galéria megtekintése

Az étel a kórháznak rossz, de a gyerekeknek még jó lesz

3 komment


Doros Judit

Drága és kétes minőségű volt a szolgáltatás – ezért bontott szerződést az eddigi étkeztető céggel az esztergomi kórház. Ennek ellenére a város közintézményeiben továbbra is ez a cég biztosíthatja az élelmet.

Ismét kapnak meleg ételt a betegek a Vaszary Kolos Kórházban – jelezte szerdai közleményében az esztergomi intézmény vezetése. Ez előrelépés ahhoz képest, hogy miután közös megegyezéssel szerződést bontottak az étkeztetést biztosító céggel, a Hungast Zrt.-vel, úgy tűnt, a pácienseknek egy héten át kell hideg kosztra készülniük. Az új szolgáltató megtalálásáig „mikrózható, egyszer használatos műanyag edényekben tálalva” tudják megoldani a betegélelmezést.

A kórház vezetése a szerződésbontás részleteit ismertetve kitért arra is, hogy a Hungast Zrt. 2012 óta biztosította az étkeztetést az intézményben, s feladatait „az egészségügyben országosan is

kimagasló áron, igen sokszor kétséges minőségben” végezte.

 

Ez a megjegyzés több ok miatt is figyelemre méltó. Egyfelől azért, mert ez alapján a felek még a szerződéskötés időpontjára sem egyformán emlékeznek: a kórház 2012-es dátumot említett, míg a cég üzletfejlesztési igazgatója egy közleményben úgy nyilatkozott, 2009 óta dolgoznak az intézménynek.

A kórház szerdai közleményében arról nem esett szó, hogy 100 millióval adós a cégnek az egészségügyi intézmény, a Vaszary Kolos Kórház főigazgatója, Kanász Gábor pedig levelünkre egyelőre nem reagált.

Látogató az esztergomi kórháznál. Jól jött a házi koszt
Látogató az esztergomi kórháznál. Jól jött a házi koszt
Földi Imre / Népszabadság

Nem kevésbé érdekes az, hogy miközben a kórház drágának és rossznak találta a Hungast szolgáltatását, addig – úgy tudjuk – a fideszes vezetésű Esztergom hűséges marad a céghez. Bukovics Krisztián, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője ugyanis elmondta: minden iskolába és a hozzájuk tartozó tizenegy óvodába is ez a cég szállítja az ételt, amelyre eddig nem volt kollektív panasz. Sőt a Hungast minden nap egy adag ételt a polgármesteri hivatalba is beküld, így ellenőrizhetik annak minőségét. A szóvivő kérdésünkre azt nem tudta megmondani, mekkora értékben kötöttek szerződést a szolgáltatásra.

Az összeg már csak azért is érdekes lehet, mert korábban a fideszes Papcsák Ferenc vezette zuglói önkormányzat meglehetősen busásan fizette a Hungastot. Ez abból is kitűnik, hogy amikor a 2014-ben hivatalba lépő PM-es Karácsony Gergely az előnytelen szerződésre hivatkozva új tárgyalást kezdeményezett, a Hungast nagyjából 200 millió forintot engedett az addigi árból. A korábbi szerződést egyébként két nappal az önkormányzati választás előtt írta alá Papcsák.

Az Átlátszó.hu 2014. decemberé­ben arról írt, hogy a Hungast Holding Zrt. tulajdonosa, az S-Food Kft., amely György Tamás és testvérei tulajdonában van. A cikk szerint György Tamás – György Zoltánnal együtt – korábban tulajdonosa volt annak az Aquaplus Kft.-nek, amely a sajtóban a jobboldali önkormányzatok első számú fürdőépítőjeként vált ismertté, és alapítója volt az Aqua Holding Kft.-nek, amelyben 2006 és 2010 között tulajdonos volt Bánki Erik, a Fidesz képviselője. Honlapja szerint egyébként a Hungast több vidéki nagyvárosban is ellátja a közétkeztetést, s napi átlag negyvenezer adagot főz.

Adósságrendezést követel a DK

A DK felszólította a kormányt, azonnal fizessék ki az esztergomi kórház tartozását, hogy a betegek meleg ételhez jussanak. – Felháborító, hogy hat év rombolás után ma már ott tartunk: könyörögnünk kell az államnak, ha kórházba kerülvén nem akarunk éhen halni. „A magyarok fizetik a legtöbb adót egész Európában, mégis embertelen körülmények közé kényszeríti őket a kormány, ha megbetegednek. Az eset még szégyenteljesebb, ha tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc mindössze 10 nap alatt keres ennyi pénzt vagy, hogy eddig ennek a pénznek több, mint kétezerszeresét költötte a kormány stadionokra” - fogalmaztak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.