galéria megtekintése

Fantomkórházat épít a magyar kormány Szíriában

3 komment


Boda András

Februárban döntött a kormány, hogy kórházat épít Szíriában. Azóta egy lépést sem tettek az ügyben, de beemelték a népszavazás kampányába.

A migrációs krízisben ott kell segíteni, ahol a baj van, ezért kell például a magyar kormánynak Szíriában kórházat építeni – fogalmazott egy múlt heti kampánynyilatkozatában a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János. Kedden aztán már Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is szót ejtett a magyar felajánlásról. Úgy fogalmazott, hogy házhoz szeretnék vinni a segítséget, nem akarják importálni a bajt, ezért a kormány ötmillió dollárból kórházat hoz létre Szíriában.

fotó: Reuters

A miniszterek által most emlegetett kórházépítés nem új hír, csak bő fél év után épp a kampány hajrájában vették elő a témát a kormány tagjai. A kabinet még február elején döntött arról, hogy – „a szíriai helyzet hosszú távú rendezése, így különösen a biztonságpolitikai feltételek megléte esetén” – egy kórház építésével és üzemeltetésével járul hozzá a most háborúban álló ország újjáépítéséhez. Azóta kevés szó esett a felajánlásról, így Lázár János és Balog Zoltán megszólalása arra engedett következtetni, hogy történhettek érdemi lépések az ügyben.

 

A kormányszóvivői iroda nem reagált megkeresésünkre, a Miniszterelnökség pedig a külügyi tárcához továbbította a kérdéseinket, ahol aztán két napig fogalmazták a szűkszavú közleményt, amelyből annyi derül ki: egy lépést sem tett, tehetett eddig az államapparátus.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium mindenekelőtt leszögezte, hogy a magyar kormány által felajánlott ötmillió euró – tehát nem dollár, ahogy azt Balog miniszter említette – folyósítása, a projekt megtervezése és kivitelezése a biztonsági feltételek megteremtésének, a szíriai polgárháború felszámolásának függvénye. Az persze nyilvánvaló, hogy háborús övezetben nem lehet építkezni, de a beruházással összefüggésben olyan lépéseket sem tettek, amelyre talán már lett volna lehetőség.

fotó: Reuters

A kormány például arról is döntött az év elején, hogy az építkezésnél és az üzemeltetésnél együttműködnek egy olyan magyar segélyszervezettel, amelynek már vannak tapasztalatai külföldi segélyezési területen. Épp ezért megkérdeztük: találtak-e már partnert? Ha igen, melyik szervezettel állapodtak meg? Miről szól a megállapodás, mikor, miben, miként segít a segélyszervezet? A szaktárca azonban csak annyit közölt, hogy a részletes projekt kidolgozása még nem kezdődött el, és „olyan magyar segélyszervezettel fogunk együttműködni, amely rendelkezik ottani partnerszervezetekkel, illetve tapasztalatokkal a Közel-Keleten.”

A minisztérium közleménye végén újfent emlékeztetett: a háború utáni, politikailag is rendeződött Szíria újjáépítése idején indulhat csak a beruházás, s ezt a kezdetektől világossá tették. Ez valóban így van, többek között ezért is olyan feltűnő Lázár János és Balog Zoltán fogása: az építkezés időpontjának említése nélkül emelték be a kampányba a még csak ígéretként létező, tehát a mostani a menekültáradattal össze sem függő kórházépítést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.