galéria megtekintése

„A kormányzás helye nem a Kossuth téren, hanem az emberek feje fölött van”

19 komment


Hargitai Miklós

Az állóhelyeken és a falak mellett is zsúfolásig megtelt nézőtér, sűrű kamera-, illetve mikrofonerdő előtt vitázott hétfő este a budapesti Mozsár kávézó rendezvénytermében Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere és Baán László miniszteri biztos a Városliget jövőjéről. A Zöld Terasz Klub rendezvénye nemcsak azt demonstrálta, hogy az embereket érdekli a Liget sorsa, hanem arra a kérdésre is választ adott, hogy miért fél a kormány az állampolgárokra bízni a döntést.

Baán László erről a vitáról is elkésett, mint a legutóbb a VII. kerületi fórumról – úgy tűnik, ugyanúgy szereti várakoztatni a közönséget, mint a főnökei. – Negyedórát szokott késni, most már igazán itt lehetne, kezdjük el nélküle – morgolódtak a közönség rutinosabb tagjai. A jó húszperces csúszással kezdődő eszmecsere elején a miniszteri biztos prezentálta az éppen aktuális terveket, amelyeknek szerinte az az erőssége, hogy együtt élnek a természettel: az egykori Hungexpo épületegyüttes és a Petőfi Csarnok helyére tervezett épületekre „joggal lehetünk majd büszkék”, ráadásul a miénk lesz Európa legnagyobb területű biodómja. Baán expozéját a végén nem tapsolta meg a közönség, ami jól illusztrálta a találkozó közhangulatát.

Karácsony Gergely és Baán László
Karácsony Gergely és Baán László
Teknős Miklós

Karácsony Gergely szerint a vita körülményei nem ideálisak, részben a szereplők miatt (egyértelműen arra utalt, hogy Orbán Viktornak kellene a másik székben ülnie), másrészt pedig azért, mert döntés után vagyunk. Emlékeztetett arra is, hogy a Liget körüli körzetekben mindenütt kikapott a Fidesz a legutóbbi választáson. Rögzítette, hogy nem a Liget-projektről beszélünk, hanem a Fidesz Budapest-politikájáról, 400 milliárd forint elköltéséról. A Liget-projektet olyan random programnak nevezte, amely minden korábbi koncepciót lesöpört az asztalról.

 
– Az alapkérdés az, hogy ha vannak törvényeink, miért nem tartjuk be őket?

– kérdezte Karácsony, többek között Budapest hosszú távú fejlesztési koncepcióját idézve, amely a Ligetben csak bontásról, illetve a közparki funkció megerősítéséről beszél, és kimondja, hogy a fővárosban új fejlesztéseket létrehozni csak a barnamezős övezetekben lehet. – Van egy legitim városi stratégiánk, amelyet minden párt támogatott, a szakértők megemelték a kalapjukat előtte, majd az elfogadás után Papcsák Ferenc, a korábbi fideszes zuglói polgármester benyújtotta a Városliget-törvényt, amely szerint a Ligetre semmilyen korábbi rendelkezés nem érvényes – hangsúlyozta. Jelezte azt is, hogy az érvényes építési szabályzat szerint a Városliget nem beépíthető, azaz építési tilalom alatt áll. – Ha komolyan vesszük a közösséget, akkor nem így tervezünk várost – érvelt Karácsony, aki szerint egyetlen elfogadható állítás sem hangzott el arról, hogy miért pont az egy szem Városligetünket kell feláldozni az új múzeumi negyedért.

– Magyarországon olyan urbanistát, építészt, muzeológust, aki ezzel a projekttel egyetért, nem lehet találni – hangsúlyozta Karácsony Gergely. Szerinte a fejleményeket csak a miniszterelnök hatalomképének ismeretében lehet értelmezni: Magyarországon

1944-ben véget ért a történelem, és valójában 2010-ben indult újra, amikor Orbán Viktor hatalomra került – ezért akarja mindenütt visszaforgatni az idő kerekét az 1944 előtti korokig.

