galéria megtekintése

Kétszázezer gyerek nem jut elég élelemhez

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni, hány gyermek éhezik Magyarországon, először azt kell tisztázni, mit értünk éhezés alatt – írta tanulmányában Husz Ildikó és Marozsán Csilla. Ugyanis a mennyiségi probléma mellett az elfogyasztott étel kedvezőtlen összetétele – elsősorban a fehérje-, ásványianyag- és vitaminbevitel túlzottan alacsony volta – is gondot okoz. Az előbbi alultápláltsággal párosul, míg a nem megfelelő összetételű étrend gyakran feleslegesen nagy energiabevitellel jár, elhízáshoz vezet.

A gyerekkori éhezés növeli a rossz egészségi állapot és a krónikus betegségek valószínűségét, rontja az iskolai teljesítményt, hátráltatja a szociális és más képességek fejlődését is.

A tanulmány arra jutott, hogy idehaza nagyjából

 
36-54 ezer gyerek rendszeresen éhezik, több mint 200 ezer pedig időnként nem jut megfelelő mennyiségű élelemhez.

Husz Ildikó és Marozsán Csilla terepmunkát is végzett a Heves megyei Tarnabodon, ahol a hosszas éhezés nem jellemző, de a hónap végén már kevés jut étkezésre a családokban. Ezért kulcsfontosságú az iskolai étkeztetés. Főleg mert a minőségi táplálkozásra nincs lehetőség. Ha a hó eleji bevásárláskor jut is pénz drágább élelmiszerekre, később már egyszerűbb ételekre is nehezen futja. Különösen nagy gond, hogy

a legszegényebb családokban nem főznek, mert az alapvető feltételek hiányoznak. Nemcsak az élelmiszer, hanem az edények, a gáztűzhely, az áram- vagy gázszolgáltatás is.

Az Esély folyóiratban megjelent tanulmányt Horgas Péter díszlet- és látványtervező is olvasta. Úgy érezte, valamit tennie kell, kezdeményezésére indult el a Nemzeti Minimum nevű program. A körülötte létrejött csapat szakmai fórumokat rendezett, és elhatározta, hogy a közvélemény felrázására koncertet szervez. A szombati rendezvényen több mint száz előadó ingyen lép fel, az eseményt a Népszabadság kiadója, a Mediaworks is támogatja. A Papp László Sportaréna az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából térítésmentesen ad otthont a Nemzeti Minimum Napjának. Amely a jelek szerint még a pártokat is összehozta.

A koncerten felolvassák a gyermekéhezés felszámolásáról szóló országgyűlési határozattervezetet. A szöveg egyelőre nem nyilvános, de annyit tudni lehet, hogy a javaslat konszenzusos.

Tavaly nyár elején jött ki a Gallup kutatása, amely arról tanúskodott, hogy a gyermekes családok 47 százalékának okoz gondot a szükséges élelmiszerek beszerzése. Magyarország ezzel az OECD-tagországok közül Törökország után a második legrosszabb helyen áll.

A gyermekétkeztetésre szánt összeg idén tíz százalékkal, 53-ról 58 milliárd forintra emelkedett. Szeptembertől már a bölcsődések és óvodások nagyjából 90 százaléka étkezhet ingyen. Igaz, a képet árnyalja, hogy a Magyar Nemzet a KSH adataira hivatkozva a minap megírta: két év alatt csaknem 80 ezerrel csökkent azon kiskorúak száma, akiket az állam rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesít. Nem mintha javulnának a 18 évnél fiatalabbak életkörülményei, pusztán 2008 óta nem emelkedett a jogosultság feltételéül szabott határ.

A kormány ugyanakkor a tavalyinál 370 millió forinttal többet, 3 milliárdot fordított az idén a hátrányos helyzetű gyerekek nyári étkeztetésére. Az ellátott gyermekek száma 120 ezerről 141 ezerre nőtt. Ez sem elég azonban, ráadásul az Orbán-kormányt sok jogos kritika érte, amiért 2013-ig a 2009-es szinten hagyta a nyári gyermekétkeztetésre szánt összeget, ami rendre kevésnek bizonyult. A támogatás egy rászoruló gyermekre jutó napi összege 2012 óta legfeljebb 440 forint. És ebből az összegből azokon a kistelepüléseken, ahol nincs konyha, nemcsak az étel előállítását kell kigazdálkodni, hanem a szállítás költségét is.

A szervezők minden évben szeretnék megrendezni a Nemzeti Minimum Napját – abban a reményben, hogy belátható időn belül okafogyottá válnak az ilyen akciók. Mert nem lesznek éhező gyerekek Magyarországon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.