Év végéig még szól a Klubrádió

Csaknem 63 millió forintot adományozott több mint ötezer magánszemély a Klubrádió megmentése érdekében. Pataki Gábor, a rádió főszerkesztője lapunknak elmondta, a múlt héten indult gyűjtés célja az volt, hogy a hallgatói és a támogatók körében előteremtsék a Klubrádió működéséhez szükséges pénzt.

A főszerkesztő nem mondhatta meg, hogy kik voltak a legnagyobb adományozók, mert ők nem adtak erre felhatalmazást. A Klubrádió súlyos anyagi helyzete miatt kérte a hallgatók támogatását. A havi 30 millió forintos fenntartási-működési költségből ugyanis csak 6-8 milliót fedeznek a reklámbevételek. Különösen nehézzé vált a helyzet a 2010-es kormányváltást követően, mert azóta súlyosan torzul a hirdetési piac, az állami reklámok szinte kizárólag a kormányhoz lojális médiumokban jelennek meg, a piaci hirdetők egy jelentős része pedig csak ugyanott hirdet, mert „abból biztosan nem lehet baj”.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója a gyűjtési hetet korábban azzal indokolta, a rádió éves fenntartásához szükséges 400 milliós költség fedezetét csak úgy tudják előteremteni, ha annak felét a hallgatók állják. A rádiónak az év végéig hozzávetőlegesen 80 millió forint támogatásra volt szüksége ahhoz, hogy biztonsággal tudja folytatni tevékenységét, ebből 20 millió forint befolyt a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásaiból, az egy hét alatt összegyűlt 63 millió forinttal pedig a jövő év elejéig egészen biztosan talpon tud maradni.

Arató András példátlannak és optimizmusra okot adónak nevezte a gyűjtési hét eredményét. A korábbi akciókhoz képest most másfélszer több ember ajánlott fel pénzt a rádió fenntartására. Arató örömtelinek tartja, hogy több száz ember úgy adta át az adományát, hogy elment az általuk szervezett rendezvényekre, személyes jelenléttel is demonstrált a rádió mellett. A 65 millió forintból a rádió az év végéig úgy tud működni, hogy a munkatársak minden hónapban megkapják a fizetésüket.

A gyűjtési hét sikeressége Arató András szerint azt is bizonyítja, hogy a Klubrádió műsora szerethető, az ellenzék választási kudarcai idején is hiteles és pártsemleges. A Klubrádió egyébként hamarosan a bírósághoz is benyújtja kártérítési igényét az elmúlt négy évben elszenvedett veszteségeik miatt, miután a médiahatóság elzárkózott káruk megtérítésétől. A kárigény nagyságrendileg több százmilliós, akár milliárdos lehet.

A Klubrádió nem csak a jogellenesen beszedett frekvenciadíjakat kéri vissza, mert 2010 óta járt volna nekik a most már használt 92,9-es közösségi, tehát ingyenes frekvencia. A csaknem négy évig folyamatosan bizonytalanságban lebegtetett frekvenciajogosultság miatt a rádió elveszítette reklámbevételeinek döntő részét, hiszen a hirdetők nem tudtak biztos lábakon álló vállalkozásként tekinteni rá. Egy ilyen per akár évekig is elhúzódhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.