Észrevette? Megjelentek a milliós nyugdíjak

Látszanak már a nyugdíjjárulék-plafon eltörlésének első hatásai, vannak már „nagynyugdíjasaink” is, akiknek havi járadéka meghaladja az egymillió forintot. Jelenleg kereken félszázan kapnak ötszázezernél többet és ketten másfél milliót öregségi ellátásként.

Szakértők szerint miután az átlagos öregségi nyugdíj jelenleg 118 ezer forint, ez a jelenség egyelőre „csak” feszültséget, hosszabb távon viszont finanszírozási gondokat okozhat.

Három évvel ezelőtt törölte el a kormányzat az úgynevezett járulékplafont a nyugdíjrendszerben. Amíg volt, a sokat keresőktől is csak egy meghatározott összegig vontak le nyugdíjjárulékot. Ez a keresetplafon 2012-ben havonta mintegy 662 ezer forint volt. Ha valaki ennél többet keresett, a különbözet után már csak az adót vonták le. A változás óta viszont a havi munkajövedelem teljes összege után levonják a járulékot.

A két másfél milliós nyugdíjat az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság azzal magyarázta, hogy az érintetteknek kiemelkedően magas, akár évi több tízmillió forintos jövedelmük lehetett. Átlagos életkoruk 69,5 év, és ötvenévnyi szolgálat után mentek nyugdíjba. Ötszázezer és egymillió forint közötti összeget idén áprilisig 49 embernek állapítottak meg. Az ő átlagéletkoruk csaknem 67 év volt, szolgálati idejük körülbelül 47 év, havi keresetük 2,5–4,6 millió forint közötti összeg volt.

– Becslések szerint ma néhány ezer ember jut munkajövedelemként vagy prémiumként havonta több tízmillió forinthoz, így nem nehéz megjósolni a következményeket – mondta lapunknak Baráth­ Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója, aki hibás lépésként értékeli a nyugdíjjárulék-plafon eltörlését. A társadalombiztosítási rendszernek nem feladata az ilyen kiugró keresetek befogadása, illetve nyugdíjvédelme. Mint mondta: abban az országban, ahol a legkisebb ellátás összege 28 500 forint, az átlagos nyugdíj pedig alig több mint 110 ezer, fölösleges feszültséget okoz a járulékplafon eltörlése. Hosszú távon a milliomos nyugdíjasok pedig biztosan több pénzt vesznek majd ki a rendszerből, mint amennyi járulékot az életük során befizettek.

A hazai rendszer felosztó-kirovó elvű, azaz az aktív munkavállalók befizetéseit osztják újra a nyugdíjasoknak. Azaz a magas keresetűek ellátását is a kiskeresetűeknek kell majd finanszírozni. A népesség öregedése miatt pedig egyre kevesebb ember marad befizető, ezáltal pedig várhatóan nem lesz elég fedezet a magas nyugdíjakra sem. Hozzátette: a nyugdíjjárulék-plafont mint – kasszavédő – eszközt valamennyi nyugdíjrendszer használja, megmagyarázhatatlan, hogy itthon miért szüntették meg.

Politikusok ellátása

Millió feletti összeget az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után eddig csak külön törvényben meghatározott és kiemelt közjogi méltóságok kaphattak Magyarországon, köztük a volt államfők és az egykori kormányfők. Ez az ellátás nem része a nyugdíjrendszernek. Az amúgy szabályosan megállapított, életkeresetük után járó öregségi nyugdíjuk összegét egészíti ki az állam másfél millió forintig. A különbözetet nem a nyugdíjalapból, hanem állami forrásból állják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.