galéria megtekintése

Fantomgépek a sosem épülő gyár helyén

6 komment


Doros Judit, Szolnok

Négy éve vár epedve Szolnok a 62 milliárdos citromsavgyár-beruházásra, amely több száz embernek adna munkát. Egy hivatalos ünnepségen pár hete megjelent a telephelyen két munkagép, de kiderült: nem dolgozni jöttek. Vágóképként viszont jól funkcionáltak.

Szeptember végén járt Szolnokon a beruházáshoz kapcsolódva egy kínai delegáció, s ellátogatott az ipari parkba is, a leendő munkaterületre. A helyi televízió vágóképein jól látszik, amint mögöttük eközben két markológép szedi ki a földet, mintha már el is kezdték volna a munkákat. A helyiek szerint ez mindössze ügyes húzás volt, a területen azóta sem folyik semmiféle munka, noha az üzem átadását a legutóbbi változat szerint 2016 végére ígérték. Magunk is kimentünk a Szolnoki Ipari Parkba, de nem találtunk mást a puszta földnél. Itt-ott néhány kupac jelezte az ünnepélyes alapkőletétel helyszínét.

Itt fogják felépíteni a citromsavgyárat, a kínaiak látogatása óta egy kapavágás sem történt
Itt fogják felépíteni a citromsavgyárat, a kínaiak látogatása óta egy kapavágás sem történt
Fotó: Fodor Orsolya

A citromsavgyár-beruházással már a 2014-es választás előtt is kampányoltak a kormánypárt helyi képviselőjelöltjei. Bene Ildikó országgyűlési képviselő – akkori jelölt – Szalay Ferenc polgármesterrel együtt kamerák kereszttüzében tekintette meg a terepet. – Jövő év végére itt már javában folyik majd a termelés – mondta Szalay Ferenc a Szolnok.hu tudósítása szerint. ­„Bene Ildikó képviselő asszony arról érdeklődött, hogy netán bővíthető lesz-e a gyár, lesz-e hozzá terület. A parkot üzemeltető cég vezetője, Andrási Imre a térképen mutatta meg, hogy merre kívánják bővíteni az ipari parkot, mert a közös nagyberuházással elfogy a terület” – tudósított 2014 áprilisában a már említett hírportál.

 

A beruházásról a magyar és a kínai miniszterelnök 2011-ben állapodott meg, az alapkövet tavaly szeptember elején rakták le. Hogy pontosan mennyibe kerül a fejlesztés, azon elég nehéz eligazodni. Az első hírek 32 milliárdos beruházásról szóltak, az alapkőletételkor 53 milliárd forintos költségről írtak a helyi lapok, idén szeptemberben pedig már 62 milliárdos nagyságrendű fejlesztésről beszéltek az érdekeltek. A BBCA Szolnok Biokémiai Zrt. magyar–kínai vegyes vállalatnak a gyár megvalósításához a magyar állam kiemelt támogatást nyújt, Szolnok pedig húszhektárnyi területet biztosított a Piroskai úti ipari parkban.

A helyi tévében úgy tűnt, mintha már dolgoznának
A helyi tévében úgy tűnt, mintha már dolgoznának

Kérdés, reális-e a tervezett 2016. év végi átadás. A Szolnok.hu arról írt, hogy a gyárépítés ­várhatóan másfél évet vesz igénybe, a befektetés pedig az előzetes kalkulá­ciók szerint 11 év alatt térül meg. Az üzem évente mintegy 60 ezer tonna citromsav előállítására lesz alkalmas, melyhez 106 ezer tonna kukoricát kell feldolgoznia. Az alapanyagot Szolnok száz kilométeres körzetéből szállítják majd a létesítménybe. A citromsavat ­Európába és Amerikába exportálják, a melléktermékként keletkező takarmány-alapanyag pedig Kí­nába kerül. Sikeres működés esetén a gyártókapacitást 300-500 ezer tonna mennyiségig szeretnék növelni.

Csakhogy a területen még semmilyen konkrét földmunka nem kezdődött el, kivéve azt a két órát, amikor idén szeptemberben, épp a kínai delegáció látogatásakor két markológép forgolódott a háttérben. Megkérdeztük Andrási ­Imrét, a Szolnoki Ipari Park vezetőjét, vajon mi végre dolgoztak ott a gépek, ha azóta sem csináltak ott semmit. Válasza szerint a televíziós vágóképeken látható munkálatoknak semmilyen köze nincs a citromsavgyár építéséhez, azok az ipari park által végeztetett talajmechanikai vizsgálatról készültek. Közölte: a citromsavgyár építését illetően nincs újabb információ, a kínai befektetővel együtt úgy készülnek, hogy a kivitelezési munkálatok 2016-ban megkezdődnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.