galéria megtekintése

Ezt benézték Orbánék, elöntötte az internetet a kockás ing

10 komment


Batka Zoltán

Alighanem lomtárba dobhatják Orbán Viktor miniszterelnök stílusszakértői a miniszterelnöki fotózások elmaradhatatlan – Orbánt a nép egyszerű gyermekeként lefestő – kockás ingét. Klinghammer István ex-államtitkár minapi elszólása után – amelyben a központosított oktatási rendszer súlyos problémái ellen tüntető tanárokat azzal próbálta leszerelni, hogy ő viszont „pipa a kockás inges és borotválatlan” tanároktól – a kockás ing lett a Fidesszel szembeni tanártüntetések szimbóluma.

„Ma van Zrínyi Ilona halálának évfordulója. Szeretnénk hozzá hasonlóan kitartásból, hitből, bátorságból mi is jelest kapni, ha az utókor kiállítja majd a bizonyítványunkat” – írta a nyíregyházi Zrínyi Ilona gimnázium tanári kara a közösen készített, majd Facebookon közzétett kockás inges csoportképük alá. Úgy tudni, hogy elsőként a sashegyi Arany János Gimnázium tanárai öltöttek magukra kockás inget tiltakozásul az exállamtiktár szavai ellen, majd országszerte tucat intézmény tanára követte a példájukat, és közös „kockás” csoportképpel üzentek vissza a kormányzatnak.

Facebook

De nem csak a tanárok tüntetnek kockás ingben: pénteken országszerte sok tucat oktatási intézmény több ezer diákja jött be az iskolába kockás ingben, és az így készült csoportképet a Facebookon is megosztották. A „Diákok a kockás ingért!” kezdeményezés szerint országszerte összesen kilenc és fél ezren vettek részt az akcióban és mentek kockás ingben pénteken az iskolába.

 

Február 29-re „diáksztrájkot” hirdet a "Nem leszek suliban!" Facebook-oldal szülői közössége. Mivel a szülők három napot igazolhatnak a gyereküknek, így a résztvevők 29-én nem küldik iskolába a gyereküket, hogy így jelezzék a kormánynak, hogy „valódi és eredményes változást szeretnénk az oktatásban, nem csak a szokásos látszatintézkedéseket és uszító propagandát” – írja a közösség, amelynek már most 16 ezer követője van. A szimpátiaakciót a tanárok több helyen „passzív támogatásukról” biztosították: a csoport közölte például azt az üzenetet, amelyben egy pedagógus jelzi, hogy már erősen fogy a tinta a tollából, és csak márciusban „lesz alkalma” újat venni, ezért „nem lesz módja” beírni a hiányzókat 29-én.

Gróf, kockásban
Gróf, kockásban
Facebook

Az interneten rohamosan terjednek a kockás inges mémek, így új kormányellenes jelentéstartalommal gazdagodott a kockásfülű nyúl, vagy a Csengetett, Mylord című angol tévésorozat néha tetőtől talpig skótkockába öltözött lordja, Teddy megjelenése. Emellett már korábban nagy karriert futott be a közösségi portálokon az a fotó, amelyen egy köztéri Széchenyi István-mellszobrot kockás ingbe öltöztettek. De emellett megjelentek a múlt nagyságait – például a pedagógusként is dolgozó Babits Mihályt – kockás ingben ábrázoló képek. A kormánylapok kivételével országos orgánumok internetes kiadásai címlapon számoltak be a tanár-diák lázadás „elkockásodásáról”. A Népszava pedig pénteken kockás címlappal jelentkezett.

Még fideszes képviselők közé is beszivárgott a tanár-diák ellenállás szelleme. Igaz, Bencsik János képviselő a hivatalos, Fidesz-kommunikációtól eltérő, „különutas” véleményei miatt eddig is kuriózumnak számított a Fideszben. Mint azt a Kemma.hu megírta, Bencsik most egy kockás inges képet tett ki magáról a Facebook-oldalára.  

Fotó: NOL

„Eddig is szerettem a kockás ingeket, de talán itt az ideje, hogy a Kossuth téri munkahelyemre is rendre abban jelenjek meg szolgálatra” – jegyezte meg Bencsik János, aki szerint a békési tanyavilágban a nagyszülei arra oktatták őt, hogy „nem a ruha teszi az embert”. „Akadémusi körökben úgy tűnik, hogy nem mindenkihez jutott el e népi bölcsesség” – kritizálta élesen Bencsik az MTA rendes tagja Klinghammer Istvánt. (Időközben maga Klinghammer István is magyarázkodni kezdett, mondván: neki nem is a kockás ingekkel van baja, hanem a rendezetlenséggel.

 „Nekem is van egy kockás ingem” – mondta el Klinghammer a 444.hu-nak, igaz, ő azt sporthoz, horgászathoz használja.) Bencsiken túl számos közéleti személyiség is kinyilvánította a szimpátiáját a „kockás inges forradalommal” így Bródy János, Koncz Zsuzsa, Alföldi Róbert is posztolt kockás inges képet a Facebook-oldalán. „Kockás ing a jövőért!” – írta Alföldi Róbert.

Bródy János támogatja az akciót
Bródy János támogatja az akciót
Facebook

Péntek öt órára a Független Diákparlament szolidaritási megmozdulást hirdetett Pukli István, a Klik által vegzált zuglói Teleki Blanka Gimnázium vezetője mellett. Péntek délig másfél ezren jelezték, hogy elmennek az eseményre. Pukli István péntek reggeli videós üzenetében – „Nincs hatalmatok fölöttem!” volt Pukli fő üzenete – már kockás esernyők voltak láthatóak, mint a tanártüntetés szimbólumai. A kockák mellett az esernyő arra való utalás, hogy eddig az összes tanármegmozdulást az időjárás szeszélye miatt csöpögő vagy éppen erős esőben kellett megtartani. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.