Ezért döglött be az e-napló

Egymásra mutogat az Educatio Kft. és a szoftver jogtulajdonosa, továbbra sem tudni, mikor indulhat újra a rendszer.
A Magiszter.net elnevezésű e-napló a szoftverrendszer jogtulajdonosának döntése miatt nem működik - közölte az állami tulajdonú (az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával működő) Educatio kft., hangsúlyozva, hogy minden segítséget megadnak az érintett intézményeknek.

Az elektronikus naplókkal kapcsolatos, folyamatban lévő közbeszerzési eljárás ideje alatt a jogtulajdonos Netkir Zrt. nem járult hozzá a rendszer augusztus 26. utáni üzemeltetéséhez, így az jelenleg nem elérhető - olvasható az Educatio honlapján. Mint jelezték: az újabb eljárás szeptember közepére várható. Az érintett - kifejezetten ezt a szoftvert ténylegesen használó - körülbelül száz iskola, amennyiben az új közbeszerzési eljárás változatlanul eredménytelen lesz, új e-napló rendszert választhat. Az egységes rendszer kiépítésének célja éppen az ilyen piaci szolgáltatóktól való függőség és kiszolgáltatottság felszámolása - hangsúlyozták.

A Magiszter.net jogtulajdonosa viszont arra hivatkozik, hogy az iskolaadminisztrációs rendszert az Educatio NKft. üzemelteti, és a szervereket is ők biztosítják a rendszer futtatásához. "A rendszerhez és adataihoz a Netkir Zrt. nem fér hozzá. A leállás okát nem ismerjük, arról tájékoztatást nem kaptunk" - írták. A Magiszter.net szoftver országos felhasználási joga lejárt, de ez nem okoz automatikus leállást. A licenc lejárata előtt több mint 1 hónappal jelezték az Educatio NKft. felé a licenc lejártát és felajánlották az intézmények folyamatos működésének szem előtt tartásával a jelenlegi licenc további 1 évre történő meghosszabbítását vagy végleges felhasználói öröklicenc vásárlását az Educatio NKft. számára.

"Reméljük, hogy a jelenlegi állapot csak átmeneti helyzet és az Educatio NKft. megtalálja a megoldást az iskolaév megkezdésének és lefolyásának adminisztratív támogatására és a pedagógusok, szülők továbbra is használhatják a megszokott szolgáltatásokat" - olvasható a Magiszter honlapján.

Korábban az Index arról írt: szerdára több száz iskolában leállt az e-napló-szolgáltatás, 400-500 iskolában nem tudják regisztrálni a tanulókat. A portálnak a Magisztert forgalmazó Netkir Zrt.-nél azt mondták, előzetesen nem volt tudomásuk a leállásról, okát sem ismerik. A szoftver országos felhasználási joga valóban lejárt, de ez nem okoz automatikus leállást.

Az Educatio Kft. előzetes bejelentés nélkül állította le a rendszer üzemeltetését. A Magisztert egy központi szerveren az Educatio Kft. üzemeltette, tavaly ugyanis még az volt az oktatási kormányzat álláspontja, hogy ezt a programot vezetik be az egész közoktatásban. Szolgáltatás helyett az érintett 4-500 iskolában csupán az Educatio üzenetét olvashatják, amely szerint a folyamatban lévő közbeszerzési eljárás ideje alatt a jogtulajdonos nem járult hozzá a rendszer augusztus 26. utáni üzemeltetéséhez.

z elektronikus adatkezelésre átállt iskolák számára ez a rendszer az egyetlen esély, mivel a papír alapú nyilvántartás teljesen megszűnt. Ha most hagyományos osztálynaplót rendelnének, több hónap kellene, amíg a vásárlás átfutna a központosított iskolarendszeren.

Emlékeztetőül: Balog Zoltán miniszter éppen egy nappal a leállás előtt jelentette be, hogy minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy sikeres legyen a következő tanév: "a hit abban, hogy összefogással meg tudják valósítani a céljaikat, a szándék a partnerségre, az együttműködésre, a bizalom és a szükséges infrastruktúra, taneszközök, tantermek, megfelelő tantervek és a pedagógusok". Holott már kedden sejteni lehetett, hogy leállhat az e-napló rendszer.

Az EMMI még januárban jelentette be, hogy nem kötelező, ugyanakkor ingyenes a köznevelési intézményeknek a 2013/2014-es tanévben a Magiszter rendszer használata. "Az intézmények így modern technológiára épülő, internet alapú rendszerben láthatják el a tanügy-igazgatási feladataikat". Július végén pedig azt közölték: az intézmények a korábban már alkalmazott tanügy-igazgatási rendszereket, e-naplókat használhatják, ennek érdekében az Educatio Nonprofit Kft. közbeszerzési eljárást ír ki, s annak feltételeit teljesítő szoftverek listájáról az intézmények - sikeres közbeszerzési eljárás esetén - 2014. augusztus közepétől értesülnek. Azt is közölték: mivel az intézményhálózat különböző igényeket mutat az intézményi adminisztrációs rendszerek irányába, amíg minden igényt kielégítő, egységes rendszer nem jön létre, az intézmények a saját tapasztalatuk alapján dönthetnek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.