galéria megtekintése

Miért most és miért erre jönnek a menekültek?

5 komment


Hargitai Miklós

Közel két évtizede működik a Pécsi Tudományegyetemen Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központja (KMBTK), amelynek egyik kiemelt kutatási területe a migráció balkáni útvonalának vizsgálata. Pap Norbert egyetemi docenst, a KMBTK igazgatóját, illetve Reményi Péter és Végh Andor adjunktusokat, a központ munkatársait a népvándorlás mozgatórugóiról kérdeztük, akik a Népszabadság kérdéseire írásban válaszoltak.

- Mióta, és milyen megfontolásból foglalkoznak a Magyarországot (is) érintő migráció kutatásával?

Pap Norbert: Nekünk alapvetően a Balkán-kutatás, illetve a geopolitika a szakterületünk, de mivel a Balkán alapvető jellegzetességei közé tartozik a tranzit jelleg és a hajlam az állandó, gyakran erőszakos változásokra, ezért valamennyien foglalkozunk migrációs vonatkozásokkal is. Az egyik fő kérdés, amit vizsgálunk, az iszlám helyzete a Balkánon és Közép-Európában. A kutatásaink a balkáni belső migráció okaira és lefolyására, a balkáni tranzit jellemzőire és útvonalaira, egyes migránsközösségek sajátosságaira irányulnak. Alapvető kutatási kérdésünk, hogy a Balkánon zajló folyamatok hogyan hatnak Magyarországra, illetve a visegrádi országokra. A Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központját (KMBTK) 1998-ban alapítottuk meg a pécsi egyetemen, az egység a legnagyobb és legrégibb a hasonló hazai tudományos műhelyek közül. Az alapítás óta több tucat kutató megfordult nálunk, jó néhányan PhD fokozatot is szereztek a doktori programunkon.

- Ki finanszírozza ezeket a kutatásokat?

 

Pap Norbert: A Pécsi Tudományegyetem állami felsőoktatási intézmény, a bérünket és a munka feltételeit az állami büdzséből biztosítják. Ezen túl az extra költségeket uniós vagy hazai, illetve néha Európán kívüli pályázatokból finanszírozzuk.

- Végeztek-e olyan kutatásokat, amelyek valamilyen mértékben előre jelezték a mostani migrációs válságot?

Pap Norbert: A Balkánon, ha éppen nincs valami probléma, akkor is várható, hogy előbb-utóbb lesz. Figyeljük a feszültségeket, és igyekszünk elemezni, megérteni őket. Ami a mostani migrációs válságot illeti, nyilván nekünk is feltűnt, hogy immár négy éve esztendőről esztendőre emelkedik a Magyarországra érkező menedékkérők száma. Mindenki észlelte, akinek dolga volt vele, hogy egy nagy hullám közeledik.

- A szíriai, afganisztáni, koszovói krízisek már régóta tartanak – miért pont mostanra lett belőlük ilyen hatalmas népvándorlás? Lehetséges-e, hogy valamilyen külső erő, idegen hatalom „szervezte meg” a menekülthullámot?

Reményi Péter: A migrációs hullám kiváltásában nyilván felelősök terrorszervezetek, vagy éppen a szíriai polgárháború résztvevői, de hogy az afgán, a szíriai és a koszovói tömegek megindulása összehangolt és egy okú lenne, azt el kell utasítanunk. Láthatóan különbözőek az okok, például az általunk is vizsgált koszovói folyamatok döntően gazdasági hátterűek.

- Miért Nyugat-Európa felé indulnak a migránsok, miért Magyarországon keresztül jönnek, és hogyan választják ki a célországokat?

Reményi Péter: A motivációjuk viszonylag egyszerű. Befogadó, gazdag és biztonságos területekre szeretnének eljutni. Ilyen legközelebb Nyugat-Európában található, ahova az út – már évezredek óta – Kis-Ázsián, a Balkánon és Magyarországon keresztül vezet. A balkáni útvonal tradicionális, viszonylag jól kiépített, és a Közel-Kelet felől kevés igazi alternatívája van, bármely más irány nehezebb és drágább a természetföldrajzi viszonyok vagy a sok határátlépés miatt. Ugyanazt az útvonalat használják, mint a történelem folyamán a római légiók, vagy manapság a török kamionok.

- Honnan van pénzük az útra?

