„Ez a fehér ember nem ide való”

Csapkodtak a villámok rendesen a fővárosi roma önkormányzat ülésén, de Nagy Sándor elnökhelyettes – akit ellenfelei szerint a titkosszolgálat „küldött”, és aki nem is cigány – alig szólalt meg. Csak annyit közölt, hogy nem kíván lemondani. Nagy Sándor a Roma Rom nevű szervezet jelöltjeként szerzett mandátumot.

A hétfős testületben a kormánypárti Lungo Drom három képviselője az ő átállásával került többségbe. Így a Lungo Drom adhatta az elnököt, Nagy Sándor pedig elnökhelyettes lett.

Az ellenzéki roma politikusok folyamatosan a távozását követelik. Szerintük Nagy Sándor megtévesztette a választókat: nem is cigány. Azóta, hogy kiderült róla, a rendőrségnél és a Nemzetbiztonsági Hivatalnál teljesített szolgálatot, beépített embernek tartják. Nagy Sándor viszont cigánynak vallja magát, „biztosan tudja”, hogy felmenői között romák is voltak. A múltja miatti támadásokat pedig nem érti, közéleti szerepvállalása semmilyen jogszabályt nem sért.

A roma testület rendkívüli közgyűlését eredetileg más témában hívták össze a II. János Pál pápa – volt Köztársaság – téren lévő irodába. Az ellenzék ismét megragadta az alkalmat, hogy kísérletet tegyen az elnökhelyettes elmozdítására.

„Be van közénk építve egy volt ügynök” – Balogh Artur, az MSZP roma tagozatának vezetője így vezette fel javaslatát, hogy tárgyalják meg Nagy Sándor ügyét. Az ülés kezdetén az érintett nem volt jelen, a Lungo Drom egyik képviselője éppen erre hivatkozva nem akart foglalkozni a kérdéssel. Csóka János (Roma Polgári Tömörülés) ellenben azzal érvelt, hogy amíg Nagy Sándor a helyén marad, a fővárosi cigány önkormányzatban „minden erről fog szólni”. Csóka köszönetet mondott azoknak a nem cigányoknak, akik segítenek a cigányságnak, de – jelentette ki – „ez a fehér ember nem ide való”.

A Lungo Drom képviselői leszavazták, hogy az elnökhelyettes lemondásáról szóló indítványt napirendre vegyék. Nagy Sándor az ülés után lapunknak elmondta: nem érzi úgy, hogy ellehetetlenült volna a személye. Egyszerűen csak hatalmi harc folyik. A tőle nem messze álló Balogh Artur közben fennhangon tudakolta: „Mikor építettek be téged a romaügybe?” Nagy Sándor nem reagált, ahogyan arra a közlésre sem, hogy a tiltakozó cigány politikusok készek akár aláírásokat is gyűjteni az eltávolítása érdekében. (Czene Gábor)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.