galéria megtekintése

Ezotéria uralja Matolcsy jegybankját

A buddhizmusból ismert tízmilliószoros napok hiedelmével nagy átfedést mutatnak az MNB közlései.

Mi köze egymáshoz annak, hogy elindul a Pallasz Athéné Közgondolkodási Program; a megbicsaklott bankok rendbetételére létrehozott Szanálási Alap megkezdi működését; Balog Ádám az MKB Bank elnök-vezérigazgatói posztján folytatja munkáját; illetve hogy bemutatják az Egyensúly és növekedés című könyvet? A nyilvánvaló válasz az, hogy ezek mind a jegybankhoz és annak vezetőihez köthető események. De van egy szabad szemmel észrevehetetlen egyezés is. A jelek szerint ugyanis ezeket összefűzi egy mindenekfölött álló erő.

Fontos program az egyik „tízmilliószoros napon
Fontos program az egyik „tízmilliószoros napon": 2015. március 5-én Orbán jelenlétében Matolcsy bemutatja új könyvét
MTI

Jó ideje suttogják az MNB berkein belül, hogy az 2013-ban érkező vezetés munkába állása óta a keleti vallások spiritualitása és hiedelmei lengik be a folyosókat, s sok egyéb mellett akad egy elem, amely markáns hatással van a Matolcsy György vezette jegybank tevékenységére is.

 

A tibeti buddhisták által számon tartott tízmilliószoros napoknak – ezek a nagy Buddha-napok – különös jelentőségük van a Szabadság téren levő intézményben. A karma törvényei szerint minden, amit ezen a napon tesz valaki, az tízmilliószoros erővel száll vissza a tevékenységet végzőre, akár jó, akár rossz dolgot tesz. A rendelkezésre álló lehetőséggel jól kell sáfárkodni, mert tízmilliószoros napok nem sorjáznak számolatlanul a naptárban; egy évben csupán négy akad.

A jegybanki munkatársak között jó ideje beszédtéma, hogy a jelenlegi vezetés számára nem mindegy, ezeken a napokon mit kommunikál az MNB. Nincs tudomásunk arról, hogy hivatalos iránymutatás, belső, leírt utasítás lenne erről a jegybankban, mindenesetre átbogarászva a közleményeket és bejelentéseket az rajzolódik ki, hogy a tízmilliószoros napokon az utóbbi három évben szinte kivétel nélkül olyan bejelentés érkezett a MNB-től, amit nyugodtan lehet az intézmény működését figyelve jelentős közléseknek tekinteni. (A tízmilliószoros napokat és az azokon történt, jegybankhoz köthető közléseket táblázatunkban találhatják – a szerk.) Igyekeztünk az előttük és utánuk álló napokat is végignézni, amelyeken azért hasonló súlyú információt nem igazán találtunk.

Matolcsy jegybankelnökségének elején ez még nem mutatkozott meg, az első két alkalommal nem adott ki semmilyen közleményt az intézmény, de utána szinte teljesen lefedik a tízmilliószoros napokat a nagyobb jelentőségű bejelentések, történések. Olyannyira passzolnak a buddhizmushoz köthető hiedelemhez a fontosabbnak tartott események, hogy elsőre azt gondoltuk, 2015 év elején valami bibi volt, nem találtunk ugyanis semilyen jelzést március 5-én. Hosszas keresés után azonban kiderült, nem is akármilyen esemény esett erre a napra. Azon a csütörtökön Matolcsy a kormányfő, Orbán Viktor társaságában jelentette be, hogy közgazdasági és monetáris politikai szakmai könyvsorozatot indítanak. Az aznap bemutatott első kötetet maga Matolcsy jegyzi, mégpedig Egyensúly és növekedés címen.

Idén jön még egy nevezetes dátum, október 22-én.

