galéria megtekintése

Orbán a Deutsche Telekom rosszallása miatt visszakozott

15 komment


Csuhaj Ildikó
NOL

Amikorra befutott csütörtök délelőtt a vonat Zürichből Budapestre – melyen Orbán Viktor a családjával Lausanne-ból tért vissza – már megszületett a döntése arról, hogy nem lesz internetadó, így az internet-"forradalomnak" is elébe menve. A Deutsche Telekom rosszallása inspirálta a miniszterelnököt a visszakozásra – tájékoztatták a Népszabadságot. 

Amikorra befutott csütörtök délelőtt a vonat Zürichből Budapestre – melyen Orbán Viktor a családjával Lausanne-ból tért vissza –, már megszületett a miniszterelnök döntése arról, hogy nem lesz internetadó, legalábbis nem a tervezett formában – állította a Népszabadságnak egy kormányzati szereplő. „A döntés igazából már szerdán körvonalazódott” – mondták munkatársunknak mások is. Tudomásuk szerint is a miniszterelnök nehezen szánta el magát a visszakozásra, és mindenekelőtt nem is a demonstrációk hatására.

Orbán Viktor és Chris Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Készek segíteni
Orbán Viktor és Chris Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Készek segíteni
Kurucz Árpád / Népszabadság

Amint arról beszámoltunk: a Népszabadság információi szerint az egyik nagy európai távközlési vállalat felső vezetője csütörtökön Budapestre utazott, hogy személyesen tárgyaljon Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. A cégvezető világossá tette, éppen eléggé hozzájárultak eddig is az ország pénzügyi stabilitásához, az újabb elvonásoknak már igen káros következményei lesznek.

 

Úgy tudjuk, az iparági szabályozásban jártas emberek jelezték a kormány munkatársainak, csak a javaslat visszavonása elfogadható, de készek segíteni abban, hogy a kormány „arcvesztés” nélkül tudjon kihátrálni belőle. Ma reggel a rádióinterjújában Orbán Viktor is elmondta, hogy ő és Lázár János miniszter is beszéltek a szolgáltatók képviselőivel az elmúlt napokban.

Ezt munkatársunknak azzal egészítették ki a nap folyamán, hogy Orbán Viktort a Deutsche Telekom  „rosszallása” inspirálta a visszakozásra, az után engedett a pressziónak; kormánya néhány minisztere is amellett érvelt már napok óta, hogy lépjenek vissza, így lehet „rövidre zárni az internet-forradalmat”.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom amerikai elnök-vezérigazgatója kedden nyilatkozott a Portfolio.hu portálnak az internetadó bevezetéséről: „Sokk. Nem hittünk a szemünknek. Össze kellett hívnunk a válságstábot, értelmezni, mi lehet a kormány motivációja. Az adó bevezetésének mozgatórugóit a mai napig nem értjük. A hivatalos indoklás számunkra értelmezhetetlen”.

Az elnök-vezérigazgató utalt a magyar kormánnyal kötött partnerségi megállapodásra is. Lázár János nyáron – az Origo főszerkesztőváltásával szinte egy időben – tudatta: a kormány „átfogó vidékfejlesztési informatikai fejlesztést tervez minden háztartásba a Deutsche Telekommal közösen”. Mattheisen a Portfolio.hu-nak azt mondta, a tervezett intézkedés szembe megy a partnerségi megállapodás céljaival, és ellentétes a kormány korábbi szándékaival. „Nem tudunk úgy tenni, mintha az eddigi különadóknak semmilyen hatása nem lett volna a Magyar Telekomra, hiszen már második éve nem tudunk osztalékot fizetni, és a létszámleépítések is részben arra vezethetők vissza, hogy a vállalat eredménye jóval kisebb, mint korábban. Az eddigieken felül bármilyen addicionális adóteher kivetése már a beruházásainkra is hatással lesz, nemcsak a szokásos, de a partnerségi megállapodásban említett beruházásainkra is.”

Lapunk is beszámolt már arról az a magyar-amerikai elmélyült konfliktus kapcsán, hogy Orbán Viktor számára rendkívül fontosak diplomáciai, szövetségesi és gazdasági szempontból is a német kapcsolatok és „Angela Merkel bizalma”. Az EU-s energiaunió-törekvések, illetve az Oroszországgal szembeni szankciók puhítását illetően is a magyar miniszterelnök szilárd német-magyar-cseh tengelyt vizionál.

Természetesen Orbán Viktornak azzal is szembe kellett néznie, hogy elvi szinten is védhetetlenné vált az internetadó bevezetése, hiszen a szélessáv mellett demonstrálók a modernizáció-szabadság, illetve modernizációellenesség, szabadságellenesség kérdéssé egyszerűsítették a választást. Kommunikációs stratégiát nem dolgoztak ki a kormányoldalon, ezért káoszos volt szinte minden megnyilatkozás, és ellentmondott a másiknak.

A politikai mezőben az lett érzékelhető, hogy Orbán Viktor az internetadóval saját ellenzékét teremti meg, életre híva az internet-"forradalmat". Az pedig az egyik vezető fideszes politikus elmondása szerint „kiszámíthatatlanná vált”, hogy a Fidesz parlamenti képviselői kötelezőnek érezték volna-e magukra a frakciófegyelmet az internetadó megszavazásakor, vagy néhányan „lázadoztak volna” a hétfőre meghirdetett frakcióülésen – mondták lapunknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.