galéria megtekintése

Falus inkább visszalép

34 komment


Bita Dániel

Visszalép Falus Ferenc, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje, amit hétfőn jelentenek be – értesült a Népszabadság. A demokratikus ellenzék két héttel az önkormányzati választás előtt Bokros Lajos támogatására buzdítja híveit.

A támogatottság csökkent
A támogatottság csökkent
Banczik Róbert / Népszabadság

A múlt hét eleje óta folytak tárgyalások a baloldali ellenzéki pártok vezetői között Falus Ferenc visszaléptetéséről. A bejelentés hétfő délre várható. Információnk szerint a háttérben az áll, hogy Falus támogatottsága nemcsak a Nézőpont Intézet felmérése, hanem más kutatások szerint is elmarad Bokros Lajosétól, a Modern Magyarország Mozgalom vezetőjétől. (A Nézőpont publikus közvélemény-kutatása szerint Bokros 14, Falus 11 százaléknyi szavazóra számíthat.) A három baloldali párt pedig nem akarta kockáztatni azt a blamázst, hogy főpolgármester-jelöltjüket Tarlós István mellett a volt pénzügyminiszter is megelőzi.

Ráadásul a pártvezetők beszélgetései során egyöntetűvé vált az a vélemény, hogy az ellenzék megosztottsága már a kerületi győzelmi esélyeket veszélyezteti: ha több baloldali jelölt áll szemben Tarlóssal, kérdéses, hogy az ellenzéki szimpatizánsok ilyen reménytelen helyzetben egyáltalán elmennek-e szavazni. Bokros pedig, bár megpróbálták rávenni (maga Falus is utalt rá a múlt héten, hogy elvárná ezt), világossá tette, hogy nem száll ki. Így nem maradt más megoldás, mint Falus visszalépése, amelyet formálisan végül az őt jelölő Együtt-PM kezdeményezett. Korábban egyébként Falus egy tévéinterjúban utalt már arra, hogy ha lesz nála esélyesebb jelölt, akkor hajlandó visszalépni.

 

Ugyancsak Bokros javára lép vissza Magyar György ügyvéd, független jelölt, ami esélyt ad az ellenzéki szavazatok nagy részének egyesítésére. A baloldali pártok a következő napokban várhatóan a liberális Bodnár Zoltánra is nyomást helyeznek azért, hogy ne induljon a főpolgármester-választáson.

Falus augusztus elején, egy rosszízű jelöltkeresési folyamat utolsó pillanatában lett a három párt számára elfogadható közös jelölt. Lapunknak korábban elismerte: csak néhány órával azelőtt kérték fel, hogy a neve kiszivárgott volna. Előzőleg a II. kerületi MSZP tagja volt, a szocialisták budapesti vezetői jó viszonyt ápolnak vele, a tisztiorvosi szolgálat élére Gyurcsány Ferenc nevezte ki, majd a kormányváltás után Bajnai Gordon alapítványában vállalt szerepet, vagyis mindhárom párt magáénak érezhette. De egyre kevésbé éreztek így.

Emlékezetes, hogy a kampánynak saját csapatával, pártkontroll nélkül nekivágó Falus első jelölti napjaiban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy világszerte hódító jótékonysági akció részeként leöntötte magát egy vödör jeges vízzel. A jellegzetesen kelet-európai hangulatú videó – amelyben egy táplálkozó ló, egy vakarózó kutya és a síró unoka is szerepet kapott – az őt támogató pártokat is hidegzuhanyként érte. A korábbi kórházigazgató finoman szólva sem mozgott otthonosan a médiatérben, az Index állásinterjúkon megszokott kérdésére például egy lóhoz hasonlította magát, mondván, az kedves, unalmas, tulajdonképpen nem okos állat. De sokan felemlegették azt is, hogy a felújított óbudai gázgyár előtt tartott sajtótájékoztatóján a terület rehabilitációját hiányolta. 

Nem akarták kockáztatni a blamázst
Nem akarták kockáztatni a blamázst
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A tiszteletre méltó karrierje lezárásaként politikai pályára igyekvő Falust különös megszólalásai, sajátos humora miatt saját táborában is egyre kevésbé vették komolyan. Az MSZP országos vezetése – amely a kiválasztásában sem vett részt – mindvégig távolságot tartott tőle, Tóbiás József pártelnök még csak nem is találkozott vele a sajtó nyilvánossága előtt, de kritikusan nyilatkozott róla a főpolgármesteri ambíciójától megfosztott Horváth Csaba is.

Információnk szerint Falus annak ellenére korrektül vette tudomásul, hogy vissza kell lépnie, hogy így az Együtt-PM listavezetője sem lehet, azaz a Fővárosi Közgyűlésbe sem kerülhet be, noha készült arra, hogy veresége esetén szociálpolitikával, egészségüggyel foglalkozhat. Számára tehát teljes kudarccal végződik a politikai kirándulás. A baloldali ellenzék pedig két héttel az önkormányzati választás előtt abban bízik, hogy visszalépésének lesz mozgósító ereje, és Bokros Lajos (akit korábban a fővárost húsz évig vezető Demszky Gábor is közös jelöltnek ajánlott) szoros eredményt érhet el Tarlós István ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.