galéria megtekintése

Bokros keményen kettévágta az MSZP-t

18 komment


Bita Dániel
NOL

Megosztotta az MSZP-t Bokros Lajos támogatása. A budapesti párttanács az országos elnökséggel szemben buzdít a volt pénzügyminiszter támogatására. A magát jobboldaliként meghatározó Bokros mögött áll a Demokratikus Koalíció és az Együtt, a PM és a Liberálisok viszont nem.

„Ha eleged van, de nem vagy balos" – így reklámozta magát tavasszal plakátokon a parlamenti választástól önként, az európai parlamenti voksolástól pedig kellő számú ajánlás híján távol maradó Modern Magyarország Mozgalom. A MOMA vezetője, Bokros Lajos most is rögzítette: szabadságelvű konzervatív párt az övé, ő pedig jobboldali politikus. Aki mögött a baloldali ellenzék egy része felsorakozott. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ezt azzal indokolta, Bokros demokrata, és már pártjuk alapításakor cél volt, hogy jobbközép, konzervatív meggyőződésűeket is képviseljenek.

Falus és Bokros a visszalépés hétfői bejelentésekor. A volt pénzügyminiszter szerint jó eredményt is el lehet érni, de a választás nem lesz tisztességes
Falus és Bokros a visszalépés hétfői bejelentésekor. A volt pénzügyminiszter szerint jó eredményt is el lehet érni, de a választás nem lesz tisztességes
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke azt mondta, az utolsó két hétre új lendületet kaphat az ellenzéki kampány, és van remény Tarlós István leváltására. „Mostantól Bokros Lajos az esélyes jelölt" – bizakodott, elismerve, hogy szakpolitikai különbségek vannak pártja és a közgazdász elképzelései között. Olyannyira, hogy az Együtt szövetségese, a Párbeszéd Magyarországért ezzel egy időben közleményben tudatta: nem támogatják Bokrost, mert nem várható tőle a zöld és a baloldali értékek képviselete. Azt is írták, sajnálják, de megértik Falus Ferenc visszalépését.

 

Bokros viszont azt mondta, a szakpolitikai kérdések most másodlagosak, a „rendszerpolitika" a fontos, vagyis a verseny támogatása a monopóliumok helyett, a szolidaritás az elnyomás helyett, a jogállam újjáépítése annak eltiprása helyett és a nyugati típusú demokrácia a keleti irányított diktatúra helyett. Esélyeit úgy ítélte meg, ha nagy a részvétel, jó eredményt érhet el, szerinte azonban nem lesz tisztességes a választás, mivel nem egyenlők a feltételek, a BKV járművein például csak a Fidesz hirdetései láthatók. Végül felszólította Tarlós Istvánt, hogy álljon ki vele vitára. „Nem kell félni, nem eszek embert" – nyugtatott meg mindenkit.

„Nem kell félni, nem eszek embert
„Nem kell félni, nem eszek embert" – üzente Tarlósnak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Falus Ferenc egy rövid nyilatkozatban jelentette be visszalépését, aminek már vasárnap este híre ment. Magyarázatként elmondta, a Fidesz legyőzéséhez az kell, hogy kevesebb jelölt legyen az ellenzéki oldalon. A döntést ő maga hozta meg, ám nem bánja, hogy augusztusban elfogadta a felkérést – tette hozzá.

Szigetvári nem tartja személyes kudarcának Falus visszaléptetését, szerinte kudarc az lett volna, ha nem tesz meg mindent az utolsó pillanatban is az ellenzéki szavazatok maximalizálásáért, és ezzel a kerületi polgármesterjelöltek győzelmét veszélyezteti. A volt tisztifőorvost mindazonáltal jó programot képviselő tisztességes embernek nevezte, míg az őt ért gúnyolódásokat szégyenteljesnek. Bokros javára lépett vissza Magyar György ügyvéd is.

Az MSZP részéről senki sem vett részt a Bokros mögötti felsorakozás alkalmából összehívott sajtótájékoztatón. A párt elnökségében délután az volt a többségi álláspont: baloldaliként nem támogathatnak egy deklaráltan jobboldali jelöltet. Az egyik elnökségi tag lapunknak azt mondta: könnyen lehet, hogy az MSZP budapesti szimpatizánsai számára Bokros elfogadható, de a hosszú távú építkezés céljai közé nem illeszthető a támogatása. Bárándy Gergely azt mondta: Bokros támogatása nem fér bele az elvi politizálásba, és ugyanígy nyilatkozott Lukács Zoltán alelnök is, aki közölte: azt kérték a Bokros támogatásáról döntő budapesti párttanácstól, hogy legyenek méltók egy baloldali párthoz, ne foglaljanak állást a MOMA elnöke mellett.

Az elnökség azt mérlegelte, a 2010 óta baloldali fordulatról beszélő MSZP aligha azonosulhat a piacpárti technokrata Bokrossal. Aki viszont mégiscsak Horn Gyula kormányának pénzügyminisztere volt. Igaz, 2009-ben már az MDF színeiben szerzett EP-mandátumot, majd öt évet töltött egy jobboldali, euroszkeptikus frakcióban, közben az Országgyűlésből kieső demokrata fórum miniszterelnök-jelöltje volt. A szocialisták fővárosi párttanácsa viszont arra jutott, nem tehetik meg, hogy semmiféle eligazítást nem adnak szimpatizánsaiknak a főpolgármester-választás előtt, ha ugyanis nincs az MSZP által is támogatott jelölt, sokan otthon maradhatnak, ami a kerületi polgármesterjelöltek esélyeit rontja.

Az MSZP-ből senki nem volt kíváncsi személyesen rájuk
Az MSZP-ből senki nem volt kíváncsi személyesen rájuk
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A fővárosi elnökségből és a kerületi elnökökből álló párttanács végül többségi szavazással úgy döntött, arra buzdítanak, hogy aki le akarja váltani Tarlós Istvánt, szavazzon a legerősebb ellenzéki jelöltre, Bokrosra.

Tóbiás József MSZP-elnök ezután csalódottságának adott hangot, amiért nem maradt baloldali főpolgármester-jelölt, szerinte ezért az Együtt-PM-et és a DK-t terheli a felelősség, mivel nem fogadták el a a szocialista Horváth Csabát, Falus Ferenc pedig visszalépett. „Bokros Lajos szerepvállalása nem megoldás" – jelentette ki, hozzátéve, az elnökség mindenkit arra biztat, hogy a kerületekben szavazzon a baloldali polgármesterjelöltekre, akik a Fővárosi Közgyűlésben Tarlós István ellensúlyai lehetnek. Kérdésünkre, hogy azt javasolja-e a budapestieknek, ne töltsék ki a főpolgármester-jelölti szavazólapot, úgy válaszolta: ezt nem mondta, mindenki eldöntheti, kire szavaz. „De nem elég demokratának lenni. Nekem ez kevés. Szociáldemokratának kell lenni. Ha pedig nincs ilyen főpolgármester-jelölt, akkor keresni kell olyan képviselő- és polgármesterjelöltet a kerületekben, aki vállalja ennek az értékrendnek a képviseletét" – mondta az MSZP elnöke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.