galéria megtekintése

Megy a helyezkedés az új kormány körül

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 16. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Navracsics lesz az EU-biztosjelölt, addig külügyminiszter, ősszel Szijjártó váltja majd ezen a poszton. Az európai tudományos életben felmerült, hogy Pálinkás József legyen a kutatási és innovációs uniós biztos, úgy tűnik azonban, az egykori MTA-elnöknek be kell érni egy hazai államtitkársággal.

Navracsics Tibor  június elején a külügyminiszteri bársonyszéket foglalja el, de ősszel Orbán Viktor határozott szándéka szerint Magyarország uniós biztosa lehet – erősítették meg a Népszabadságnak. A miniszterelnök már nem is csinál titkot abból, hogy a jelenlegi igazságügy-miniszterét szeretné Brüsszelbe delegálni. Lapunk már hónapokkal ezelőtt beszámolt arról, hogy Navracsics Tibor uniós biztos lesz Andor László távozása után.

Pálinkás József rövid ideig abban reménykedett, hogy uniós biztos lehet belőle, de minden jel szerint a Miniszterelnökségen landol
Pálinkás József rövid ideig abban reménykedett, hogy uniós biztos lehet belőle, de minden jel szerint a Miniszterelnökségen landol
Móricz-Sabján Simon

Tegnap azért tájékozódtunk mégis újra, mert a múlt héten napvilágot látott egy olyan híradás, amely szerint „európai tudósok erős lobbizásba kezdtek” az MTA most távozott elnökéért.

 

A Research Europe tudományos szaklap vezető cikkében arról írt: fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, hogy egy tudományos világhoz nem értő politikus irányítsa az Európai Bizottságban a szakterületet, a következő ciklusban végre ki kellene nevezni egy komoly kutatói tapasztalattal rendelkező személyt kutatási és innovációs uniós biztosnak. A lap meg is nevezett néhány, általa erre alkalmasnak tartott személyt is, és hosszasan írt arról, hogy hatéves akadémiai elnöki ciklus után a napokban leköszönt Pálinkás József miért is volna kiváló jelölt erre a posztra. A volt MTA-elnök nem ismeretlen a brüsszeli adminisztráció számára sem, hiszen a múlt héten leköszönt Pálinkás tagja a Science Europe kutatói szervezet tanácsának, továbbá alelnöke az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének.

Freund Tamás akadémikus a Heti Válasz Online megkeresésére azt nyilatkozta: „Pálinkás József a legmagasabb szinten látná el ezt a feladatot, rendkívül jó forrásteremtő képessége van”. A MTA-elnök EU-biztosi jelölését Kroó Norbert korábbi akadémiai alelnök, valamint Falus András akadémikus is támogatná – írta a Heti Válasz online kiadása.

Munkatársunkat egy kormányzati forrás úgy tájékoztatta, Pálinkás Józsefet – legalábbis, ami az uniós biztosi posztot illeti – inkább csak „önjelöltnek” lehet nevezni. Az uniós biztosi poszt azt követően válhatott „aktuálissá” Pálinkás számára, miután kiderült, hogy nem vezetett eredményre az úgynevezett innovációs miniszteri posztért komoly erővel folytatott lobbizása sem.

– Ez nem kívánságműsor. Az a legvalószínűbb verzió, hogy Pálinkás József a Miniszterelnökségen egy innovációs tanácsadó testület elnöke lehet – közölte egy, a folyamatokat meglehetősen jól ismerő politikus. (Forrásunk emlékeztetett arra is, hogy még ellenzéki időszakban Pálinkás József egy Fidesz-kongreszszuson „saját elhatározásból” ambicionálta a pártalelnöki posztot, és a helyszíni jelölést is kiharcolta.

Navracsics Tibor az uniós biztosi jelöléséig a magyar diplomácia irányítója lesz. Az európai színtereken jó kapcsolatrendszerrel rendelkező és otthonosan mozgó jelenlegi igazságügy-miniszter a legteljesebb mértékben élvezi a miniszterelnök bizalmát – mondták lapunknak, hozzátéve, az is eldőlt, hogy a távozása után, ősztől Szijjártó Péter lesz a külügyminiszter, és elsősorban a külgazdaságra koncentrál majd.

Kormányzati és más külügyi források megerősítették az Index hírét is: Mikola István egykori egészségügyminiszter, „a nemzet orvosa”, aki jelenleg OECD-nagykövet, hazatér és a Külügyminisztérium „bilaterális kapcsolatokért” felelős államtitkára lesz. Forrásaink szerint a miniszterelnök neki köszönheti jó kapcsolatát az OECD főtitkárával, Angel Gurriával.

Tegnap azt is megerősítették lapunknak, hogy Németh Zsolt külügyi államtitkár az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke lesz. Ahogyan korábban arról már beszámoltunk, az államtitkárnak Orbán Viktor felajánlotta a washingtoni nagyköveti posztot, miután Szapáry György mandátuma a jövő év elején lejár. Németh Zsolt viszont állítólag nem ambicionálja az amerikai kiküldetést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.