Extrém mutyisorozatot lepleznének le Nyíregyházán

A DK képviselője szerint „túlzó, irreális, sőt, vérlázító”, hogy egyes játszóterek kialakítását extrém módon túlárazták a fideszes vezetésű Nyíregyházán. A közbeszerzéseket a város cége írta ki, minden esetben ugyanaz az egyéni vállalkozó nyert. 

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja és más bűncselekmények miatt ismeretlen tettes ellen ma feljelentést tett a nyíregyházi ügyészségen Hunyadi János, a szabolcsi megyeszékhely önkormányzati képviselője (Demokratikus Koalíció) azzal kapcsolatban, hogy a város egyik cége, az önkormányzati tulajdonban lévő NyírVV Kft. 2013 és 2015 között több, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést folytatott le Nyíregyházán játszóterek és kondiparkok kivitelezésére, felújítására.

Állítása szerint a közbeszerzési eljárások nyertes ajánlattevője minden esetben B. P. A. egyéni vállalkozó lett, az ajánlatkérő a nyertesnek kihirdetett ajánlattevővel minden esetben szerződést kötött, a munkákat el is végezték, a vállalkozói díjakat pedig kifizették, csakhogy a közbeszerzési eljárások során gyanús események, furcsa körülmények és anomáliák történhettek jelentős túlárazások révén.

Hunyadi szerint a hat szerződés közül négy új eszközök beszerzéséről és telepítéséről szól, míg kettő felújításról is, ahol a túlárazás nehezebben tetten érhető, bár egy esetben részben könnyen bizonyítható. A képviselő azt állítja, túlzó, irreális, sőt vérlázító, hogy egyes játszóterek kialakítását extrém módon túlárazták.

A DK-s politikus szerint a szóban forgó témában nem volt olyan ajánlatkérés, amiből B. P. A. egyéni vállalkozó kimaradt volna, hiszen minden egyes közbeszerzésen részt vett, és minden egyes közbeszerzést megnyert, ami valószínűleg több, mint a véletlen műve. Hozzátette: fölmerül a gyanú, hogy a közbeszerzési eljárások műszaki dokumentációi sok esetben mintha pontosan a nyertes ajánlattevőre lettek volna kiírva, vagyis az ajánlati dokumentációban szereplő, beszerzendő eszközök részletes leírása szó szerint megegyezik a nyertes ajánlattevő saját honlapján szereplő leírásokkal.

Szerinte az ajánlatkérő városi cég nem járt el körültekintően a közbeszerzésre meghívott vállalkozók kiválasztása során, hiszen meghívtak olyan céget is, amely – a cégbíróságon elhelyezett beszámolói alapján – három egymást követő évben is negatív saját tőkével rendelkezett.

Hunyadi János azt gyanítja, hogy az extrém túlárazással okozott kár meghaladhatja a 30 millió forintot, s feljelentését a NyírVV honlapján elérhető adatok s a helyszíni bejárások alapján készítette. Részletesebb adatigényléssel fordult a NyírVV-hez, de adatigénylését az adatkezelő – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva – megtagadta.

Reagálást kértünk a NyírVV-től, amely közölte: Hunyadi állításaival ellentétben a kifogásolt beruházások szabályos közbeszerzési eljárások lebonyolítása után, megfelelő műszaki tartalommal jöttek létre, a nyíregyháziak azóta is nagy megelégedéssel használják a létrejött játszótereket és kondiparkokat.

A cég szerint „Hunyadi haragja persze más okból is eredeztethető, hiszen – a cégtől való elbocsátása után – munkaügyi pert vesztett volt munkáltatójával, a NYÍRVV-vel szemben, így nem kapta meg az általa követelt több mint 20 millió forintot”. A NyírVV bízik benne, hogy a képviselő előbb-utóbb felülemelkedik személyes sérelmein, és a társaság munkáját a jövőben a valódi tények alapján értékeli. Végül azt írták: minden vizsgálatnak állnak elébe, minden a jogszabályoknak és a műszaki előírásoknak megfelelően zajlott.

A NyírVV közleményére reagálva Hunyadi János szerkesztőségünkkel közölte: feljelentését nem sértődöttség, hanem a képviselői kötelesség, a közvagyon megóvása, a közpénzfelhasználások szabályossága feletti őrködés motiválta. Hozzátette: visszautasítja, hogy személyes sérelem játszana szerepet képviselői munkája ellátásában, hiszen munkája során település-üzemeletető szakmérnökként megszerzett tudását, gyakorlatát használja.

Hunyadi továbbra is azt állítja: a közbeszerzési eljárások lebonyolításának szabályossága több mint kétséges, a beruházások műszaki tartalma messze alatta marad az értük kifizetett ellenértéknek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.