galéria megtekintése

Ezerötszázan tüntettek a Ságváriért Szegeden

39 komment


Tanács István

Ahogy elállt a zuhogó eső, megtelt Szegeden az Aradi vértanúk tere fiatalokkal. Kevés lett a fáklya és a kitűző, többen jöttek el, mint amennyire a szervezők számítottak.

– Nem valami ellen, hanem valamiért emeljük fel a szavunkat – mondta Barok István, a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának legendás testneveléstanára, aki a menet élén vonult, és a Csongrád Megyei Kormányhivatal előtt ő adta át a ságvárisok petícióját a kormány képviselőjének. Azért emelték fel a szavukat személyesen körülbelül ezerötszázan, hogy ne vegyék el a jelenlegi vagy a volt iskolájuk nevét. Vagy csak azért, mert Szegedhez hozzátartozik a Ságvári (és a Radnóti, és a Tömörkény) mítosza.

A Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezése elleni fáklyás felvonulás résztvevői a szegedi Széchenyi téren
A Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezése elleni fáklyás felvonulás résztvevői a szegedi Széchenyi téren
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Mint ismert, hatalmas médiavitát kavart, hogy zűrzavaros körülmények között, a Magyar Tudományos Akadémia tekintélye mögé bújva a kormány – Rétvári Bence KDNP-s államtitkár képviselte az ügyet a nyilvánosság előtt – erőből akarja megoldani a szegedi egyetem gyakorló iskoláinak átnevezését.

 

A szülői munkaközösség képviselői, Hevesi Éva és Pintér Márta levelet írtak a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztályának. Elvi állásfoglalást kértek: vállalható-e a jelenlegi (Ságvári Endre) névhasználat, illetve elfogadható-e az a név, hogy Ságvári Gyakorló Gimnázium? Jelezték: az iskolában és a városban elsöprő a tiltakozás a kormány szándéka ellen, hogy elvegyék az iskola nevét. „...a ságváris/ságvárista mára egy fogalom, egy hatalmas élő közösség” – írták. (A névváltoztatás körüli jogi és hatásköri káoszról itt olvashatnak bővebbena Szerk.)

Származása miatt tették tiltólistára?

„Iskolánk névadójának élete és főleg halála a mai napig megosztja a közvéleményt, s most jött el az ideje a Hatalom részéről, hogy leszámoljon Ságvárival” – írja a Ságvári egyik oktatója, aki szerint névadójuk „a fennálló rezsim szemében Bűnös!” Az átnevezés miatti tiltakozásokról korábbi cikkünkben olvashatnak.

Sokak számára a Kis Ságvárival (az egyetem gyakorló általános iskolája) együtt 12 évet jelent az életükből, és ha kimondják a nevét, nem a valaha volt névadó személye jut eszükbe, hanem azok az értékek, amelyek a Ságvárihoz köthetőek: a kiváló eredmények, a magas színvonalú oktatás, a gyermekközpontúság, a hírnév, a siker.

Egy új névvel ez nem ugyanaz az iskola lesz, hanem egy új, amely elölről kezdheti a bizalom kiépítését.

Hunyady György osztályelnök az akadémián elhangzott vita összefoglalójaként azt írta válaszul a szülők képviselőinek: az szolgálná a legjobban a 20. századi önkényuralmi rendszerekkel való egyértelmű és egyöntetű szakítás törvénybe foglalt szándékát, ha az azt célzó intézkedések maguk is demonstrálnák a demokratikus kormányzás fölényét az önkényességgel szemben. Ha elismernék és tiszteletben tartanák a közvetlenül érintettek véleménynyilvánításának jogát és szükségességét.

„Én vagyok Ságvári” feliratú táblákkal tüntettek
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A demonstrálók személyes hangú levelet írtak Balog Zoltán humán erőforrás-miniszternek, ezt a petíciót azonban nem olvasták föl a Rákóczi téren, a kormányhivatal előtt, hanem azt ígérték, fölteszik a Ne nevezzék át a Ságvárit! Facebook-oldalra, amelyet több mint 11 ezren támogatnak. A magyar kormány nevében a kormányhivatal portása vette át a levelet. Ekkor először szólalt meg a tömeg: percekig skandálták Ságvári nevét, majd elénekelték a Bródy János Ha én rózsa volnék kezdetű dalát. A mai tinédzserek előadásában lassan ugyanolyan tartalmat kap ez a dal, mint egykor a ma már nyugdíjhoz közeledő tanáraiknak, akik az 1970-es évek elején, az akkori önkény ellen tiltakozva énekelték: nem lennék játéka mindenféle szélnek!

Kapcsolódó publicisztikák

„Közvetlenül megtapasztalhattam, milyen erőfeszítéseket tett a béke mellett elkötelezett emberek összefogására”. (Lichtmann Sándor véleménye régi harcostársáról)

„A felek között a megegyezés reménytelen”. (Paár Ádám politológus véleménye a Ságvári-vitáról)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.