galéria megtekintése

Ezt üzenték Strasbourgból, hogy Kövér László is megértse

33 komment


Lencsés Károly

Nem büntetheti többé a házelnök azokat az ellenzéki politikusokat, akik szokatlan eszközökkel, például molinók felmutatásával igyekeznek nyomatékot adni a véleményüknek a parlament plenáris ülésén – ez következik az emberi jogi bíróság Nagykamarájának keddi, immár jogerős ítéletéből. A korábban kiszabott büntetések összegét vissza kell utalni az érintetteknek.

Nyertek azok az ellenzéki képviselők másodfokon is Strasbourgban, akiket Kövér László házelnök még 2013-ban megbírságolt, mert sajátos akcióikkal – például a kormánypártot bíráló molinók felmutatásával – állítólag az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsítottak. Erről Karsai Dániel, az érintett LMP-s politikusok ügyvédje adott tájékoztatást.

Már született ítélet az emberi jogi bíróságon 2014 őszén, de a kormány a Nagykamara összehívását kérte. Ennek az indítványnak helyt adtak, de ezen a fórumon is veszített a magyar állam, mert megsértette az emberi jogok európai egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról rendelkező pontját.

Az ügy előzménye: még 2013 áprilisában a parlamentben a korábbi három év kormányzását a PM képviselői egy kifeszített molinón foglalták össze, amelyen a következő felirat állt: „Loptok, csaltok, hazudtok”.

 
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Emiatt a házelnök Karácsony Gergelyt és Szilágyi Pétert ötvenezer, illetve 185 ezer forintra büntette. A nagyobb összegű bírságot Kövér László azzal magyarázta, hogy a Ház jegyzőjét súlyosabb felelősség terheli.

A PM színeiben politizáló Dorosz Dávid és Szabó Rebeka nem sokkal később azt írták egy táblára, hogy „Itt Nemzeti Dohánymaffia működik”, és ezért – miután Kövér szerint az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsítottak – hetven-hetvenezer forintos büntetést kaptak. Az LMP-s Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia a földtörvény ellen tiltakozott pár hét múlva egy felirattal a plenáris ülésen – azt üzenték a parlamentnek, hogy „Földrablás helyett földosztást!” –, s emiatt 155, illetve 131-131 ezer forintra bírságolták őket.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az érintettek Strasbourghoz fordultak, és a panaszokat a bíróság egyesítette, s a két ügyben 2014 őszén egyetlen ítéletet hozott. Megállapították, hogy az ellenzéknek is joga van a parlamentben kifejtenie a véleményét, és a fellépésükkel nem zavarták meg jelentős mértékben az ülést. Kimondták ugyanakkor azt is, hogy a parlamenti politizálásnak a szimbolikus megnyilvánulások is részét képezik. Ugyanakkor kifogásolták, hogy a házelnöki döntés ellen nincs érdemi jogorvoslati lehetőség.

Az emberi jogi bíróság verdiktje szerint tehát a magyar állam megsértette az emberi jogok európai egyezményében is deklarált véleménynyilvánítási szabadságot azzal, hogy képviselőket politikai álláspontjuk ismertetése miatt pénzbüntetéssel sújtottak. Ezért a politikusokra kirótt bírság összegét vissza kell utalni, továbbá jár nekik fejenként háromezer euró nem vagyoni kártérítés, valamint összesen kilencezer euró eljárási költség is.

Kövér László a verdikt kihirdetése után közölte: tudomásul veszi a döntést. Jelezte ugyanakkor, hogy már létezik megfelelő jogorvoslati rendszer arra az esetre, ha valamelyik képviselő tiszteletdíját csökkentik. A büntetésről ugyanis a házbizottság – indokolással ellátott döntésben – egyhangúlag határoz, s ha a képviselő ellentmondással kíván élni, a paritásos alapon működő mentelmi bizottságtól kérheti a döntés hatályon kívül helyezését. Amennyiben a mentelmi bizottság a kérelemnek nem ad helyt, a plenáris ülés elé kerülhet az ügy.

A kormány viszont nem nyugodott bele a verdiktbe, hanem a Nagykamara eljárását kezdeményezte, mondván: ez az ítélet az Országgyűlés szuverenitását sérti. A kabinet képviselői tavaly júliusban a nemzetközi fórum előtt azt állították, hogy senki nem korlátozza az ellenzék működését. Azzal is igyekeztek ezt alátámasztani, hogy számokat idéztek: az ellenzéki képviselők 2014-ben 1632 órát beszéltek a parlamentben, a kormányoldalnak viszont csak 1288 óra jutott.

Hangoztatták ugyanakkor, hogy a strasbourgi bíróság által emlegetett dermesztő hatás – vagyis az, hogy a büntetéssel fenyegetés elrettentené az ellenzéket – sem érvényesült, hiszen a bírságolás után is volt még pár szokatlan akció. A kabinet állította, az is az ellenzéknek kedvez, hogy még napirend után is szót kaphatnak. Igaz, erre általában késő este van lehetőség, amikor szinte senki nem figyeli a parlament munkáját.

Ezeket az érveket a Nagykamara nem akceptálta, hanem nagyjából a korábbi verdiktet hagyta helyben. Azt sem értékelték, hogy a képviselőkre kiszabott bírság ellen biztosítottak jogorvoslati lehetőséget, mert a képviselők véleménynyilvánítási szabadságának büntetés kilátásba helyezésével történő korlátozását általában elfogadhatatlannak tarják. Az első döntéshez képest változás viszont, hogy a politikusoknak nem vagyoni kártérítés nem jár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.