A jegybankban többen úgy tartják, Vajda Zita spirituális, ezoterikus dolgok tekintetében erős befolyást gyakorol Matolcsyra. Vajda több mint három éven keresztül, az idén májusi távozásáig volt a – legjobban keresők egyikeként – nemzetközi szakmai titkár az MNB-ben, és a jegybank a Matolcsy-házaspár válását Vajdával hozta összefüggésbe. Vajda – a blogjában leírtak alapján – a keleti kultúra iránt érdeklődést mutat, ez közös pont közte és Matolcsy között. Vajda 2012-ben két és fél hónapra Indiába utazott jógát tanulni, és utána idehaza jógaoktatói tanfolyamon is részt vett. Nem tudjuk, hogy valóban ­volt-e ráhatása Vajdának a tízmillió­szoros napokkal kapcsolatos jegybanki gyakorlatra. Beszélgetőtársaink rámutattak azonban arra is, hogy Matolcsy rajongása a keleti vallásokért, kultúráért korántsem újkeletű. Talán a legemlékezetesebb példa erre egy 2012-es lakossági fórumon történt szereplése. Azt mondta: „Mi büszkék vagyunk, hogy Ázsiából jöttünk. Kisgyermekeink fenekén 100-ból 30 esetben hat hétig kis, piros pont van, mint a japán kisgyermekek fenekén." Hozzáfűzte, hogy ezt japán tudósok mondták neki.

Van egy másik, a kívülálló számára misztikusnak tűnő dolog is a jegybanknál. A 8-as számjeggyel szemben mintha valamiféle ellenérzést lehetne kitapintani. A 8-as számjegy – ahogyan arra egy éve a Hvg.hu felfigyelt – kikerült a jegybank címéből.

 A jegybank főbejárata felett már csak a 8-as házszámtábla hűlt helye látható
A jegybank főbejárata felett már csak a 8-as házszámtábla hűlt helye látható
Veres Viktor / Népszabadság

A központi épület címe sokáig – az előző jegybanki vezetés alatt is – Szabadság tér 8–9. volt. A jegybank honlapján azonban már az intézmény székhelyeként a Szabadság tér 9.-et szerepeltetik, és a főbejárat mellett már nincs ott a 8-as házszámtábla, csak a hűlt helye vehető még ki. A honlapon egy-egy helyen még feltűnik a 8–9.-es cím, és az alapító okiratban is az szerepel, tehát a földhivatali nyilvántartásban a 8-as elhagyása nem realizálódott. De jegybanki dolgozók meséltek arról, tanácsos kerülni nyolcoldalas elnöki felkészítő összeállítását.

Matolcsynak saját magát kell megvédenie

Nem kommentálta tegnap a nemzetgazdasági miniszter, hogy szerinte összeférhetetlen-e, hogy Matolcsy György négy, a jegybankhoz köthető helyről is kaphat juttatást az a Vajda Zita, akit a jegybank összefüggésbe hozott Matol­csy válásával. Varga Mihály azt mondta, hogy az MNB működésére vonatkozó kérdéseket soha nem kommentálja, annyit azonban hozzátett: a jegybank egy jól ellenőrzött szervezet, a felügyelőbizottság, a számvevőszék is kontrollálhatja, de a jegybanki belső ellenőrzés is.

Azóta, hogy a Népszabadságban napvilágot látott, hogy Matolcsyhoz közel álló hölgy „pozícióhabzsoló”, a kormány még nem ülésezett, így nem lehet tudni, hogy a miniszterelnöknek mi az álláspontja az ügyről. Orbán Viktor szombaton a kötcsei polgári piknik előtt Mészáros Lőrinc egymilliárdos ­jachtja kapcsán azzal hárította el az újságírók érdeklődését, hogy nem kommentál bulvárhíreket, hogy „ki kivel él”, sem azt, hogy ki hogyan nyaral. Információnk szerint viszont a miniszterelnök a balatonfüredi zárt frakcióülésen, illetve a kötcsei pikniken is beszélt arról, hogy kampány üzemmódra kapcsolnak, és ha bármilyen kellemetlen esemény történik valakivel, annak saját magát kell megvédenie. Magas rangú kormányzati politikusok körében van olyan vélemény, hogy a jegybankelnök válása, és az, hogy ki az új párja, valóban magánügy, az viszont erősen aggályos, hogy a hozzá közel került nő a jegybanktól kapta igen magas fizetését, most pedig a jegybanki alapítványoknál halmozza az állásokat. Az állami hírügynökség, az MTI tegnap megtagadta Pataki Márton, az Együtt politikusa azon közleményének a kiadását, amely a Matolcsyhoz közel álló hölgy gyanúsan magas keresetéről szólt. Cs. I.

