galéria megtekintése

Fáradt a pedagógus, nyúzottak a gyerekek – már a sok kis Kliktől félnek a nagy után

13 komment

Kicsit nyúzott vagyok, tegnap éjfélig javítottam hat osztály dolgozatát – mondja a tanárnő a mosonmagyaróvári Móra általános iskola előtt, ahol nyolcvan pedagógus és szülő tiltakozott elsősorban a tanulók és a nevelők túlterheltsége ellen, a modern, gyermekközpontú oktatásért.

Kockás zászlókkal, többnyire kockás ingben állnak körbe a demonstrálók a nemzetiségi német nyelvet is oktató Móra általános iskola kapuja előtt Mosonmagyaróváron. Főleg a negyven feletti korosztály képviselteti magát. Gyerekek nincsenek kinn, rájuk az épületben vigyáznak, csak egy nagypapa hozza el óvodáskorú unokáját. Az életre neveli.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Egy autó hangszórójából Bródy-dalok szólnak, a kerítésre a Tanítanék mozgalom szalagokra írt tizenkét pontját erősítették. E mellett az első osztályosok órarendjét is közszemlére tették, azzal a megjegyzéssel: egy hat-hét éves kisgyerek az első két-három órában képes figyelni, befogadni. A gyerekeknek közvetlenül az ebéd után pihenésre, kikapcsolódásra, regenerálódásra lenne szükségük. Az órarendből viszont az derül ki, hogy például hétfőn délután két óra húsz percig van órájuk a kicsiknek.

 

Tonomár Róbert, a közalkalmazotti tanács tagja, a Móra iskola tanára – egyben a rendezvény szervezője – is elsősorban a diákok túlterheltségére panaszkodik, s azt mondja, a Klik egy alkalmatlan iskolafenntartó, és semmivel sem lesz jobb, ha egy helyett sok helyi, területi kis Klik folytatja azt, amit az elődje csinált.

A szomszédos Hunyadi szakközépiskolában kereskedelmi marketinget és általános áruismeretet tanító Szabó István szerint már reggel nyolckor fáradtak a gyerekek. Aki nem Mosonmagyaróváron lakik, hanem a környékről jár be naponta, s nulladik órája van, az hajnali fél ötkor kel, hogy a munkásjárattal beérjen a városba.

– Fáradt a pedagógus, nyúzottak a gyerekek, felesleges ismereteket tanítunk gyakorta rossz tankönyvekből, ezen változtatni kell – sorolja.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A piarista iskolából is vannak szülők a tüntetésen. – Beírták az ötödikes gyerekem üzenőfüzetébe, hogy délután beszélget – fakad ki Kiss Istvánné. – Könyörgöm, hát ennek örülni kellene! Reggeltől estig hallgasson az iskolában? Tudom, hogy a pedagógusoknak is fogytán a türelmük, őket is feleslegesen benn tartják 32 órában, pedig otthon még vár rájuk a dolgozatjavítás, a felkészülés. Ez a mostani oktatási rendszer mindenkinek rossz.

A tankönyvekről is lesújtó a véleménye. Különösen az ötödikes történelemkönyvet szidja, amely szerinte követhetetlenül zagyva.

– Az iskolának az lenne a dolga – vélekedik –, hogy hagyja kibontakozni a tanulókat, engedje szárnyalni a gyerekek szabad nézeteit, ütköztesse az érveiket, mindenkiben személyre szabottan találja meg azt, amiben a legjobb, a képességeket fejlessze. Erre a mostani korszerűtlen iskola alkalmatlan, s ez nem a tanárok hibája.

Elhangzik egy Nemes Nagy Ágnes-vers, fölolvassák a tizenkét pontot, eléneklik a minden kurzust túlélő, állandóan időszerű Ha én rózsa volnék című dalt, majd virágot ültetnek az iskolaudvaron. Mindegyik mellé odatűzik a Tanítanék papírzászlaját.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Akárkit kérdezek, mindenki abban bízik, hogy megszületik a kompromisszum az oktatási kormányzattal. Nincs szükségük a folyamatos tüntetésre, vélekednek, noha néhányan azt is hozzáteszik: ezt a kormányt főleg a feszültségek éltetik, ha ilyenek esetleg nincsenek, akkor megteremtik azt.

– Az oktatás viszont csak nyugalomban és szabadságban lehet eredményes, hatékony – mondogatják többen is.

A tüntetésen van néhány helyi ellenzéki politikus, de ők nem szólalnak fel, s pártjelvényeket sem viselnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.