galéria megtekintése

Ez nem az a tánc, Feri!

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 24. számában
jelent meg.

Boda András, Pető Péter
Népszabadság

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pártjelvények viselésére, és zászlók lobogtatására biztatja híveit a következő, január 2-i tüntetésen, a demonstráció szervezői viszont arra kérnek mindenkit, hagyja otthon a pártszimbólumokkal ellátott kellékeket.

„Eszem ágában sincs bántani bárkinek az önállóságát. De a demokratikus tömeg nem ab ovo civil, politikailag nem arctalan, hanem sokarcú. Különböző politikai nézeteket vallók, különböző pártokkal szimpatizálók, pártnélküliek. Nem érdemes ezt eltakarni” – írta Gyurcsány Ferenc a Facebookon Várady Zsoltnak,miután a január 2-i,Új országot építünk elnevezésű tüntetés főszervezője közzétette, semmilyen formában nem kíván pártokkal kooperálni. A civil aktivista arra reagált, hogy a korábbi kormányfő kérte híveit, pártjelvényekkel és pártzászlókkal jelenjenek meg 2015 első nagy kormányellenes demonstrációján.

A civil tüntetések szervezői semmilyen formában nem kívánnak pártokkal kooperálni
A civil tüntetések szervezői semmilyen formában nem kívánnak pártokkal kooperálni
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A politikai önmegtartóztatás korszaka ezzel tehát véget ért, amit meglehetősen feldúltan kommentáltak a szervezők. Váradyn kívül Vágó Gábor vagy a cikkét a Kettős Mérce blogon publikáló Jámbor András is élesen kritizálta a politikust.

 

Gulyás Balázs, a netadó elleni tüntetések szervezője lapunknak azt mondta, minden pártnak tiszteletben kell tartania a megmozdulások rendezőinek kérését. Vagyis azt: nem szeretnék pártok zászlóit, jelvényeit látni a demonstrációkon, de szimpatizánsaikat magánembereként ugyanúgy várják a tiltakozásokra, mint mindenki mást. Hozzátette: bízik abban, hogy az érintettek, miként eddig, ezután is önmérsékletet tanúsítanak. Megkerestük a Facebookon korábban már reagáló Váradyt is, aki közölte, a közösségi portálon leírtakhoz nincs mit hozzáfűznie.

A vitát különös fénytörésbe helyezi az MTA Politikatudományi Intézetének Népszabadságban már ismertetett kutatása. A vizsgálat eredményei szerint a december 16-i nagy tüntetésen résztvevők 63 százaléka a tavasszal a baloldali ellenzéki pártokra szavazott. (Ez annak tükrében is érdekes, hogy a netadó elleni megmozdulásról készült egy rendhagyó, a Facebook-aktivitáson alapuló felmérés, s ebből az derült ki: a tüntetők kétharmadának semmiféle pártkötődése nincs – legalábbis a közösségi portálon.)

Gulyás szerint a látszat ellenére nagy ellentmondás és nagy meglepetés sincs az adatokban. A nagyobb netadó-tüntetéseken sok olyan ember vett részt, aki korábban sosem volt demonstráción: közöttük nyilván nagyobb volt a korábban nem szavazók aránya. A sokadik tüntetésen viszont már megnőhetett a politikailag régebb óta aktívabb emberek aránya, így azoké is, akik közelebb állhatnak a parlamenti ellenzékhez – tette hozzá. Várady Zsolt pedig arról beszélt, érdekes, hasznos megismerni a tüntetők pártszimpátiáját. Ugyanakkor szerinte ennél fontosabb az: miután kiderült, hogy a demonstrálók többsége eddig is szavazott, az azt jelzi, sikerült megértetni az emberekkel, fontos a voksolás, de önmagában nem elég, olykor más módon is véleményt kell nyilvánítani.

Sokan vannak, akik korábban sosem vettek részt demonstráción
Sokan vannak, akik korábban sosem vettek részt demonstráción
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ugyanakkor a DK – érthetően – nagyobb jelentőséget tulajdonít a vizsgálatnak. Gréczy Zsolt szóvivő FONTOS! kommentárral posztolta a cikket a Facebookon. Nem csoda, elvégre az idehaza szokatlan módszertannal készült felmérés azt igazolja, nem politikailag inaktívak mozdultak meg a civilek hívására, hanem többségükben a jelenlegi pártok közül választani tudók vesznek részt a sorozatos demonstrációkon. Sőt nyolcvannégy százalékuk most vasárnap is választani tudna a kínálatból.

Mindenesetre zajlik az üzengetés, de nagy tétet nem érdemes arra tenni, hogy Gyurcsány változtat az álláspontján, azaz a DK zászlói minden bizonnyal feltűnnek majd a tüntetésen. Az csak januárban derül ki, hogy ki, mennyit veszít vagy profitál, de az már most biztos: komoly vitát generál majd a DK-szereplés. A demonstrációk hitelességét féltő kommentelők egyike például így üzent Gyurcsánynak: „Ez nem az a tánc, Feri!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.