Tüntetnek a tanév közben bezárt szegedi iskoláért

Péntek délután osztályonként tartottak szülői értekezletet a szegedi Rogers Gimnáziumban, ahol a fenntartó Esély a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Közhasznú Alapítvány tanév közben kényszerül bezárni a négy nappali tagozatos gimnáziumi osztályt működtető iskolát, amely a jövő hét végéig, a félévi bizonyítványok kiosztásáig működik.

A gimnázium tanulóit a Csongrád Megyei Kormányhivatal bejelentése szerint átveszi az állami kezelésű Eötvös József Gimnázium. Már akkor, ha a diákok akarnak oda átlépni. Egyébként mindenki mehet, ahová tud. Az Eötvös Gimnázium három osztályt egyben megtartana, a negyediket kellene megfelezni, de az eddigi tanárok nem követhetnék oda a tanítványaikat.

Az érettségi előtt álló osztályt vélhetőleg egyben, a tanáraival együtt átveszi a baptista egyház. Ennek a krízismegoldásnak a részleteiről informálták a szülőket a tegnapi értekezleten. Az alapítvány által fenntartott másik intézmény, a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola diákjainak viszont tényleg nem lesz hová menniük. Közülük ketten „Ha az iskola nem működik, semmi nem működik!” címmel tüntetést szerveznek hétfő délután 17 órára a Széchenyi térre.

A Magyar Államkincstár ennél az intézménynél egy ellenőrzés során „fantomdiákokat” talált, és erre a szabálytalanságra hivatkozva felfüggesztette az alapítvány finanszírozását. Ezt sokan törvénytelennek tartják, de szakértők szerint a kormány nemrég megteremtette az eljárás jogi alapját. Az új helyzet azzal a fenyegetéssel jár, hogy ha egy alapítványi iskolában valamit kifogásolnak az ellenőrök, akkor a támogatás megvonásával hamarabb ellehetetleníthetik a működését, mint hogy kiderülne, történt-e valóban szabálytalanság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.