Étlen-szomjan várakoztatják a menekült gyerekeket Röszkén

Étlen-szomjan vár több mint száz menekült a röszkei tranzitzóna szerbiai oldalán, de már magyar területen. A magyar hatóságok nem gondoskodnak a napokig várakozó gyermekekről sem, de a helyszínen levő ENSZ-munkatársakat és a civil segítőket sem engedik a menekültkérelem beadására várók közelébe – adja hírül a hvg.hu. A határátkelőhöz küldik őket, pedig csak Magyarországról Magyarországra kellene eljutniuk.

Mint írják: még tüzet sem tudtak volna gyújtani a röszkei tranzitzónánál a kérelem beadására váró menedékkérők, ha civilek nem fúrnak vájatokat a földbe a kerítés alatt, hogy fát juttassanak a majdnem száz menekültnek, köztük tucatnyi gyereknek, aki napok óta arra vár, hogy a „konténerben" beadhassa menedékkérelmét.

A tranzitzónák működésének elindulásakor még napi 100 menedékkérő adhatta be kérelmét a zónákban, jelenleg csupán 20-an juthatnak be az eljárást megindítani. Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője nem érti, hogy a méltánytalanul kevés, korábban 30 fős limitet miért kellett a napokban tovább csökkenteni. (Erről hivatalos tájékoztatást még nem kapott a szervezet, a helyszínen dolgozó munkatársaitól kapta az információt.) 

Simon Ernő szerint a magyar hatóságoknak kötelességük volna a várakozók ellátása, a belépés korlátozását a tranzitzónákba pedig aggályosnak tartja. Az ENSZ-főbiztosságot válaszra sem méltatták, noha több ízben megkereste a magyar hatóságokat azzal, hogy tegyék lehetővé a tranzitzónákban tartózkodó menedékkérők nemzetközi normák szerinti ellátását, ami élelem és szállás biztosítását is jelenti. Pedig az ENSZ magyarországi szervezetének munkatársai az ellátásban is segítenének, ha erre a magyar hatóságok megkérnék őket, illetve engedélyt adnának erre. Így a menekültek legfeljebb a civilek segítségében bízhatnak, már ha azok munkáját nem akadályozzák meg a hatóságok.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.