galéria megtekintése

Kevés már a nácizás

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 14. számában
jelent meg.

Bednárik Imre, Bita Dániel, Czene Gábor
Népszabadság

Van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda – így értékelte a tapolcai kudarcot Orbán Viktor. Ám a kormánypárt egyik prominense szerint „sajnos ennél sokkal több történt”.

Az időközi választáson elszenvedett vereséget a Fideszen belül többen inkább öngólként értékelik. Tavaly tavasszal ugyanis a körzetben még több mint 15 százalékpontos előnnyel nyert a Fidesz. A történteket még fájdalmasabbá teszi számukra, hogy a „csodacsatár”, Orbán beszállt ugyan a kampányba, de hiába, a jelöltjük, Fenyvesi Zoltán elbukott. Informátorunk hibának tartja, hogy „eldugták” Orbánt, aki csak a helyi Fidesz-stábokkal találkozott, ahelyett, hogy nagygyűlést vagy fórumot tartott volna. Az ott élők úgy érezhették: a kormányfő nem kíváncsi a véleményükre.

Vasárnap este Vona Gábor Rig Lajossal. A pártelnök hétfőn már néppártosodásról beszélt
Vasárnap este Vona Gábor Rig Lajossal. A pártelnök hétfőn már néppártosodásról beszélt
Földi Imre

Egy másik vezető fideszes politikus szerint „most már érdemben kell kezelni a Jobbik-problémát”, mielőtt a radikális párt a Fidesz fejére nő. Ha ez ugyan már meg nem történt. A Fideszben aggodalommal tekintenek a kutatási adatokra, amelyek szerint a szélsőjobboldal tőlük rabol szavazókat. „Lenácizni a Jobbikot már kevés”, a következő elnökségi ülésen stratégiát kell kidolgozni az előretörésük megakadályozására – mondta az egyik pártvezető, aki szerint a Fidesz nem előzheti jobbról a Jobbikot, hanem érdemben vitatkoznia kell a szélsőjobboldal programjával. Be kell mutatniuk, milyen világ lenne, ha egyszer a Jobbik kerülne hatalomra.

 
A baloldalon is csak tanakodnak, mit kezdjenek a Jobbikkal. Egyelőre megpróbálják „rátolni” a Fideszre.

Ezt vetítette előre Tóbiás József MSZP-elnök, amikor vasárnap este azt mondta: a kormánypártnak világossá kell tennie, hogy a demokratikus oldalon áll vagy sem. Ám ez nem mondja meg, hogy mit tesz az MSZP a szélsőjobboldal erősödése ellen. A dilemmára Pad Ferenc, a jobbikos Rig Lajos és Fenyvesi mögött harmadikként végző MSZP–DK-jelölt is rávilágított. A Klubrádiónak azt mondta, sokszor találkozott Tapolcán és környékén azzal a hanggal, hogy a baloldal és a Fidesz ugyanazt csinálta kormányon, a Jobbik viszont a „tiszta kéz”.

A tavalyi felismerés, hogy a kisvárosokban és a falvakban elolvadt a baloldal támogatottsága, most is aktuális. Egyértelmű az is, hogy az MSZP hibázott, amikor csak Ajkára koncentrált, mert hiába az a körzet legnagyobb települése, a részvétel jócskán elmaradt a tapolcaitól. Pad – bár győzött a városban – alig kapott több szavazatot Ajkán, mint amennyit a Jobbik a feleakkora népességű Tapolcán. A falvakban pedig a baloldali induló messze elmaradt riválisaitól. Ami sikerült a Veszprém környéki településeken Kész Zoltánnak, az nem jött össze most. (A baloldal és a Fidesz települési eredményeiről hétfői cikkünkben olvashatnak bővebben.)

A baloldal szövetségi viszonyairól lesújtó képet rajzoló Pad Ferenc úgy nyilatkozott: az MSZP és a DK összefogása álkoalíció volt, s ezt az emberek is látták, ha másból nem, akkor Gyurcsány Ferenc nyilatkozatából, aki a Simicska Lajos és Puch László volt MSZP-pénztárnok közötti összejátszásról beszélt három nappal a választás előtt. A szocialisták egyik vezetője szerint ennek nem volt hatása az eredményre, de ismét megvilágíthatja, mit remélhet, aki Gyurcsánnyal szövetkezik.

Pad szerint szerencsésebb lett volna, ha a szakszervezetek támogatásával, függetlenként indul, mert sokan a pártlogók láttán el sem olvasták szórólapjait. Más kérdés, hogy ha a veszprémi mintát követi a baloldal, akkor aligha egy függetlennek álcázott MSZP-tag mögé sorakozik fel. Szigetvári Viktor, az együttműködésből kimaradó Együtt elnöke azt mondta: a veszpréminél is jobboldalibb körzetben korai volt pártos jelöltet állítani. De az MSZP egyik – nem a vezetéshez tartozó – politikusa is úgy látja: Ajkán működött, ami Újpesten, de a körzetben élők kétharmada nem ajkai, és ezzel számolni kellett volna a jelöltállításkor.

Vona Gábor tegnap a Parlamentben. Biztos az irányban
Vona Gábor tegnap a Parlamentben. Biztos az irányban
Veres Viktor / Népszabadság

Örömmámorban úszó hadvezér helyett visszafogott stílusban nyilatkozó pártelnököt láthattak az újságírók tegnap a Parlamentben. Vona Gábor leszámolt azzal a mítosszal, hogy pártja fölött létezik valamifajta üvegplafon, amit nem képes áttörni. Bár szerinte a Jobbik a kormányváltó erő, ez nem azt jelenti, hogy száz százalékig biztos abban: a Jobbik győzne, ha holnap parlamenti választást tartanának. (Vona sajtótájékoztatójáról hétfői tudósításunkban olvashatnak részleteket.)

A Jobbik győzelmének tanulságait sokfelé elemzik. A párt egyik politikusa vasárnap Tapolcán azt mondta, hetven aktivistájuk dolgozott a körzetben, töredéke annak, mint ahányan a Fideszt segítették. Figyelemre méltó az is, hogy a radikális párt mennyit erősödött Tapolcán, ahol ősz óta polgármestert ad. Rig Lajosra a körzet egészében a kisebb részvétel ellenére néhány százzal többen szavaztak, mint ahányan tavaly áprilisban az akkor harmadik helyen végző párttársát választották. Ez a tapolcai erősödésnek köszönhető, ami azt jelzi: ahová betette a lábát, ott számolni kell a Jobbikkal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.