Ez már háború? Árat emelt a Magyar Nemzet

A napilapban a főszerkesztő maga szólította meg az olvasókat: a lappiacon kialakult „kedvezőtlen körülmények” miatt kénytelenek megemelni a lap árát. Nem is akármennyivel, 145 helyett ezentúl 195-be fog kerülni. De vajon tényleg ez áll az emelés hátterében?
Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője a lap szeptember 1-jei számában jelentette be az olvasóknak, egy hónap múlva már csaknem kétszáz forintért vásárolhatják meg a lapot. „A nyomatott lapok piacán tartósan érzékelhető, egyre kedvezőtlenebb körülmények miatt kénytelenek vagyunk lapunk árát megemelni" – írja Liszkay.

A főszerkesztő szerint a hír rossz, de nagyon ritkán fordulnak ilyen hírrel az olvasókhoz: „Utoljára csaknem napra pontosan tizenkét éve, 2002. augusztus 31-én értesítettük Önöket áremelésről, akkor azért, mert a Medgyessy-kormány megvonta a Magyar Nemzettől az állami hirdetéseket" – teszi hozzá a főszerkesztő.

Kérdés, miért volt fontos kiemelni, hogy utoljára Medgyessy idején drágult a lap. Vajon a Magyar Nemzettől most Orbán Viktor vonta meg az állami hirdetéseket? Talán ez az Orbán–Simicska-háború következő áldozata? Annyi bizonyos, a lap mai számában egyetlen állami hirdetés sincs. Persze ez lehet véletlen is. Az utóbbi időben azonban a Magyar Nemzet többször is bírálta a kormány döntéseit, a reklámadót, vagy Seszták miniszter kétes ügyleteit feszegették.

Az áremelést valószínűleg a csökkenő példányszám is indokolja. Az olvasók elvándorlása az ingyenes, online platformokra minden lapnak nehézséget okoz. A 444 adatai szerint a Magyar Nemzet a második legolvasottabb politikai-közéleti napilap, eladott példányszáma átlagosan 37,5 ezer. 2002-ben ez a szám még 90 ezer körül volt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.