galéria megtekintése

Fantomkártérítés a megszúrt taxisnak

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 15. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Hiába ítélt meg a bíróság jogerősen több millió forint kártérítést Simányi István nyugdíjas taxisnak, akit 2003-ban egy támadó csaknem halálra szurkált: az elkövető a börtönből kiszabadulva eltűnt. Nincs, aki megtérítse a most 70 éves áldozat kárát

Simányi István a támadás után egy évig volt betegállományban
Simányi István a támadás után egy évig volt betegállományban
Teknős Miklós / Népszabadság

– Utólag már látom, az egész kártérítési eljárás csak színjáték volt: rajtam kívül mindenki tudta, hogy egy fillért sem kapok majd kézhez. De akkor mire volt jó ez az egész? Miért hitegettek egy kisnyugdíjast azzal, hogy megkaphatja, amit megítél neki a bíróság?

Simányi István nemrég múlt 70 éves, egy kelenföldi, 35 négyzetméteres panellakásban él egyedül. A ma már nyugdíjas taxist 2003. április 28-án a belvárosban támadás érte, amelyben életveszélyes, utóbb maradandónak bizonyuló sérüléseket szenvedett.

 

– Egy Akácfa utcai szórakozóhely előtt tettem ki az utasaimat, és indultam volna tovább, amikor egy fiatalember táncolni kezdett a kocsim előtt. Rádudáltam, hogy tűnjön el az útról, mire feldühödött, kiabálni kezdett velem. Én sem hagytam magam, üvöltöztünk egymással, aztán a srác behajolt a jobb oldali ablakon, és megütött. Elindultam, utána fékeztem egy nagyot, de nem sikerült leráznom. Megint gázt adtam, megint fékeztem, de lógva maradt az ajtón. Pár másodperc múlva azt éreztem, hogy vér folyik le az arcomon. Csak ekkor vettem észre, hogy valójában nem ököllel ütött, hanem egy késsel szurkált. Kiugrottam a kocsiból, de mire bármit tehettem volna, elájultam. A kórházban tértem magamhoz, amint toltak befelé a műtőbe.

A jogerős ítélet szerint a támadó, K. Bánk – aki korábban évekig szolgált a francia idegenlégióban – a bűncselekmény elkövetésekor alkohol és kábítószer hatása alatt állt, a viselkedése miatt pár másodperccel azelőtt dobták ki az Akácfa utcai szórakozóhelyről, hogy Simányi István taxija a helyszínre érkezett. A támadó tucatszor szúrta, illetve vágta meg a késével az áldozatot, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. K. Bánkot közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett emberölés kísérletében mondták ki bűnösnek, amiért 8 év fegyházbüntetésre ítélték.

– A tárgyaláson bocsánatot kért tőlem, azt mondta, megbánta, amit tett. Meg azt is, hogy szeretné helyrehozni az életét. A fegyházban jól viselkedett, évekkel korábban szabadulhatott – emlékszik Simányi István, aki kártérítési pert indított az elkövető ellen.

K. Bánk a polgári per során már egyáltalán nem volt készséges, a taxis által követelt összeg minden tételét vitatta. A nyugdíjas férfi egyebek mellett a kórházi kezeléssel összefüggésben, a munkából való tartós kiesésért (12 hónapig volt táppénzen), valamint a hosszú ideig tartó felépüléssel kapcsolatos egyéb költségei miatt követelt kártérítést, amelyből a Fővárosi Bíróság jogerősen 4,1 millió forint tőkét és annak kamatait ítélte meg számára.

Ennek már három éve. Simányi István végrehajtást kért, a bírósági végrehajtó azonban két éve szünetelteti az eljárást, mivel K. Bánkot és a vagyonát (ha van neki egyáltalán) sehol sem találják. Az egykori idegenlégiós eltűnt. A bejelentett lakcímén nem lakik, nincs bankszámlája, rendszeres jövedelme, ingatlana, autója vagy gazdasági vállalkozásban üzletrésze.

– Lehet, hogy külföldön van, talán zsoldosként harcol valahol – találgat Simányi István.

Sipos Balázs Tihamér ügyvéd, a taxis jogi képviselője kérdésünkre azt mondta, minimális esély van arra, hogy Simányi István hozzájuthasson a pénzéhez. „Ha valaki külföldre távozik, és idehaza mindent felszámol maga körül, akkor vele szemben behajthatatlanná válik a követelés. Ilyenkor ötévente fel kell szólítani a végrehajtót, hogy próbálkozzon újra – így legalább nem évül el a végrehajtás. Ha ezt elmulasztják, érvényesíthetetlenné válik a követelés” – tette hozzá az ügyvéd.

Simányi István tehetetlen:

– Beteg, öreg ember vagyok, egyedül nem tudnám felkutatni az illetőt, magánnyomozóra meg nincs pénzem. Van egy ítélet a kezemben, ami nem ér semmit. Csak lobogtathatom a magam szórakoztatására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.