a tekintetben lehetnek kétségeink, az ellenzéki roma politikusok abból a feltevésből indulnak ki, hogy a miniszterelnök és a kormány nincs tisztában azzal, mi zajlik az országos önkormányzatnál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.