galéria megtekintése

Mintha elkezdett volna fegyverkezni egész Magyarország

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 17. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Kevesebb éles önvédelmi lőfegyver van magánkézben, mint öt éve. De ezzel nem lettünk védtelenebbek. Jelentősen nőtt ugyanis a gáz- és riasztófegyver birtoklására adott engedélyek száma. Inkább vidéken fegyverkeznek az emberek. Három éve szélesebb körben élhetünk az önvédelem jogával, de a helyzet ennél visszafogottabban értékelendő.

Országosan 5683 magánszemélynek van engedélye önvédelmi lőfegyver tartására. Ők az ORFK nyilvántartása szerint összesen 6650 fegyvert birtokolnak. Rajtuk kívül még 366 vagyonvédelmi vállalkozás összesen 3876 lőfegyverrel rendelkezik. Arról a rendőrségnek nincsenek adatai, hogy a vállalkozások kezében lévő lőfegyvereket ténylegesen hányan használják.

Öt éve a magánkézben lévő önvédelmi lőfegyverek száma még meghaladta a 8500-at,

miközben tehát az éles lőfegyverek iránti érdeklődés kisebb, 2010 és 2015 első fél éve között 48 204-ről 56 292-re nőtt „a gáz- és riasztófegyverek önvédelmi célú viselésére kiadott engedélyek száma".

Az ORFK közlése szerint sem a jogos védelemre vonatkozó büntetőjogi szabályok 2012-es változása, sem az utóbbi időben hazánkat erősen érintő migráció nem volt látható befolyással a növekedésre. A gáz- és riasztófegyverek önvédelmi célú viselése iránti kérelmek számának emelkedése ezektől független és folyamatos. Annak ellenére is, hogy a kormány a közbiztonság folyamatos javulásáról számol be.

 

A statisztika félrevezető is lehet. Nyilván nem 56 ezer gáz- és riasztófegyver van magánkézben Magyarországon, hanem ennél jóval több.

Ahhoz ugyanis nem kell engedély, hogy valaki otthon, a lakásában tartson gáz- vagy riasztófegyvert. Piaci források szerint a kétszázezret is elérheti a magánkézben lévő önvédelmi fegyverek száma.


Nemrég Toroczkai László ásotthalmi polgármester kéretlen reklámot csinált a Keserű Művek Fegyvergyár egyik objektumvédelemre tervezett gumilövedékes fegyverének. Facebook-bejegyzésében Toroczkai a határon épülő kerítést megrongálni szándékozók megfékezésére alkalmas eszközként mutatta be a fegyvert. Keserű Béla cégtulajdonos-ügyvezető nem örült a váratlan hirdetésnek, és nem elsősorban azért, mert az adott típusból nincs raktáron, a gyárban pedig a nyári szabadság idejére leállt a termelés.

– A fegyvert bemutató kisfilmünkben is hangsúlyoztuk, a nevében is feltüntettük, hogy ez egy objektumvédelemre való eszköz. Tilos vele az utcán vagy a határon lövöldözni. Ezt több törvény is tiltja – mondta lapunknak.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Bár a többségnek a gumilövedékes fegyver említése kapcsán vélhetőleg a 2006-os őszi zavargások vadászpuskás rendőrei jutnak az eszébe, valójában már több mint húsz éve léteznek ennek a fegyverfajtának kifejezetten önvédelemre kifejlesztett változatai. Más kérdés, hogy a mindenkori hatalom minden eszközzel igyekszik megakadályozni az elterjedésüket.

– Rendeltetésszerű használat esetén az emberi élet kioltására alkalmatlan ez az eszköz – mondja Keserű, majd szigorúan nem megírásra részletesen elmondja, milyen körülmények között végződhet a gumilövedékes fegyver használata mégis halálos eredménnyel. Két szituációt mutat be, de a fegyver használójának mindkét esetben olyan mozdulatokat kell tennie, amelyek messze túlmutatnak a jogos védelmen.

Keserű traumatikus fegyverként írja le a gumilövedékes pisztolyt. Egy riasztófegyver hatalmasat durran, amivel el lehet ijeszteni egy kutyát, talán egy kezdő betörőt is. A gázpisztolyokkal pedig az a baj, hogy a gázpatron – amelybe akár egy könnygázspray-palacknyi irritáló anyagot is sűríthettek – lakáson kívül, főként szélben, hatástalanná válhat,

lakáson belül pedig könnyen kiütheti a támadóval együtt a jogos védelmet gyakorló tulajdonost is.