A terv nem a Ligetről, hanem a várról szól, az kell Orbán Viktornak: az általa elképzelt kormányzás helye nem a Kossuth téren van, hanem fent a Várhegyen, az emberek feje fölött: az egésznek ez az egyetlen értelme. És azért, hogy a dolog ne legyen annyira kínos, húznak elé paravánul egy Liget projektet. (Ekkor kapott először vastapsot Karácsony.)

Baán László a politikai vita elől kitért, ám azt megjegyezte, hogy a projekt számtalan egyeztetési fordulón van túl – a közönségből sokan bekiabáltak, hogy nem volt valódi egyeztetés, mert egyetlen ellenérvet sem fogadtak el. A miniszteri biztos szerint a Lánchíd vagy a Parlament sem létezne, ha az ellenzőkre hallgatnak, a Ligetről pedig legitim politikai testületek (az országgyűlés és a fővárosi közgyűlés) hozott döntést.

Teknős Miklós

– Felfoghatatlan őrültség, hogy egy ipari területből parkot csinálunk, ahol pedig fák vannak, oda épületeket telepítünk – válaszolt Karácsony Gergely arra a kérdésre, javít-e a projekten a Nyugati mögötti terület esetleges parkosítása. – Kétségtelen, hogy a kormányzati politikának folyamatos késztetése volt a Liget tönkretételére. – A Liget beépítése mindig is őrültség volt. Ha már visszamegyünk az időben, menjünk el odáig, amikor itt még csak park volt – javasolta, rákérdezve: miért nem adjuk vissza a budapestieknek a zöldet?

– Kétszáz éves közparkot létrehozni nem lehet, ezt még Orbán Viktor sem tudja megoldani – tette hozzá, ismét tapsot kapva a hallgatóságtól. Karácsony szerint egyetlen turistával sem lesz több a parkba épült múzeumoktól: akik jönnek, csupa olyasmire kíváncsiak, ami a politika ellenében valósult meg Budapesten. – Bécsben vagy Amszterdamban karóba húznának, ha ezt csinálnád egy parkkal – fordult Baánhoz, utalva arra, hogy

200 fát terveznek kivágni, miközben nem tudják, hogy hány fa van a Városligetben.

– A várost a városlakó embereknek csináljuk – válaszolta Karácsony Gergely arra a kérdésre, hogy jót tenne-e Budapestnek, ha tényleg több turista jönne.

– A Liget minden elemében jobb lesz, nincs egyetlen momentuma sem, amelyet külföldieknek építenénk – válaszolt Baán László, némiképp saját korábbi állításainak ellentmondva (előzőleg azt hangsúlyozta, hogy olyan turisztikai brandet kell létrehozni, amely a városlátogató családi turizmus terén piacvezetővé teszi a magyar fővárost).

– Ha a Ligetben csak park lenne, a budapestiek sokkal boldogabbak lennének, a beruházás tervezett költségvetésének töredékéből. A Városliget lerobbant, túlhasznált, ehhez képest tényleg minden jobb, de a parkrehabilitáció sokkal értelmesebb választás. Nem a társadalmi igények, hanem a politikai döntések viszik előre a projektet. A te szempontodból ez talált pénz: erre ad Orbán Viktor, másra meg nem. De én polgármesterként miért fogadjam el, hogy csak őrültségekre van forrás? – kérdezte Baántól.

A miniszteri biztos nem cáfolta, hogy számára személyes ügy a beruházás. – Amikor majd belakják az emberek, azok lesznek-e igazán büszkék, akik küzdöttek ellene, vagy azok, akik segítették? – tette fel végül a költői kérdést, de a konklúzió és a „néphangulat” ettől már nem változott: ismételten kiderült, hogy nyílt vitában, Budapesten a Liget Budapest projektet nem lehet megvédeni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.