Faludy túl biszexuális a Jobbiknak

"A kommunistából átvedlett 'szabad demokrata' Faludy György nyíltan vállalta biszexuális hajlamát, ami nem jelenthet követendő példát a magyar diákok számára" - állítja Ferenczy Gábor jobbikos parlamenti képviselő, aki a nemzeti erőforrás miniszterrel kivetetné a költőt a Nemzeti Alaptantervből. Réthelyi válaszában azt fejtegeti, hogy az alaptanterv a jelenlegi formájában még csak egy tervezet.

„Miért lehet a Nemzeti Alaptanterv része Faludy György munkássága?” címmel intézett a napokban írásbeli kérdést a nemzeti erőforrás miniszterhez Ferenczi Gábor. A Jobbik országgyűlési képviselője ebben emlékeztetett, hogy frakciójuk már korábban is kifogásolta: kimaradtak az új Nemzeti Alaptantervből „az Erdélyi Helikon szerzői, irodalmunk transzilvániai áramlata, Tormay Cécile és a Napkelet”.

A jobbikos képviselő hozzáteszi, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár legutóbbi, ezzel kapcsolatos válaszában leszögezte: a kötelező tananyagban „a kikristályosodott gyöngyszemek” kapnak helyet. Ferenczi szerint azonban Faludy György nem tartozik a „gyöngyszemek” közé, elsősorban azért, mert „már 1938-ban, Párizsban megismerkedett a kommunizmussal” és mert „1946-os hazatérését követően a Népszavánál helyezkedett el”, egy évvel később pedig részt vett Prohászka Ottokár szobrának kommunisták általi ledöntésében.

„Faludy György, bár a kommunizmus ideje alatt börtönben is volt, majd emigrációra kényszerült mégsem érezzük méltónak arra, hogy az új NAT kötelezően tanítandó részét képezze. Ennek egyik oka 1988-as ismételt hazatérése után tanúsított politikai szerepvállalása, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a szélsőségesen nemzetellenes SZDSZ egyik prominens szószólója volt. A kommunistából átvedlett 'szabad demokrata' nyíltan vállalta biszexuális hajlamát, mely úgy érzem, nem jelenthet követendő példát a magyar diákok számára” - írja a jobbikos képviselő.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter válaszában nem utasítja vissza a jobbikos képviselő állításait, mindössze annyit ír, hogy a Nemzeti Alaptanterv még csak egy tervezet, és a véglegesítése nem történt még meg. „Azért került társadalmi és szakmai vitára, és azért dolgoznak rajta szakmai bizottságok, hogy a hiányosságait, ahol csak lehet, orvosoljuk. A Nemzeti Alaptanterv - miközben hangsúlyt fektet a kortárs irodalom oktatására is - nevesíteni csak olyan szerzőket kíván, akiknek életműve az irodalomtörténetben rögzült értéket képvisel, kortárs politikai szerepvállalásától függetlenül” - zárul Réthelyi miniszter válasza.

Gál Éva és Faludy György
2-1994.05.29.-Litván-Éva-és-Faludy-György-a-választások-éjszakáján-az-SZDSZ-székházban-(fotó-Boros-Jenő)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.