Ezzel szemben a gumilövedékes fegyverből kirepülő 12 milliméteres gumigolyó erős fájdalmat képes okozni. (Különböző fegyverekhez különböző méretű gumilövedékek tartoznak, a leggyakrabban a 10 és a 18 milliméter közöttieket vásárolják.)

A fegyvert úgy tervezték, hogy éleslőszer kilövésére ne legyen alkalmas. A gyári lőszerek nem férnek el benne, ha pedig házilag barkácsolna valaki élestöltényeket, a fegyver könnyűszerkezete az elsütés pillanatában szétrobbanna a kezében.

Toroczkai nem csak azért tévedett, amikor a migránsok megállítására alkalmas eszközként írta le Keserű fegyverét, mert a törvény tiltja a közterületi használatát. Egy tíz milliméteres gumilövedék súlya tizede a rendőrség által is használt kilenc milliméteres éleslőszerek magjának. Ezért hamar lelassul, nem lehet vele 20-30 méternél messzebb lőni. A csöve nem huzagolt, így az éles fegyverekéhez képest jóval kisebb a távolság, amelyen viszonylag pontosan lehet célozni vele. A 12 milliméteres gumilövedékesről azt mondják, öt méteren belül biztonságosan el lehet találni vele egy embert. Ám ezen a távolságon belül is eltörheti a támadó ujját, ha a kezén éri a lövés, vagy a lengőbordáját, ha nyáron egy szál pólóban van,

a test bizonyos részein akár csecsemőfej méretű duzzanatot is okozhat, hányással, ájulással járó sokkot is, de halált nem.

– Ez a fegyver arra való, hogy bárki képes legyen ártalmatlanná tenni a támadóját, legalább annyi időre, amíg elfut, segítséget kér – mondja Keserű Béla. – Nem pontlövésre terveztük ezeket a pisztolyokat és puskákat. Legfőbb erényük, hogy nagy fájdalmat okoznak, és ezzel megállítják a támadót. Nem szólva arról, akit megtámadnak, abban a tudatban használhatja a fegyvert, hogy ellenfele életét szinte lehetetlen kioltani vele.

Van a kínálatban több olyan fegyver is, amely első ránézésre megszólalásig hasonlít egy régebbi Kalasnyikovra, és olyan is, amely pont úgy néz ki, mint a kommandósfilmekből ismert Remington puskák. Ezekbe akár 18 milliméteres gumilövedékek is tölthetők.Messzebbre is hordanak a pisztolyoknál, de ezekre is érvényes az a szabály: csak objektumvédelemre használhatók.

Keserű Béla évek óta próbálja elfogadtatni a traumatikus, azaz „nem halálos” önvédelmi fegyvereit. Mindhiába. Miközben az Orbán-kormány azt állítja, hogy az új alaptörvénnyel és a 2012-es Btk.-módosítással „szélesebb körben tette lehetővé az emberek számára, büntetőjogi következmények nélkül, a jogos önvédelmet”, érdemben nem nyúlt hozzá az e jog érvényesítését eddig is akadályozó részletszabályokhoz.

Még ma is az a 2004-es kormányrendelet van érvényben, amely – az ORFK tájékoztatása szerint – „a gumilövedékes fegyver fogalmát nem ismeri, így arra vonatkozóan a hatályos jogszabályok rendelkezéseket nem tartalmaznak”. Később viszont azt írják, hogy „gumilövedék kilövésére több gáz- és riasztófegyver is alkalmas lehet”, ezekre a már hivatkozott, a gumilövedékes fegyver fogalmát nem ismerő kormányrendeletet kell alkalmazni. E szerint viszont „a gáz- és riasztófegyverek gumilövedékkel való használata szabálysértő”.

A gumilövedék kilövésére való fegyvert még nem ismeri a rendelet, úgyhogy bárki megvásárolhatja, otthon önvédelemre használhatja is, végül is gyártója minden szükséges engedéllyel rendelkezik a gyártáshoz és a forgalmazáshoz.

Ugyanakkor érdekesség, hogy elvileg egy szalonnasütéses túrázásból is lehet szabálysértési ügy, ha valaki úgy gondolja, a nyolc centi pengehosszúságú késnél nagyobb kell nyársat vágni, húst darabolni. Még mindig hatályos ugyanis az a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket felsoroló rendelet, amely alapján senkinek nem lehet(ne) például gázspray a táskájában, noha gyakran még a rendőrök is ezt javasolják a munkából sötétedés után egyedül hazafelé tartó nőknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.