Végh Andor: Érdemes lenne vizsgálni, hogy milyen családi, egyéni gazdasági stratégiák állnak a migrációs döntések mögött. Mi ezzel nem foglalkoztunk, illetve egyedül a koszovói albán pékek esetében kezdtünk el vizsgálódni, mert kizárólag ennek van Magyarországot illetően tartós hatása. A többiek jellemzően továbbmennek, a pékek közül néhányan maradnak.

- Mi a szerepe a migrációban az embercsempészeknek, és mekkora a szociális hálózatok, a kapcsolatrendszer, a rokonok és ismerősök jelentősége?

Végh Andor: Az embercsempészek szerepe inkább csak a határátlépésnél vagy a komolyabb természeti akadályoknál (tenger, folyó) kiemelkedő, minden más a modern információs technikával jól kezelhető. Itt kerülnek előtérbe a kiterjedt személyes kapcsolatok, információs hálók is. Az embercsempészek között sok a korábbi tapasztalt migráns, főleg az albánok soraiban. Ők már korábban kitaposták ezeket az utakat, a tapasztalatuk vélhetően öröklődik is. A közösségi oldalaknak döntő fontosságuk van a logisztikában, és ezek az információk már embercsempészek nélkül is terjednek, közvetlenül hasznosulnak.

- Milyen fokon ismerik a migránsok a technikát, és hogyan menedzselik útközben a pénzügyeiket?

Pap Norbert: Az eddigi tapasztalatok szerint teljesen otthon vannak az IKT eszközök használatában. Az erre vonatkozó felmérésünk ugyan még a nagy hullám előtti, de úgy találtuk, hogy professzionálisan kezelnek minden ma használt technológiát és módszert. A készpénznek nyilvánvaló előnyei vannak egy ilyen utazás megszervezésében, de a Western Union hálózatot például szívesen használják. Az útvonal mentén pedig különböző internetes szolgáltatások burjánzanak, időnként a legképtelenebb helyeken.

A migránsok útja évezredek óta Kis-Ázsián, a Balkánon és Magyarországon keresztül vezet.
Reviczky Zsolt / Népszabadság

- Mennyit tudunk a céljaikról? Meddig akarnak Európában maradni, elképzelhető-e, hogy idővel tömegesen visszatérnének a hazájukba?

Reményi Péter: Erre nincs egzakt válaszunk. Egy részük marad, más részük szívesen hazatérne, attól függően, milyen életet találnak Németországban vagy más áhított nyugati országban. Sok múlik azon, hogy odahaza konszolidálódik-e a helyzet. A jelenlegi szíriai, afgán, vagy éppen koszovói viszonyok nem kínálnak reális alternatívát, bár ebből a szempontból Koszovó sem hasonlítható össze a másik két küldő országgal.

- Megállítja-e majd őket a szerb határra épített határkerítés?

Reményi Péter: Bizonyosan lesz fékező hatása, de az EU mint célterület nyilvánvalóan megmarad. Hogy merre terelődik a forgalom, az a hasonló rendészeti intézkedésektől is függ, ám a Balkán mint a legegyszerűbb, legrövidebb és sok praktikus okból a sikerrel leginkább kecsegtető útvonal szerepe tartós lesz. A régión belüli áthelyeződés jelenleg biztosnak tűnik, már most is vannak jelei, hogy nyugatabbra terelődik a fő irány.

Végh Andor: A horvátországi helyzet napról napra változik. A kerítésépítésnek van egy nyugati irányba terelő hatása, amelyet támogatni látszanak a szerb lépések is. Az új menekülttáborokat a horvát–szerb határ mellé telepítik a szerb hatóságok, Sidbe és Zomborba. A horvát hatóságok pedig már készülnek a menekülthullámra.

- Volt bármilyen információcsere az önök kutatócsoportja és a kormányzati szervek között a jelenlegi menekültválság előtt vagy közben?

Pap Norbert: Direkt és hivatalos megkeresésre eddig nem került sor. Ugyanakkor nem dolgozunk titokban, és sokan tevékenykednek az államigazgatásban, a diplomáciában vagy a biztonsági területen azok közül, akikkel folyamatosan megosztjuk az eredményeinket. Tehát ha valaki kíváncsi volt a kutatásainkra, elvileg tudhatott róla.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.