Tízmilliószoros napok Matolcsy jegybankelnöksége alatt

2013. május 25. n. a.

2013. július 12. n. a.

2013. október 26. (szombat) - október 25.-én, pénteken közzéteszi Balog Ádám alelnök és Palotai Dániel ügyvezető igazgató a honi gazdaság finanszírozási helyzetének javulásáról szóló dolgozatot. „Félúton: külső eladósodás helyett erősödő belső finanszírozás" címmel.

2014. február 14. - (Ezen dátum esetében nem egyöntetű a konszenzus. Többen megjegyzik a nap valójában február 15-e, de a közép-európai időzónában 14-e a pontos időpont.) Az MNB bejelenti: elindítja nagyszabású közgondolkodási programját, amely középpontjában a művelődés, az oktatás, a tudomány támogatása áll. Öt éves időszakban évi 10 milliárd forintot szánnak erre. Az MNB „vállalkozásának" a ma már sokak által ismerősen csengő Pallasz Athéné Közgondolkodási Program nevet adja.

2014. június 13. - Ismertetik, hogy a Monetáris Tanács áprilisban elfogadta a pénzügyi stabilitás elősegítésére irányuló önfinanszírozási koncepciót. Ez együtt jár a jegybanki eszköztár megújításával, reformjával.

2014. július 31. - Beszámolnak a Szanálási Alap működésének megkezdéséről. A pénzalap célja, hogy az adófizetők helyett a pénzügyi szektor szereplői önmaguk finanszírozzák a bajba jutott intézmények helyzetének rendezését.

2014. november 13. - Közlemény szerint megalakul a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (MARK) Zrt., amelynek elsődleges célja a magyar bankrendszer rossz minőségű kereskedelmi ingatlanhiteleinek leépítése.

2015. március 5. - Orbán Viktor és Matolcsy György bemutatja a jegybank új könyvsorozatát, amelynek első kötete Matolcsynak az Egyensúly és növekedés című könyve.

2015. június 2. - Döntenek a jegybanki eszköztár újabb megújításáról. Ezzel akarják tovább ösztönözni a bankokat az állampapír vásárlásra.

2015. július 20. - Közlik: Balog Ádám alelnök távozik, s az MKB Bank elnök-vezérigazgatója lesz. Ezen a napon jelentik be, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Corvinus Egyetemmel, s hogy az MNB irodát nyit Hamburgban.

2015. november 3. - Arról számolnak be, hogy januárban elindul a Növekedéstámogató Program. Ezzel erősíteni szeretnék, hogy a magyar gazdaságban tartós hitelezési fordulat történjen, s a kkv-k hitelállománya végre érdemben, akár 400 milliárd forinttal emelkedjen.

2016. február 22. - Az MNB rekordméretű, 95 milliárd forintos 2015. évi nyerségről számol be.

2016. május 21. - A jegybank (szombaton) üdvözli, hogy a Fitch Ratings végre felminősítette a Magyarországot, s a bóvliból befektetésre ajánlott kategóriába emelte a magyar állampapírokat, adósságot.

2016. július 8. Bejelentés arról, hogy több tízezer késedelmes jelzáloghitelest vagy már felmondott hitellel rendelkező adósokat keresnek meg szeptember végéig a kereskedelmi bankok a jegybank ajánlásait végrehajtva - hogy azokon próbáljanak meg segíteni, akik az addigi adósmentő, adósságkönnyítő csomagok ellenére nem tudtak kikeveredni az adósságból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.