Ezért nem adják le a Rainer M.-interjút

A médiaszolgáltatási alap szerint azért nem adják le a Rainer M. Jánossal, az 1956-os intézet vezetőjével készült interjút október 23-án, mert azt a Kossuth Rádió szerkesztője ezt nem is tervezte, az interjút az egyik riporter a főszerkesztője előzetes tájékoztatása nélkül vette fel.
Rainer M. János szerda este a Facebook-oldalára azt írta: "Képzeljétek, drágáim, hogy jártam ma! Reggel 9.30-kor az MR I Kossuth Rádió, a Nemzeti Főadó egyik kedves munkatársa, régi-régi jó ismerősöm egyébként, készített velem egy interjút 1956. november 4-éről, a f.év. november 4-i műsor számára. A felvétel egészen jól sikerült, a riporter derűs lélekkel távozott 10 óra körül, s magam is így folytattam napomat.

Alig másfél óra múlva telefon, a vonalvégen a riporter.

- Hiába dolgoztunk - azt mondja.
- Nem hallható a felvétel? - kérdezem én.
- Á! A felvétel kiváló minőségű...
- Akkor mi a baj?
- Az, hogy mondtam a (fő?)szerkesztőmnek, hogy megcsináltam az interjút 4-ére veled. Erre ő [a fő!] így: »Hát az nekünk nem kell!! Nagyimrés-raineres narratíva nem kell!!!«

Fényre derültem, mint a Haza...

És miután meggyőztem (nagy nehezen!), hogy neki nem kell emiatt elnézést kérni tőlem, még derűsebb lélekkel folytattam napomat. Mit akarhatok, ennél többet? A társaság nem rossz! Narratíva lettem! Listára kerültem - ha csak informálisra is - és még csak nem is a proskribálandókéra! Szóval csak így tovább a Nemzet Rendszereiben, derűs nemzeti ünnepeket, jó narratívát, jó éjszakát a b. hallgatóságnak!"

Megkeresésünkre az MTVA kommunikációs igazgatósága azt válaszolta, hogy "az 1956-os megemlékezések kapcsán a Kossuth Rádió műsorfolyamban nem Rainer M. János, hanem más személyek megszólaltatását tervezték, ám addigra a riporter – a főszerkesztő tájékoztatása nélkül – elkészítette az interjút, ami tehát azért nem került adásba, mert nem is volt oda betervezve".

Az MSZP csütörtökön közleményt adott ki, amely szerint ismét cenzúrázta az MTI az MSZP egyik közleményét: a közszolgálatinak álcázott nemzeti hírügynökség megtagadta, hogy kiadja azt a közleményt, amelyben MSZP a Magyar Rádió Nagy Imréről szóló Rainer-interjújának letiltása ellen tiltakozott, és a cenzúrát elrendelő munkatársak azonnali menesztését követelte. Az MSZP ezért panaszt tesz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, s amennyiben ezt visszautasítják, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mivel az MTI eljárása sérti a szólás- és sajtószabadságot.

Az MSZP véleménye szerint az MTI mostanra hazugsággyárrá vált, és ezért elsősorban Gazsó L. Ferenc vezérigazgatót terheli a legnagyobb felelősség. Az MSZP közleménye szerint a nemzeti hírügynökség rendszeresen manipulált híreket ad ki, megtagadja az MSZP közleményeinek kiadását, és nem, vagy a valóságot eltorzítva számol be egyes eseményekről. Ez az eljárás sérti a közszolgálatiságot, rombolja a demokratikus alapelveket és megakadályozza a magyar embereket abban, hogy alapvető jogukkal élve objektíven tájékozódhassanak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.